Begeleiding bij het starten van een zoektocht

Hoewel het vinden van biologische familie van onschatbare waarde is, begrijpen we dat het proces op zichzelf óók van onschatbare waarde kan zijn. We weten dat het missen van een deel van je verhaal en achtergrond een grote leegte kan creëren. INEA biedt een veilige plek waar je terecht kunt met al je vragen en zorgen.

Volgens projectleider Girma Segaar draait het bij het programma ‘Zoektochten’ om geadopteerden die hun identiteit en oorsprong zoeken: “Wij zien de zoektocht naar identiteit als een waardevol en fundamenteel onderdeel van het leven van elke geadopteerde. Met onze pilotprojecten ondersteunen wij organisaties die jou direct kunnen helpen bij je zoektocht. Daarnaast werken we aan het bevorderen van synergie en deskundigheid in het adoptieveld en aan de verbetering van de zoek infrastructuur om het zo de geadopteerden in hun zoektocht naar identiteit en oorsprong gemakkelijker te maken.”

Wat kan INEA NU voor je betekenen? 

Met het werkbezoek van de minister voor Rechtsbescherming op 23 maart 2023 heeft INEA laten zien waar we op dit moment staan en waar we naartoe werken. Maar in hoeverre kunnen we je nu , op dit moment, al concreet helpen ? Hoewel we tijdens het voortraject hebben kunnen bouwen aan een stevige kennisbasis rondom adoptie, moeten we nog steeds de vertaling maken naar specifieke programma’s en diensten op basis van de behoeften van de doelgroep en de context waarin we ons bevinden. 

Gedurende het komende jaar blijven we ons richten op het verzamelen en toegankelijk maken van informatie over hoe je een zoektocht kunt beginnen en waar je rekening mee moet houden. We willen je graag helpen met al je vragen, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen. Als we het antwoord nu nog niet weten, zullen we ons best doen om het zo snel mogelijk te vinden. 

Achter de schermen werken we hard aan het verbeteren van de zoekinfrastructuur in binnen- en buitenland. Om dit te bereiken, zullen we dit jaar land-specifieke stakeholdersdialogen organiseren. Hierbij streven we ernaar om alle partijen die geadopteerden nodig hebben tijdens hun zoektocht aan tafel te krijgen,. Denk aan ambassades, vergunninghouders, kindertehuizen en lokale gemeenten. De eerste stakeholdersdialogen zullen later dit jaar plaatsvinden. 

Ook zullen we dit jaar starten met het ondersteunen van organisaties die geadopteerden helpen om hun biologische familie te vinden. We zullen dit doen met behulp van het ‘Activiteiten budget’. Dit budget biedt extra financiële ondersteuning aan organisaties en individuen met waardevolle en praktisch uitvoerbare ideeën op het gebied van zoektochten in de breedste zin van het woord, die passen bij de doelstellingen van INEA binnen de bouwsteen “Zoektochten”.  Het kan hierbij gaan om het verbeteren van zoekmethodes in landen waar historisch gezien het zoeken naar familie moeizaam verloopt. Of denk aan het bevorderen van samenwerkingen met bestaande partijen, of het optimaliseren van psychosociale zorg. Daarnaast zal dit jaar zal het eerste evenement voor geadopteerde rondom het beginnen van je eigen zoektocht plaats gaan vinden. Houdt de website evenals de nieuwsbrief in de gaten, zodat je niets mist.

Kortom, er staat veel te gebeuren en er moet nog veel gebeuren. We nodigen je van harte uit om bij ons aan te kloppen. We staan klaar om je te helpen, we zijn er voor jou! 

INEA schrijft haar artikelen zelf, tenzij anders vermeld. Ben je onjuiste informatie tegengekomen of is het artikel onvolledig? Laat het ons weten door te mailen naar pr@inea.nl.  

Redactie

Thema

Identiteit

Bouwsteen

Zoektochten en landenaanpak

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven