De juridische ondersteuning van INEA

Kun je een adoptie nog ongedaan maken? Is het mogelijk om als geadopteerde je naam te veranderen? Hoe zit het met privacy bij een zoektocht? Adoptie en geadopteerd zijn omvatten allerlei juridische aspecten. Veel vragen hierover zijn eenvoudig te beantwoorden, voor andere vragen is gespecialiseerde kennis nodig. Bij INEA kunnen interlandelijk geadopteerden en hun familie terecht met al hun juridische kwesties.  

Niet alleen interlandelijk geadopteerden en hun familie, maar ook andere instanties, zoals gemeentes, kunnen bij het INEA aankloppen. Bijvoorbeeld als ze in hun werk met juridische vragen rond adoptie en afstamming te maken krijgen. INEA zegt daarover: “De juridische aspecten rond adoptie kunnen onduidelijk en ook best ingewikkeld zijn. Het is ons doel om die soms complexe wereld eenvoudiger te maken.” 

Op deze pagina kun je een helder antwoord vinden op de meest gestelde, meer algemene vragen over de juridische kanten van adoptie en geadopteerd zijn. Je kunt bijvoorbeeld meer informatie lezen over het wijzigen van je persoonsgegevens zoals je voornaam, het herroepen van je adoptie en de gevolgen daarvan. Naast de informatie op de website is het altijd mogelijk om contact op te nemen met INEA. Zo kan je snel om verduidelijking vragen of een meer persoonlijke vraag te stellen. Elke casus is natuurlijk net weer even anders.   

Ingewikkelde kwesties 

Meer ingewikkelde vragen die binnenkomen bij het loket worden doorverwezen naar een specialist met juridische adoptiekennis. Er zijn in Nederland verschillende advocaten met veel ervaring op het gebied van adoptiezaken. INEA kan je in contact brengen met en koppelen aan een gespecialiseerde advocaat. De bedoeling is om de groep specialisten naar wie we kunnen doorverwijzen verder uit te breiden vanuit de vFAS, de Nederlandse vereniging van advocaten gespecialiseerd in personen- en familierecht.  

Basiskennis aanvullen  

De juridische kennis die op onze website te vinden is, wordt actueel gehouden en steeds aangevuld. Zo kun je als bezoeker van de website zelf juridische informatie lezen. Ook worden er steeds meer stappenplannen, handleidingen en voorbeeldbrieven ontwikkelt, zodat je zelf eenvoudig aan de slag kunt. Dat maakt het makkelijker om sommige juridische handelingen zelf of met behulp van INEA te regelen. Je achternaam kun je bijvoorbeeld wijzigen door het indienen van een formulier bij het ministerie. Lees daarvoor ons artikel: Ik wil mijn naam wijzigen. 

De kosten laag houden

Je hoeft voor sommige zaken dus lang niet altijd een advocaat in te schakelen. Je hoeft voor eenvoudige juridische zaken ook niet altijd kosten te maken. Anders ligt het als het gaat om het wijzigen van je voornaam of het terugdraaien van een adoptie. Dat zijn echt juridische procedures. INEA wil in die gevallen helpen om de weg te wijzen naar een specialist op dat gebied en daarmee ook zijn of haar kosten zo klein mogelijk te houden. Daarom is het ook belangrijk dat er achter het loket medewerkers zitten met een juridische achtergrond. Zij kunnen de verschillende ontvangen casussen doorlopen, meekijken naar de mogelijke kosten en een advies uitbrengen. Dit advies is persoonlijk en specifiek. Via het loket kun je in contact komen met deze medewerkers.  

Sparringpartner

INEA wil geadopteerden hun onzekerheid wegnemen, geruststellen en goed juridisch advies geven. Een “nee” kan onderdeel van dat advies zijn. De medewerkers van het loket helpen met het bieden van een praktische oplossing. Zij zijn een sparringpartner met wie je van gedachten kunt wisselen als je een juridische vraag hebt. Via het loket kun je bellen met mensen die juridische ervaring en kennis van het veld hebben.  

Als geadopteerde kan je voor confronterende keuzes komen te staan. Als als daarbij juridische vragen opspelen, kan de situatie ingewikkeld worden. INEA kan je daarbij helpen. Neem voor meer informatie, een luisterend oor of sparringpartner óf voor gedegen advies contact op met een juridisch specialist van het loket. Samen kunnen we veel meer.  

INEA schrijft haar artikelen zelf, tenzij anders vermeld. Ben je onjuiste informatie tegengekomen of is het artikel onvolledig? Laat het ons weten door te mailen naar pr@inea.nl.  

Redactie

Thema

Juridische ondersteuning

Doelgroep

Geadopteerden

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Gerelateerde artikelen