Marcos, een gepassioneerde theatermaker en acteur van 32 jaar, deelt zijn verhaal met het publiek via zijn voorstelling ‘Grijs Gebied’. Deze voorstelling, waar hij sinds zijn afstuderen aan werkt, heeft zijn weg gevonden naar verschillende locaties en zelfs naar festivals. Marcos’ inspiratiebron is breed en diepgaand, beginnend bij zijn ervaring met de voorstelling ‘Je kan de heuvels zien’ van het jeugdtheaterhuis. Hier ontdekte hij de kracht van een solovoorstelling die als een film binnenkomt en zijn eigen kinderlijke verlangens en bewustzijn weerspiegelt. Na zijn studie, waarin hij tijdens zijn minor het vak ‘creatief schrijven’ volgde, begon Marcos met het schrijven van monologen.
De titel ‘Grijs Gebied’ licht de identiteitscrisis toe die Marcos heeft ervaren als geadopteerde, opgroeiend tussen twee werelden waarin hij zich niet helemaal thuis voelde. Dat gevoel deelt hij met jullie in de voorstelling.
Tijdens een ontwikkelingsprogramma in Rotterdam ontstond zijn solo, geïnspireerd door zijn recente bezoek aan het land waar hij geboren is: Brazilië. Deze groeide vervolgens met hulp van Josien de Graaf (eindregie) uit tot ‘Grijs Gebied’: een creatief proces vergelijkbaar met dat van stand-up comedians die hun materiaal voortdurend verfijnen. De titel ‘Grijs Gebied’ licht de identiteitscrisis toe die Marcos heeft ervaren als geadopteerde, opgroeiend tussen twee werelden waarin hij zich niet helemaal thuis voelde. Dat gevoel deelt hij met jullie in de voorstelling. Het thema identiteitscrisis is een centraal element van de voorstelling, waarbij Marcos zijn persoonlijke ervaringen en specifieke details deelt over zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit.
Met de voorstelling hoopt Marcos ervoor te zorgen dat mensen zichzelf herkennen en meer begrijpen. Niet alleen als ze geadopteerd zijn, maar ook als ze verschillende culturele achtergronden hebben. Hij benadrukt het belang van theater als een ruimte voor ontmoeting en dialoog, waarbij het publiek wordt aangemoedigd om met elkaar in gesprek te gaan en begrip te creëren voor elkaars unieke ervaringen.
Met de voorstelling hoopt Marcos ervoor te zorgen dat mensen zichzelf herkennen en meer begrijpen, niet alleen als ze geadopteerd zijn, maar ook als ze verschillende culturele achtergronden hebben.
In ‘Grijs Gebied’ speelt muziek een speciale rol, waarbij Marcos zijn liefde voor gitaar en samba gebruikt om zijn verhaal extra diepgang te geven. Voor Marcos betekent de voorstelling veel op verschillende niveaus: het begon als een project om zijn talent te ontwikkelen en groeide uit tot een optreden op het Zeeland Nazomer Festival. Het is niet alleen een overwinning op artistiek gebied, maar ook een intense reis naar zijn geboorteland en een bron van waardevolle gesprekken na elke show.
‘Grijs Gebied’ blijft een succesvolle voorstelling waar Marcos schittert met zijn kunstzinnige talenten, maar het blijft ook inspirerende gesprekken aanwakkeren over identiteit en adoptie.
Met spannende nieuwe projecten op komst, zowel solo als in samenwerking met anderen, houdt Marcos zijn aandacht gericht op onderwerpen als herkenning en identiteit. ‘Grijs Gebied’ blijft een succesvolle voorstelling waar Marcos schittert met zijn kunstzinnige talenten, maar het blijft ook inspirerende gesprekken aanwakkeren over identiteit en adoptie.
Grijs Gebied gratis bekijken
In 2024 organiseert INEA in samenwerking met theatermaker Marcos da Costa Ferreira drie keer de inspirerende theatervoorstelling ‘Grijs Gebied’ om bewustwording over verschillende thema’s die samenhangen met afstand en adoptie te vergroten. De voorstellingen worden verspreid door het land aangeboden en zijn gratis toegankelijk voor iedereen.