Ondersteuning

INEA is het eerste aanspreekpunt voor geadopteerden die hulp zoeken met vraagstukken rondom adoptie. We bieden ondersteuning en informatie en werken samen met een netwerk van specialisten op het gebied van adoptie. Of het nu gaat om psychosociale ondersteuning, juridische bijstand of roots-gerelateerde vraagstukken, INEA helpt je verder.

Thema afbeelding: Ondersteuning

Groepsgesprekken

Neem contact op

Groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden (volwassenen) 

Bij INEA bieden wij groepsgesprekken aan speciaal voor interlandelijk geadopteerden. Deze groepsgesprekken worden geleid door professionals en zijn bedoeld als laagdrempelige ontmoetingsmomenten waarbij je in contact komt met andere geadopteerden. Het doel is om ervaringen te delen en erkenning te vinden in een veilige en ondersteunende omgeving.  

Waarom deelnemen aan groepsgesprekken?  

De groepsgesprekken bij INEA zijn geen therapie, maar bieden wel een laagdrempelige en waardevolle gelegenheid om met anderen te praten die een adoptieachtergrond delen. Het is gebleken dat het delen van ervaringen en het luisteren naar elkaar kan leiden tot herkenning en versterking van je eigen gevoelens.   

“Contact met andere geadopteerden is voor mij enorm waardevol geweest. Als geadopteerde ervaar je dingen die voor anderen onbegrijpelijk blijven. In het samenzijn met andere geadopteerden heb ik zoveel erkenning en heling gevonden. Zelfs in de dingen die niet uitgesproken werden.” 

Hoe werken de groepsgesprekken?  

De groepsgesprekken bestaan uit zeven online sessies die elke twee weken plaatsvinden via Microsoft Teams. Elke bijeenkomst duurt twee uur en wordt geleid door twee begeleiders, van wie tenminste één ook ervaringsdeskundige is. Verschillende groepen beginnen op verschillende tijden, maar altijd op doordeweekse dagen. Zodra er groepen open zijn voor aanmeldingen, zal duidelijk vermeld worden om welke tijden dit gaat.     

Huidige groepen zijn vol. Start nieuwe gespreksgroepen op korte termijn 

In oktober 2024 starten er twee gespreksgroepen. Deze zijn inmiddels vol. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om op korte termijn nieuwe groepen te kunnen starten. We zullen hier uiterlijk in december meer over bekend maken. 

Aanmelden en wachtlijst  

Wil je je inschrijven voor de wachtlijst? Klik dan op de onderstaande knop om je aan te melden. Je ontvangt per e-mail informatie over de start van de nieuwe groepsgesprekken.  

Aanmelden voor wachtlijst

Telefonisch contact 

Zou je graag iemand willen spreken? Bel ons loket. Wij staan iedere werkdag voor je klaar als je vragen hebt rondom interlandelijke adoptie.  

Je bent aangemeld voor een groepsgesprek: wat nu? 

Nadat je een bevestiging hebt ontvangen, nemen wij contact met je op voor een telefonisch of online kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek inventariseren wij jouw wensen en behoeften en creëren wij een groep van minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers die goed op elkaar aansluiten.  

Zeven sessies  

Gedurende zeven sessies bespreken we diverse thema’s die gerelateerd zijn aan afstand en adoptie, zoals rouw en verlies, adoptie en trauma, zelfbeeld, identiteit en de zogenoemde adoptiedriehoek. We zorgen ervoor dat de groepsgesprekken aansluiten bij de behoeften van de groep.  

Groepsdynamiek  

De inhoud van de bijeenkomsten kan variëren op basis van de inbreng van de deelnemers. Het doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waar iedereen zijn of haar verhaal kan delen.  

  

Subsidies en regelingen

Bekijk meer

Ben jij betrokken bij een organisatie die zich inzet voor interlandelijk geadopteerden? Of wil je als individu een event organiseren voor geadopteerden en hun naasten? Er zijn verschillende mogelijkheden om financiële ondersteuning aan te vragen.

Ben je benieuwd naar de voorwaarden en de verschillen tussen deze regelingen? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Adoptie in de media oktober 2024

Adoptie in de media: maand december

In dit maandelijkse overzicht van de maand september worden de recente ontwikkelingen rondom interlandelijke adoptie belicht.

Lees verder
Adoptie in de media oktober 2024

Adoptie in de media: maand november

In dit maandelijkse overzicht van de maand september worden de recente ontwikkelingen rondom interlandelijke adoptie belicht.

Lees verder
Adoptie in de media oktober 2024

Adoptie in de media: maand oktober

In dit maandelijkse overzicht van de maand september worden de recente ontwikkelingen rondom interlandelijke adoptie belicht.

Lees verder

Wat is het ‘legaliseren’ van je geboorteakte, waarom is het nodig en hoe doe je dat? Alles over het Consulair Dienstencentrum (CDC)? 

Een geboorteakte kan je nodig hebben om je voornaam te wijzigen. Een wijziging moet namelijk worden toegevoegd aan de oorspronkelijke geboorteakte. Met ‘legaliseren’ wordt bedoeld dat er aan een document een officiële bevestiging van de echtheid van het document gegeven wordt. Bijvoorbeeld door middel van een stempel. Het kan zijn dat organisaties, onder andere gemeenten of een rechtbank, deze zogenoemde legalisatie nodig hebben om een document te verwerken. In sommige gevallen kan het Consulair Dienstencentrum (CDC in het kort) interlandelijk geadopteerden helpen in dit traject.

Lees verder

Geen geboorteakte, wat nu? 

De afgelopen tijd heeft INEA meerdere vragen ontvangen over de situatie waarbij adoptiedossiers incompleet zijn en er geen geboorteakte aanwezig is. Soms kan je jouw geboorteakte dan nog opvragen bij de afdeling Landelijke Taken, onderdeel van de gemeente Den Haag. Ouders van een kind dat in het buitenland is geboren, kunnen hier namelijk de buitenlandse geboorteakte laten registreren. In het verleden was dit niet verplicht, dus het is niet 100% zeker dat jouw geboorteakte daar is geregistreerd.

Lees verder
Adoptie in de media oktober 2024

Adoptie in de media: maand september

In dit maandelijkse overzicht van de maand september worden de recente ontwikkelingen rondom interlandelijke adoptie belicht.

Lees verder
Bekijk alles