Adoptie in de media: maand april 2025

Adoptie in de media oktober 2024

In een maandelijks overzicht lees je de laatste actualiteiten rondom interlandelijke adoptie. In dit bericht wordt wekelijks teruggeblikt op adoptie in de media van de maand april 2025.

Wat is Adoptie in de Media?

Trouw: Het moederschap is niet langer het ondergeschoven kindje in de kunstwereld

01/04/2025 – De tentoonstelling Good Mom/Bad Mom in het Centraal Museum Utrecht onderzoekt hoe moederschap in de kunst wordt verbeeld. Naast klassieke werken, zoals een schilderij van Hendrick Bloemaert, zijn er hedendaagse kunstwerken te zien die verschillende perspectieven op moederschap tonen. Kunstenaars als Rineke Dijkstra en Marlene Dumas behandelen thema’s als geboorte en verlies. In een aparte ruimte verzamelt het Mother Mountain Institute verhalen van moeders uit het mondiale Zuiden over adoptie en verlies. De tentoonstelling loopt tot 14 september.

Lees meer

De Volkskrant: Handelen uit armoedestress maakt je nog geen slechte ouder

01/04/2025 – Dit is een column van Harriët Duurvoort in de Volkskrant over uithuisplaatsingen en de rol van armoede daarin. Een onderzoekscommissie concludeerde in het rapport Erfenis van onrecht dat de toeslagenaffaire een rol speelde bij uithuisplaatsingen, terwijl de Raad voor de rechtspraak in De weging van schulden bij uithuisplaatsingen stelde dat andere factoren zwaarder wogen. Wel bleek dat financiële problemen soms ten onrechte werden aangemerkt als slecht ouderschap, met verstrekkende gevolgen.

Duurvoort trekt in haar column ook een parallel met interlandelijke adoptie. In het verleden werden kinderen uit gezinnen geplaatst bij adoptieouders in westerse landen, vaak zonder grondig onderzoek naar hun familieachtergrond. Dit heeft geleid tot schrijnende situaties en levenslange gevolgen voor geadopteerden. Beide kwesties benadrukken de noodzaak van zorgvuldige afwegingen bij het scheiden van kinderen en ouders.

Lees meer

Reformatorisch dagblad: Wat vinden Christian en Yu-Lianne van hun adoptie? „Welcome home, zei mijn moeder en ik dacht: ja, dit is thuis”

04/04/2025 – Christian en Yu-Lianne zijn beiden als kind geadopteerd, maar hun ervaringen en gevoelens verschillen sterk. Christian reisde onlangs naar de Filipijnen en ontmoette daar zijn biologische moeder, wat hem een diep gevoel van thuiskomen gaf. Yu-Lianne uit Taiwan voelt zich volledig thuis in Nederland en ziet geen reden om haar biologische familie op te zoeken, al heeft ze wel vragen. Beiden reflecteren op hun adoptie, identiteit en de impact daarvan op hun leven.

Lees meer

RTL Nieuws: Geadopteerde Saviëlle vindt ouders verrassend snel: ‘Hoefde niet veel te doen’

07/04/2025 – De geadopteerde Saviëlle Bakkenes vond haar biologische ouders in China binnen een half jaar na het delen van haar DNA met een lokale vrijwilligersorganisatie. Een DNA-match via haar vaders korte gevangenisstraf bracht de doorbraak. Ondanks haar lage verwachtingen, vanwege ontbrekende gegevens en armoede, bleek hereniging toch mogelijk. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk lokale netwerken, DNA-databanken en sociale media zijn voor geadopteerden uit China. Saviëlle hoopt anderen te inspireren: “Ik hoefde er weinig voor te doen. (…) Maar je moet wel even eerst weten dat zulke organisaties je kunnen helpen..”

Lees meer

Verschillende media hebben hierover geschreven:

De Puttenaer

AD: Judit uit Goor schrijft boek over zoektocht naar haar (Joodse) dna: ‘We zijn de optelsom van onze voorouders’

08/04/2025 – Journalist en schrijver Judit Neurink onderging vijf DNA-testen in haar zoektocht naar mogelijke Joodse wortels in haar familie. In haar nieuwe boek, gepresenteerd in de synagoge in Enschede, verbindt ze haar fascinatie voor Joodse geschiedenis met familieverhalen. Hoewel ze geen Joodse afkomst aantrof, leverde het onderzoek onverwachte inzichten op. Neurink benadrukt het belang van DNA bij het achterhalen van familiegeschiedenis, bijvoorbeeld bij het onderzoek naar verloren familieleden, onechte kinderen, zaaddonoren of adoptiekinderen.

Lees meer

Nieuwsblad Noordoost-Friesland: Ids de Beerlezing 2025: De kracht van herinnering

08/04/2025 – Tijdens de vijfde Ids de Beerlezing op 16 april in Nes spreken Chaja Polak en Harriët Duurvoort. Duurvoort vertelt over De dochter, het verhaal van haar moeder Eva, een zwart meisje dat vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd geadopteerd door een wit gezin. Het boek laat zien hoe Eva haar weg zocht in een tijd van racisme, oorlog en identiteitsvragen. Adoptie en de impact daarvan staan hiermee centraal in de lezing.

Lees meer

RTV Slos: Oproep aan Breisters: Help ons met een bijzonder project!

09/04/2025 – Stichting Chilean Adoptees roept breisters op om 200 baby-sokjes te breien, als symbool voor de vele Chileense kinderen die via niet-conforme adopties naar Nederland zijn gebracht en gescheiden werden van hun geboorteouders. Elk sokje staat voor een kind en een onverteld verhaal. Met dit project wil de stichting aandacht vragen voor waarheidsvinding, erkenning en de blijvende zoektocht van geadopteerden en ouders naar elkaar.

Lees meer

NRC: Onderzoek naar kinderen die seksueel worden uitgebuit door hun ouders laat zien: ‘Deze slachtoffers bestáán’

16/04/2025 – Een nieuw onderzoek van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) toont aan dat kinderen seksueel worden uitgebuit door hun eigen ouders – een misbruikvorm die vaak verborgen blijft. De gemiddelde leeftijd van slachtoffers is vijftien; het jongste gemelde slachtoffer was negen. In het artikel deelt Lorette van der Werf haar verhaal: als geadopteerd kind werd zij misbruikt door haar adoptieouders. Haar getuigenis benadrukt hoe adoptie, afhankelijkheidsrelaties en misbruik kunnen samenkomen en jarenlang onzichtbaar blijven.

Lees meer

Verschillende media hebben hierover geschreven:

De Telegraaf

Reformatorisch dagblad: Adoptieouders geroepen om kind veilige basis en haven te bieden

16/04/2025 – De puberteit brengt voor geadopteerde jongeren extra uitdagingen mee rond identiteit, afkomst en vertrouwen. Tijdens een lezing van INEA op de ledenvergadering van AVGG werd benadrukt hoe belangrijk het is dat adoptieouders zowel een veilige basis als een veilige haven bieden. Adoptiesensitiviteit, structuur op maat, relatiegebaren en het herkennen van trauma-gerelateerde stressreacties zijn waardevolle handvatten. Interlandelijke adoptie brengt extra lagen van complexiteit met zich mee, zoals gevoelens van gespletenheid en het zoeken naar culturele roots.

Lees meer

Elke week verzamelen we berichtgeving over adoptie vanuit verschillende media. Dit doen we door via een media monitoringstool alle berichten met de term “adoptie” te verzamelen, van grote tot kleine artikelen. Soms gaat een bericht slechts een klein beetje over adoptie, soms wordt het onderwerp uitgebreid behandeld. We nemen alle perspectieven, opinies en berichtgeving mee, zonder zelf te selecteren.

Het kan voorkomen dat we een bericht missen of over het hoofd zien. Heb je iets gelezen dat niet in ons overzicht staat? Laat het ons dan weten via e-mail of social media, en we werken ons overzicht bij. Houd er rekening mee dat sommige artikelen achter een betaalmuur staan.

INEA is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichtgeving.

Redactie

Thema

Adoptie in de media

Doelgroep

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Gerelateerde artikelen