De psychosociale ondersteuning van INEA

Vragen over afstand en adoptie kunnen ingewikkeld zijn. De ene geadopteerde ervaart meer of minder uitdaging in zijn of haar persoonlijke leven over bijvoorbeeld het thema identiteit, trauma en/of hechting. Met een begripvolle houding en luisterend oor, willen wij je een gevoel van veiligheid bieden waarin alle vragen over afstand en adoptie kan en mag stellen.

Het team van INEA bestaat grotendeels uit geadopteerden die net als jij je eigen verhaal hebben. Bij ons is jouw verhaal, de vragen en de behoeften die daaruit komen belangrijk. We weten door onze eigen ervaringsdeskundigheid dat de uitdagingen die we op ons levenspad krijgen en hoe we deze ervaren voor iedereen verschillend is. Ook weten we dat het niet menselijk is dat er op een gegeven moment in iemands leven vragen over identiteit ontstaan. Het niet beschikken over afstammingsinformatie kan je vragen complex maken. Laat staan als je afstammingsinformatie ontbreekt. Deze vragen en hun complexiteit en maakt soms dat we ons alleen voelen en niet goed weten waar we met onze gevoelens, behoefte of vragen terecht kunnen.  INEA is er voor alle interlandelijke geadopteerden met levens- en identiteitsvraagstukken die zijn ontstaan door de impact van afstand en adoptie. Ook als je wilt gaan zoeken, kunnen wij je een stukje op weg helpen. En als je dan eenmaal op zoek bent, kunnen er fases en momenten zijn die nog meer vragen bij je oproepen. Bij al deze fases kunnen emoties opkomen waar je mee worstelt. Heb je geen vragen over je herkomst of ben je niet op zoek naar familie? Dan nog kun je vragen hebben over je adoptie of identiteit. Ook dan helpen wij jou en nodigen we je uit om contact met ons op te nemen.  

En als je dan eenmaal op zoek bent, kunnen er fases en momenten zijn die nog meer vragen bij je oproepen. Bij al deze fases kunnen emoties opkomen waar je mee worstelt. Heb je geen vragen over je herkomst of ben je niet op zoek naar familie? Dan nog kun je vragen hebben over je adoptie of identiteit. Ook dan helpen wij jou en nodigen we je uit om contact met ons op te nemen.  

Hoe kan ik contact opnemen? 

Via ‘het loket’ zijn wij beschikbaar voor al je vragen. Je kunt ons bellen, een mail sturen, of een afspraak maken om langs te komen op kantoor. In het eerste gesprek vragen we wel naar je leeftijd om na te gaan of je toestemming van een ouder of verzorger wenselijk is.

Ons telefoonnummer: 085 483 23 23
Ons mailadres: info@inea.nl

Hoe gaan we te werk?

INEA is als expertisecentrum de centrale plek waar geadopteerden laagdrempelig met hun hulpvraag terecht kunnen voor psychosociale vragen waarin de loketmedewerkers met compassie, begrip en een luisterend oor bieden. Hiermee bieden we je een vertrouwde plek waarin je al jouw vragen over afstand en adoptie kan en kan stellen.

De psychosociale ondersteuning voor geadopteerden is onder te verdelen in de volgende elementen: ondersteuning, verwijzing, interne- en externe kennisoverdracht, kwaliteitsbevordering en programma- en bijeenkomstontwikkeling. Voor deze elementen wordt in de komende periode input verzameld. Daarnaast bundelen we alle informatie rondom afstand en adoptie en zorgen wij voor een goede doorverwijzing bij adoptievraagstukken. INEA biedt geen individuele hulpverlening, De loket- en medewerkers van de psychosociale ondersteuning (PSO-medewerker) zijn professionals met veelal een adoptieachtergrond, die graag een luisterend oor bieden aan geadopteerden en hen ondersteunen bij emotionele kwesties. Om blijvend kwaliteit te bieden wordt er passende SKJ-certificering en scholing ontwikkeld en geboden door externe organisaties of door INEA zelf.

Wat kan INEA voor jou betekenen?

Vanuit INEA weten wij door onze ervaringsdeskundigheid in combinatie met onze inhoudelijke expertise dat vragen over afstand en adoptie ingewikkeld kunnen zijn. Wanneer wij jouw individuele vraag niet kunnen beantwoorden, gaan we samen met jou op zoek naar een professional en/of organisatie die jouw vraag kan beantwoorden. Zo kunnen we je bijvoorbeeld aan een buddy of belangenorganisatie, of we zoeken samen met jou zoeken naar de meest passende vorm van psychosociale ondersteuning. INEA biedt geen individuele hulpverlening, maar wij kunnen wel preventieve ondersteuning bieden. Hiermee kunnen we je snel op weg helpen en de gedeeltelijk lange wachttijden wegenemen.

INEA schrijft haar artikelen zelf, tenzij anders vermeld. Ben je onjuiste informatie tegengekomen of is het artikel onvolledig? Laat het ons weten door te mailen naar pr@inea.nl.  

Redactie

Thema

Psychosociale ondersteuning

Doelgroep

Geadopteerden, Hulpverleners, Professionals

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven