Adoptie uit Bulgarije opnieuw mogelijk 

Redactie

Het is weer mogelijk om kinderen te adopteren uit Bulgarije. Dat laat demissionair minister Weerwind op 19 januari weten in een kamerbrief. De adoptiestop uit Bulgarije wordt opgeheven na een landenanalyse die is uitgevoerd door Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca-IKA).  

In de kamerbrief informeert demissionair minister Weerwind, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de kamer over de laatste ontwikkelingen in het kader van de landenanalyse voor interlandelijke adoptie. De analyse is in december 2023 afgerond. De uitkomsten van de analyse concluderen dat de samenwerkingsrelatie met Bulgarije weer wordt hervat.  

Interlandelijke adoptie mogelijk uit acht landen 

De Commissie Joustra wordt in 2018 aangekondigd en wordt in 2019 aangesteld om in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek te doen naar misstanden en knelpunten in het verleden van interlandelijke adopties. Het doel was om inzicht te krijgen in mogelijke misstanden en daar aanbevelingen voor verbeteringen aan te verbinden. Het uiteindelijke rapport van de commissie werd gepresenteerd in februari 2021.  

Na het rapport van de Commissie Joustra heeft er een tijdelijke adoptiestop plaatsgevonden en heeft de minister besloten opnieuw te kijken naar de afspraken met de landen waar kinderen vandaan komen die geadopteerd worden. Het is op dit moment mogelijk om te adopteren uit Zuid-Afrika, Portugal, Thailand, Taiwan, de Filipijnen, Lesotho, Hongarije en Bulgarije. 

Wat is een landenanalyse voor interlandelijke adoptie? 

Een landenanalyse voor interlandelijke adoptie is een evaluatie en beoordeling van de omstandigheden en procedures in het land van herkomst waaruit adoptie plaatsvindt. De analyse helpt bij het bepalen of adopties uit een bepaald land ethisch verantwoord en in het belang van het kind zijn. In sommige gevallen kan een landenanalyse leiden tot het heroverwegen of opschorten van adopties uit bepaalde landen als er zorgen zijn over misstanden of gebrek aan kinderbescherming. 

Meer informatie 

Op vrijdag 19 januari deelde het Nederlands Dagblad online het bericht over de hervatte samenwerkingsrelatie met Bulgarije.  

In de kamerbrief laat demissionair minister Weerwind weten dat de Centrale autoriteit de samenwerkingsrelaties blijft monitoren en de landenanalyse periodiek herhaalt. INEA houdt voortdurend de laatste ontwikkelingen in de gaten. Indien nodig wordt dit artikel regelmatig bijgewerkt, met vermelding van de updates.  

De landenanalyse van de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca-IKA) en de kamerbrief zijn te downloaden via onderstaande knoppen.

 

Delen:

INEA aanwezig bij ketensessies ten behoeve van wetwijzigingstraject WOBKA

Lees verder

INEA Sponsort Vierde Seizoen La Vida de Podcast

Lees verder

Een dag van dialogen: Transformative Justice in adoptie 

Lees verder

Interlandelijke adoptiestop in Denemarken en onderzoek in Noorwegen vanwege mogelijke misstanden 

Lees verder

Besluit vervallen eigen bijdrage voor interlandelijk adoptie-gerelateerde zoekacties 

Lees verder

Meer nieuws

INEA aanwezig bij ketensessies ten behoeve van wetwijzigingstraject WOBKA

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft, na de aanbevelingen van de Commissie Joustra (2021), de adoptieketen herzien. Dit leidde tot minder adopties en meer toezicht, met de oprichting van een centrale bemiddelingsorganisatie (CBO). INEA levert input tijdens ketensessies van het ministerie J&V voor de wetswijziging.

Lees verder

INEA Sponsort Vierde Seizoen La Vida de Podcast

Op vier januari 2024 is het nieuwe, vierde seizoen va La Vida de Podcast gestart. De populaire adoptiepodcast, gemaakt door Yeny en Desiree, wordt dit seizoen gesponsord door INEA. Yeny en Desiree zijn twee vriendinnen die allebei geadopteerd zijn uit Colombia. In deze gratis te beluisteren podcast op Spotify bespreken ze openhartig alle aspecten van hun adoptie.

Lees verder

Een dag van dialogen: Transformative Justice in adoptie 

Vanuit INEA vinden wij het belangrijk dat (nieuwe) perspectieven over adoptie gehoord worden en perspectieven van geadopteerden een podium krijgen. Daarom organiseerde de Kennisbasis van ...

Lees verder