Adoptie uit Bulgarije opnieuw mogelijk 

Redactie

Het is weer mogelijk om kinderen te adopteren uit Bulgarije. Dat laat demissionair minister Weerwind op 19 januari weten in een kamerbrief. De adoptiestop uit Bulgarije wordt opgeheven na een landenanalyse die is uitgevoerd door Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca-IKA).  

In de kamerbrief informeert demissionair minister Weerwind, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de kamer over de laatste ontwikkelingen in het kader van de landenanalyse voor interlandelijke adoptie. De analyse is in december 2023 afgerond. De uitkomsten van de analyse concluderen dat de samenwerkingsrelatie met Bulgarije weer wordt hervat.  

Interlandelijke adoptie mogelijk uit acht landen 

De Commissie Joustra wordt in 2018 aangekondigd en wordt in 2019 aangesteld om in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek te doen naar misstanden en knelpunten in het verleden van interlandelijke adopties. Het doel was om inzicht te krijgen in mogelijke misstanden en daar aanbevelingen voor verbeteringen aan te verbinden. Het uiteindelijke rapport van de commissie werd gepresenteerd in februari 2021.  

Na het rapport van de Commissie Joustra heeft er een tijdelijke adoptiestop plaatsgevonden en heeft de minister besloten opnieuw te kijken naar de afspraken met de landen waar kinderen vandaan komen die geadopteerd worden. Het is op dit moment mogelijk om te adopteren uit Zuid-Afrika, Portugal, Thailand, Taiwan, de Filipijnen, Lesotho, Hongarije en Bulgarije. 

Wat is een landenanalyse voor interlandelijke adoptie? 

Een landenanalyse voor interlandelijke adoptie is een evaluatie en beoordeling van de omstandigheden en procedures in het land van herkomst waaruit adoptie plaatsvindt. De analyse helpt bij het bepalen of adopties uit een bepaald land ethisch verantwoord en in het belang van het kind zijn. In sommige gevallen kan een landenanalyse leiden tot het heroverwegen of opschorten van adopties uit bepaalde landen als er zorgen zijn over misstanden of gebrek aan kinderbescherming. 

Meer informatie 

Op vrijdag 19 januari deelde het Nederlands Dagblad online het bericht over de hervatte samenwerkingsrelatie met Bulgarije.  

In de kamerbrief laat demissionair minister Weerwind weten dat de Centrale autoriteit de samenwerkingsrelaties blijft monitoren en de landenanalyse periodiek herhaalt. INEA houdt voortdurend de laatste ontwikkelingen in de gaten. Indien nodig wordt dit artikel regelmatig bijgewerkt, met vermelding van de updates.  

De landenanalyse van de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca-IKA) en de kamerbrief zijn te downloaden via onderstaande knoppen.

 

Delen:

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

Lees verder

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Meer nieuws

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Op vrijdag 19 april 2024 namen INEA en Fiom deel aan het vFAS Jaarcongres, gehouden in Papendal in Arnhem. Het thema van dit jaar, ‘Back to the future, de vFAS advocaat 2.0’, richtte zich op de toekomst van de advocatuur. Hierbij was er ook aandacht voor de nieuwste technologieën op het gebied van gezinsvorming en voortplanting. Tijdens het congres was INEA uitgenodigd om samen met Fiom een workshop subsessie te verzorgen. 

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Op zaterdag 22 juni 2024 is INEA voor de tweede keer op rij aanwezig op het WK Adoptiekids met de Youth Hangout. De Youth Hangout is dé plek om te ontspannen tussen de wedstrijden door. Ontmoet podcastmakers Yeny en Maria Catalina van La Vida en praat samen over adoptie, dans in de silent disco, of bekijk de korte film van Armando over Arra’s die geadopteerd is uit Colombia naar Nederland.

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

In mei 2024 heeft Fiom informatie naar buiten gebracht over de stand van zaken ten aanzien van de dossiers van kindertehuis Las Palmas die ...

Lees verder