Adoptiedossiers CAR en CAD opvraagbaar bij Nationaal Archief 

Redactie

Met ingang van maandag 14 augustus is het mogelijk om bij het Nationaal Archief een dossier op te vragen uit een archief met bijna 9.400 adoptiedossiers. Het gaat om de dossiers van de Centrale Adoptieraad (CAR) en de Centrale Adoptiedocumentatie (CAD).  

Het Nationaal Archief deelt via een nieuwsbericht op hun website dat het vanaf nu mogelijk is om een aanvraag te doen voor het inzien van een dossier uit het archief van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD). Het gaat om dossiers over interlandelijke en binnenlandse adopties tussen 1957 en 1999. Daarbij vermeldt het Nationaal Archief dat er is niet over iedere adoptie een dossier aanwezig is in het CAR- en CAD-archief. 

Informatie over de adoptiedossiers 

Het Nationaal Archief heeft een themapagina ingericht over interlandelijke adoptie. Op deze pagina is informatie te vinden over wat een adoptiedossier is, welke dossiers er bewaard worden en wat er mogelijk in de dossiers staat en wat er te vinden is aan documenten.   

Op dit moment gaat het alleen om dossiers uit het archief van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD). Het kan dus zijn dat er geen informatie of dossier over jouw adoptie tussen zit. In het eerdergenoemde nieuwsbericht laat het Nationaal Archief het volgende daarover weten:  

“Helaas kan het ook zo zijn dat er geen informatie te vinden is in onze collectie met betrekking tot uw zoekvraag. Dan is het van belang te weten dat we momenteel hard aan het werk zijn om deze collectie adoptiedossiers verder uit te breiden met de dossiers van andere overheidsorganisaties die zich met adoptie bezighielden, zoals de Raad van de Kinderbescherming en de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden.” 

Het is nog niet bekend wanneer de dossiers van de Raad van de Kinderbescherming (RvdK) en de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca IKA) beschikbaar zijn.  

Een aanvraag doen 

Als je geadopteerd bent tussen 1957 en 1999 kun je aanvraag doen bij het Nationaal Archief. Zij zullen kijken of ze in het bezit zijn van informatie en een dossier waar je naar op zoek bent. Je kunt een aanvraag doen door een mail te sturen naar info@nationaalarchief.nl. Bij de aanvraag hebben ze de volgende informatie van je nodig:  

  • een kopie van je identiteitsbewijs. Kijk voor meer informatie over het maken van een veilige kopie op de website van de Nederlandse overheid
  • de woonplaats van de adoptieouders ten tijde van de adoptie. 

Meer informatie over het doen van een aanvraag en het inzien van je dossier lees je op de themapagina Interlandelijke Adoptie van het Nationaal Archief.  

Wat kan INEA voor jou betekenen? 

Zou je graag informatie willen over het opvragen van stukken uit je dossier of zou je hier gewoon eens over willen praten? Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken tijdens het inloopspreekuur van ‘Dossiers & inzage’ op woensdag van 13:00 uur tot 15:00 uur. We zijn telefonisch bereikbaar op 085 483 23 23 en per mail via info@inea.nl.  Heb je behoefte aan een luisterend oor of andere ondersteuning? Ook dan zijn we te bereiken via deze contactgegevens van het loket op alle dagen.   

Het Nationaal Archief is de grootste archiefinstelling van Nederland en is te bezoeken in Den Haag. Hier kun je antwoord vinden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving.  Naast dat het Nationaal Archief een groot depot heeft met documenten zoals adoptiedossiers, zijn er ook veel andere stukken met historische waarde te vinden.  

Je kunt het Nationaal Archief bezoeken voor tentoonstellingen en voor het inzien van archiefstukken in de studiezaal. Plan je bezoek via de informatie op de website van het Nationaal Archief.  

Delen:

Eerste vier provinciale bijeenkomsten voor professionals met INEA on Tour

Lees verder

Verbinding en saamhorigheid bij tweede editie INEA Atelier: Dit is mijn verhaal

Lees verder

Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Lees verder

Terugblik op “Smaak van jouw Land”: Nieuwe ontmoetingen en culinaire ervaringen

Lees verder

Een terugblik op de eerste editie van het INEA Atelier

Lees verder

Meer nieuws

Interlandelijke adoptie in de verkiezingsprogramma’s 

Woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De politieke partijen vertellen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wat hun plannen en standpunten zijn. In dit artikel vind je een overzicht van wat de verschillende politieke partijen over het onderwerp (interlandelijke) adoptie in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.  

Lees verder

De subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ uitgelegd

Wat is de subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ en hoe vraag je het aan?

Lees verder

Ik wil (meer) inzicht in mijn adoptiedossier 

Een adoptiedossier kan voor jou, als geadopteerde, van groot belang zijn. Als bron van informatie over jouw herkomst, als vindplaats van relevante documenten en ...

Lees verder