Adoptiedossiers CAR en CAD opvraagbaar bij Nationaal Archief 

Redactie

Met ingang van maandag 14 augustus is het mogelijk om bij het Nationaal Archief een dossier op te vragen uit een archief met bijna 9.400 adoptiedossiers. Het gaat om de dossiers van de Centrale Adoptieraad (CAR) en de Centrale Adoptiedocumentatie (CAD).  

Het Nationaal Archief deelt via een nieuwsbericht op hun website dat het vanaf nu mogelijk is om een aanvraag te doen voor het inzien van een dossier uit het archief van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD). Het gaat om dossiers over interlandelijke en binnenlandse adopties tussen 1957 en 1999. Daarbij vermeldt het Nationaal Archief dat er is niet over iedere adoptie een dossier aanwezig is in het CAR- en CAD-archief. 

Informatie over de adoptiedossiers 

Het Nationaal Archief heeft een themapagina ingericht over interlandelijke adoptie. Op deze pagina is informatie te vinden over wat een adoptiedossier is, welke dossiers er bewaard worden en wat er mogelijk in de dossiers staat en wat er te vinden is aan documenten.   

Op dit moment gaat het alleen om dossiers uit het archief van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD). Het kan dus zijn dat er geen informatie of dossier over jouw adoptie tussen zit. In het eerdergenoemde nieuwsbericht laat het Nationaal Archief het volgende daarover weten:  

“Helaas kan het ook zo zijn dat er geen informatie te vinden is in onze collectie met betrekking tot uw zoekvraag. Dan is het van belang te weten dat we momenteel hard aan het werk zijn om deze collectie adoptiedossiers verder uit te breiden met de dossiers van andere overheidsorganisaties die zich met adoptie bezighielden, zoals de Raad van de Kinderbescherming en de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden.” 

Het is nog niet bekend wanneer de dossiers van de Raad van de Kinderbescherming (RvdK) en de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca IKA) beschikbaar zijn.  

Een aanvraag doen 

Als je geadopteerd bent tussen 1957 en 1999 kun je aanvraag doen bij het Nationaal Archief. Zij zullen kijken of ze in het bezit zijn van informatie en een dossier waar je naar op zoek bent. Je kunt een aanvraag doen door een mail te sturen naar info@nationaalarchief.nl. Bij de aanvraag hebben ze de volgende informatie van je nodig:  

  • een kopie van je identiteitsbewijs. Kijk voor meer informatie over het maken van een veilige kopie op de website van de Nederlandse overheid
  • de woonplaats van de adoptieouders ten tijde van de adoptie. 

Meer informatie over het doen van een aanvraag en het inzien van je dossier lees je op de themapagina Interlandelijke Adoptie van het Nationaal Archief.  

Wat kan INEA voor jou betekenen? 

Zou je graag informatie willen over het opvragen van stukken uit je dossier of zou je hier gewoon eens over willen praten? Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken tijdens het inloopspreekuur van ‘Dossiers & inzage’ op woensdag van 13:00 uur tot 15:00 uur. We zijn telefonisch bereikbaar op 085 483 23 23 en per mail via info@inea.nl.  Heb je behoefte aan een luisterend oor of andere ondersteuning? Ook dan zijn we te bereiken via deze contactgegevens van het loket op alle dagen.   

Het Nationaal Archief is de grootste archiefinstelling van Nederland en is te bezoeken in Den Haag. Hier kun je antwoord vinden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving.  Naast dat het Nationaal Archief een groot depot heeft met documenten zoals adoptiedossiers, zijn er ook veel andere stukken met historische waarde te vinden.  

Je kunt het Nationaal Archief bezoeken voor tentoonstellingen en voor het inzien van archiefstukken in de studiezaal. Plan je bezoek via de informatie op de website van het Nationaal Archief.  

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder