Bijzondere leerstoel Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie wordt ondergebracht bij de Universiteit voor Humanistiek, Utrecht 

Redactie

Wij zijn verheugd mede te kunnen delen dat de bijzondere leerstoel Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie ondergebracht zal worden bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

In de voorverkenning voor de oprichting van INEA is reeds geconstateerd dat de wetenschappelijke infrastructuur rondom interlandelijke adoptie toe is aan vernieuwing en verandering. Sinds de opening van het expertisecentrum hebben we dan ook hoge prioriteit gegeven aan het opzetten en financieren van een bijzondere leerstoel om wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en kennisoverdracht op het gebied van erkenning, dialoog en herstel rondom interlandelijke adoptie te bevorderen.  

Samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek

Er is in het oprichtingsjaar van INEA een brede inventarisatie gedaan bij verschillende universiteiten. Voor het opzetten van de leerstoel is het van belang dat er gekeken wordt vanuit welke invalshoeken en frames interlandelijke adoptie wordt bestudeerd. Deze zijn de laatste jaren verschoven en juist deze beweging en verandering is een kennishiaat. De wens was om de leerstoel binnen het kader van Transformative Justice te bewerkstelligen. Transformative justice is een concept dat gaat over het herstellen van het in het verleden aangedane onrecht van bepaalde groepen. Er is geconcludeerd dat de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht het meeste thuis is in deze werkwijze en daarom zal de leerstoel ondergebracht worden bij deze universiteit. 

Martha Teijema coördinator Kennisbasis bij INEA: “Dat er een speciale leerstoel in Nederland komt op dit onderwerp is uniek. Het is ontzettend belangrijk dat er ruimte gegeven wordt aan de verschillende perspectieven op het thema afstand en interlandelijke adoptie. Wanneer er te lang vanuit een vaste invalshoek gekeken wordt en hierin niet gewisseld kan worden, is er weinig ruimte voor de visie en invalshoeken van anderen. Voor toekomstig onderzoek is het essentieel dat onderzoek zich ook richt op deze dynamieken en hen via dialoog en nieuwe conceptuele kaders samenbrengt. We kijken enorm uit naar de samenwerking met de UvH.” 

De komende maanden wordt er vanuit INEA en de UvH gewerkt om een profiel vast te stellen voor de bijzonder hoogleraar die deze functie zal gaan uitvoeren. Naar verwachting begint de sollicitatieprocedure begin 2025 en zal er rond April 2025 een bijzonder hoogleraar worden benoemd op de leerstoel Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijk adoptie. 

Delen:

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Lees verder

Update Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed n.a.v. rapport inzake vernietigde adoptiedossiers bij de Centrale Autoriteit 

Lees verder

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

Lees verder

Meer nieuws

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Op donderdag 9 januari 2025 hebben Tweede Kamerleden Van Nispen (SP) en Bikker (ChristenUnie) Kamervragen ingediend over het onderwerp Chileense en andere illegale adopties en archivering adoptiedossiers aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.  

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Vanaf 1 januari 2025 verandert het proces voor het indienen van subsidieaanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Alle aanvragen, inclusief de subsidieregeling voor belangenorganisaties van interlandelijk geadopteerden, kunnen voortaan worden ingediend via het online Subsidieportaal; een gebruiksvriendelijke omgeving waar je al je aanvragen en documentatie overzichtelijk kunt beheren. Met het online Subsidieportaal wordt het aanvraagproces eenvoudiger, overzichtelijker en sneller.  

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Afgelopen oktober 2024 is INEA begonnen met groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden (volwassenen). In februari start INEA een nieuwe groep. In deze groep is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Vanwege hoge interesse en daardoor het aantal mensen op de wachtlijst, is het niet mogelijk om voor deze groepen in te schrijven. Mensen op de wachtlijst worden als eerste een plaats aangeboden. Het is wel mogelijk om je in te schrijven voor de wachtlijst.

Lees verder