CAFE toont afgeschermde documentaires tijdens werkbezoek

Redactie

Voor INEA is het uitwisselen van kennis en samenwerken met andere organisaties die zich richten op afstand en adoptie heel belangrijk. Vanuit dit idee hebben wij 26 juli een documentaire- en verdiepingsdag georganiseerd samen met CAFE (Critical Adoptees Front Europe), het Belgische Afstammingscentrum en het Belgische Steunpunt Adoptie. Het doel van deze dag was inzicht krijgen in de werkwijze van de verschillende organisaties en het verbreden en verdiepen van onze kennis over interlandelijke adoptie in het algemeen en vanuit Zuid-Korea in het bijzonder.  

Na de presentaties van de verschillende aanwezigen vertelde Yung, oprichtster CAFE, over adopties uit Zuid-Korea, de achtergronden en de misstanden. Vervolgens hebben wij gezamenlijk twee documentaires gekeken die niet meer openbaar getoond mogen worden, in verband met uitzendrechten en andere privacy gerelateerde redenen. Alleen in een specifieke setting kunnen de documentaires nog bekeken worden.  

‘Het vrije woord’ en ‘Baby te koop’ 

De eerste documentaire, het Vrije woord, was van het Humanistisch verbond en is in 1981 uitgezonden door de BRT, een Vlaamse zender die nu bekend staat als de VRT. Deze documentaire bracht vooral het proces en de procedures rondom adoptie in beeld in België in de jaren 80. De tweede documentaire, genaamd ‘Baby te koop’, is van Panorama van de BBC en uitgezonden in 1976. Deze tweede documentaire bracht een duidelijk kritisch geluid over afstand en adoptie.  

Deze documentaires belichten de verschillende perspectieven van afstand en adoptie en laten zien dat er in de jaren ‘70 en ‘80 ook al kritiek was op het systeem rondom interlandelijke adoptie. Beide documentaires maakten diepe indruk en wij kijken terug op een bijzondere dag, waarbij mooie stappen zijn gezet voor meer toekomstige samenwerking en contact.  

Delen:

Eerste vier provinciale bijeenkomsten voor professionals met INEA on Tour

Lees verder

Verbinding en saamhorigheid bij tweede editie INEA Atelier: Dit is mijn verhaal

Lees verder

Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Lees verder

Terugblik op “Smaak van jouw Land”: Nieuwe ontmoetingen en culinaire ervaringen

Lees verder

Een terugblik op de eerste editie van het INEA Atelier

Lees verder

Meer nieuws

Interlandelijke adoptie in de verkiezingsprogramma’s 

Woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De politieke partijen vertellen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wat hun plannen en standpunten zijn. In dit artikel vind je een overzicht van wat de verschillende politieke partijen over het onderwerp (interlandelijke) adoptie in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.  

Lees verder

De subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ uitgelegd

Wat is de subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ en hoe vraag je het aan?

Lees verder

Ik wil (meer) inzicht in mijn adoptiedossier 

Een adoptiedossier kan voor jou, als geadopteerde, van groot belang zijn. Als bron van informatie over jouw herkomst, als vindplaats van relevante documenten en ...

Lees verder