CAFE toont afgeschermde documentaires tijdens werkbezoek

Redactie

Voor INEA is het uitwisselen van kennis en samenwerken met andere organisaties die zich richten op afstand en adoptie heel belangrijk. Vanuit dit idee hebben wij 26 juli een documentaire- en verdiepingsdag georganiseerd samen met CAFE (Critical Adoptees Front Europe), het Belgische Afstammingscentrum en het Belgische Steunpunt Adoptie. Het doel van deze dag was inzicht krijgen in de werkwijze van de verschillende organisaties en het verbreden en verdiepen van onze kennis over interlandelijke adoptie in het algemeen en vanuit Zuid-Korea in het bijzonder.  

Na de presentaties van de verschillende aanwezigen vertelde Yung, oprichtster CAFE, over adopties uit Zuid-Korea, de achtergronden en de misstanden. Vervolgens hebben wij gezamenlijk twee documentaires gekeken die niet meer openbaar getoond mogen worden, in verband met uitzendrechten en andere privacy gerelateerde redenen. Alleen in een specifieke setting kunnen de documentaires nog bekeken worden.  

‘Het vrije woord’ en ‘Baby te koop’ 

De eerste documentaire, het Vrije woord, was van het Humanistisch verbond en is in 1981 uitgezonden door de BRT, een Vlaamse zender die nu bekend staat als de VRT. Deze documentaire bracht vooral het proces en de procedures rondom adoptie in beeld in België in de jaren 80. De tweede documentaire, genaamd ‘Baby te koop’, is van Panorama van de BBC en uitgezonden in 1976. Deze tweede documentaire bracht een duidelijk kritisch geluid over afstand en adoptie.  

Deze documentaires belichten de verschillende perspectieven van afstand en adoptie en laten zien dat er in de jaren ‘70 en ‘80 ook al kritiek was op het systeem rondom interlandelijke adoptie. Beide documentaires maakten diepe indruk en wij kijken terug op een bijzondere dag, waarbij mooie stappen zijn gezet voor meer toekomstige samenwerking en contact.  

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder