Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Redactie

November is International Adoptee Awareness Month en zaterdag 18 november organiseerde INEA een informatieve kennissessie. Deze kennissessie werd vormgegeven in samenwerking met professionals om geïnteresseerden op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen uit het adoptieveld. Tijdens deze middag is er ingezoomd op de rechtszaak waarin de Nederlandse staat aansprakelijk wordt gehouden voor misstanden die hebben plaats gevonden bij de adoptie van acht geadopteerden (waaronder Sam van den Haak) uit Sri Lanka. Het doel van deze middag was om kennis te delen over de wettelijke achtergrond en de gevolgen van deze rechtszaak, maar ook voor geadopteerden om verbinding te vinden met en bij elkaar.

Persoonlijke ervaring door Sam van den Haak

De sessie begon met een introductie van Sam, geadopteerd uit Sri Lanka en auteur van het boek ‘Niet Geboren op mijn Verjaardag’. Haar advocaat Mark de Hek, een letselschadeadvocaat gespecialiseerd in slachtofferzaken, besprak het bredere perspectief dat leidde tot de rechtszaak waarbij acht Sri Lankaanse geadopteerden de overheid aansprakelijk stellen voor adoptiefraude. Daarna presenteerde Mark een tijdlijn van de gebeurtenissen, beginnend in 2017 toen de zaak werd gestart met één cliënt. Het adoptiedossier bevatte onjuiste informatie, wat resulteerde in het niet kunnen vinden van de biologische familie. Dit leidde tot een onderzoek naar mogelijke aansprakelijkheid van het opgeheven adoptiebureau stichting Flash, dat bemiddelde bij hun adopties. Hier zijn juridische stappen uit voort gekomen. Daarbij werd er een WOB-verzoek (informatieverzoek) met betrekking tot stichting Flash gedaan én werd de gebrekkige overheidscontrole op interlandelijke adopties aangekaart.

Het commissie-Joustra rapport volgt in 2021, waar ook INEA als aanbeveling uit voort is gekomen. Dit rapport onthulde misstanden rondom interlandelijke adoptie en de nalatigheid van de Nederlandse overheid daarbij; in het geval van Sri Lanka bleek de Staat vanaf het begin van de jaren tachtig herhaaldelijk op de hoogte gesteld van misstanden rondom Sri Lankaanse adopties. De gevolgen van deze parktijken werden pijnlijk duidelijk door het verhaal van Sam. Sam deelde haar persoonlijke ervaringen als geadopteerde, inclusief de zoektocht naar haar biologische familie, de schokkende inconsistenties in haar adoptiedossier en de manier waarop dat haar dagelijks leven beïnvloed. Ze benadrukte de emotionele en immateriële schade die geadopteerden kunnen ervaren, waaronder hechtingsstoornissen en chronische eenzaamheid.

Vervolg van rechtszaak

De rechtszaak, die naar verwachting medio 2024 mondeling wordt behandeld, belooft een cruciale stap te zijn in de strijd voor rechtvaardigheid en erkenning voor geadopteerden uit Sri Lanka.

Delen:

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Lees verder

Update Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed n.a.v. rapport inzake vernietigde adoptiedossiers bij de Centrale Autoriteit 

Lees verder

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

Lees verder

Meer nieuws

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Op donderdag 9 januari 2025 hebben Tweede Kamerleden Van Nispen (SP) en Bikker (ChristenUnie) Kamervragen ingediend over het onderwerp Chileense en andere illegale adopties en archivering adoptiedossiers aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.  

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Vanaf 1 januari 2025 verandert het proces voor het indienen van subsidieaanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Alle aanvragen, inclusief de subsidieregeling voor belangenorganisaties van interlandelijk geadopteerden, kunnen voortaan worden ingediend via het online Subsidieportaal; een gebruiksvriendelijke omgeving waar je al je aanvragen en documentatie overzichtelijk kunt beheren. Met het online Subsidieportaal wordt het aanvraagproces eenvoudiger, overzichtelijker en sneller.  

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Afgelopen oktober 2024 is INEA begonnen met groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden (volwassenen). In februari start INEA een nieuwe groep. In deze groep is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Vanwege hoge interesse en daardoor het aantal mensen op de wachtlijst, is het niet mogelijk om voor deze groepen in te schrijven. Mensen op de wachtlijst worden als eerste een plaats aangeboden. Het is wel mogelijk om je in te schrijven voor de wachtlijst.

Lees verder