Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Redactie

November is International Adoptee Awareness Month en zaterdag 18 november organiseerde INEA een informatieve kennissessie. Deze kennissessie werd vormgegeven in samenwerking met professionals om geïnteresseerden op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen uit het adoptieveld. Tijdens deze middag is er ingezoomd op de rechtszaak waarin de Nederlandse staat aansprakelijk wordt gehouden voor misstanden die hebben plaats gevonden bij de adoptie van acht geadopteerden (waaronder Sam van den Haak) uit Sri Lanka. Het doel van deze middag was om kennis te delen over de wettelijke achtergrond en de gevolgen van deze rechtszaak, maar ook voor geadopteerden om verbinding te vinden met en bij elkaar.

Persoonlijke ervaring door Sam van den Haak

De sessie begon met een introductie van Sam, geadopteerd uit Sri Lanka en auteur van het boek ‘Niet Geboren op mijn Verjaardag’. Haar advocaat Mark de Hek, een letselschadeadvocaat gespecialiseerd in slachtofferzaken, besprak het bredere perspectief dat leidde tot de rechtszaak waarbij acht Sri Lankaanse geadopteerden de overheid aansprakelijk stellen voor adoptiefraude. Daarna presenteerde Mark een tijdlijn van de gebeurtenissen, beginnend in 2017 toen de zaak werd gestart met één cliënt. Het adoptiedossier bevatte onjuiste informatie, wat resulteerde in het niet kunnen vinden van de biologische familie. Dit leidde tot een onderzoek naar mogelijke aansprakelijkheid van het opgeheven adoptiebureau stichting Flash, dat bemiddelde bij hun adopties. Hier zijn juridische stappen uit voort gekomen. Daarbij werd er een WOB-verzoek (informatieverzoek) met betrekking tot stichting Flash gedaan én werd de gebrekkige overheidscontrole op interlandelijke adopties aangekaart.

Het commissie-Joustra rapport volgt in 2021, waar ook INEA als aanbeveling uit voort is gekomen. Dit rapport onthulde misstanden rondom interlandelijke adoptie en de nalatigheid van de Nederlandse overheid daarbij; in het geval van Sri Lanka bleek de Staat vanaf het begin van de jaren tachtig herhaaldelijk op de hoogte gesteld van misstanden rondom Sri Lankaanse adopties. De gevolgen van deze parktijken werden pijnlijk duidelijk door het verhaal van Sam. Sam deelde haar persoonlijke ervaringen als geadopteerde, inclusief de zoektocht naar haar biologische familie, de schokkende inconsistenties in haar adoptiedossier en de manier waarop dat haar dagelijks leven beïnvloed. Ze benadrukte de emotionele en immateriële schade die geadopteerden kunnen ervaren, waaronder hechtingsstoornissen en chronische eenzaamheid.

Vervolg van rechtszaak

De rechtszaak, die naar verwachting medio 2024 mondeling wordt behandeld, belooft een cruciale stap te zijn in de strijd voor rechtvaardigheid en erkenning voor geadopteerden uit Sri Lanka.

Delen:

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

Lees verder

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Meer nieuws

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Op vrijdag 19 april 2024 namen INEA en Fiom deel aan het vFAS Jaarcongres, gehouden in Papendal in Arnhem. Het thema van dit jaar, ‘Back to the future, de vFAS advocaat 2.0’, richtte zich op de toekomst van de advocatuur. Hierbij was er ook aandacht voor de nieuwste technologieën op het gebied van gezinsvorming en voortplanting. Tijdens het congres was INEA uitgenodigd om samen met Fiom een workshop subsessie te verzorgen. 

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Op zaterdag 22 juni 2024 is INEA voor de tweede keer op rij aanwezig op het WK Adoptiekids met de Youth Hangout. De Youth Hangout is dé plek om te ontspannen tussen de wedstrijden door. Ontmoet podcastmakers Yeny en Maria Catalina van La Vida en praat samen over adoptie, dans in de silent disco, of bekijk de korte film van Armando over Arra’s die geadopteerd is uit Colombia naar Nederland.

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

In mei 2024 heeft Fiom informatie naar buiten gebracht over de stand van zaken ten aanzien van de dossiers van kindertehuis Las Palmas die ...

Lees verder