Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Redactie

November is International Adoptee Awareness Month en zaterdag 18 november organiseerde INEA een informatieve kennissessie. Deze kennissessie werd vormgegeven in samenwerking met professionals om ge√Įnteresseerden op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen uit het adoptieveld. Tijdens deze middag is er ingezoomd op de rechtszaak waarin de Nederlandse staat aansprakelijk wordt gehouden voor misstanden die hebben plaats gevonden bij de adoptie van acht geadopteerden (waaronder Sam van den Haak) uit Sri Lanka. Het doel van deze middag was om kennis te delen over de wettelijke achtergrond en de gevolgen van deze rechtszaak, maar ook voor geadopteerden om verbinding te vinden met en bij elkaar.

Persoonlijke ervaring door Sam van den Haak

De sessie begon met een introductie van Sam, geadopteerd uit Sri Lanka en auteur van het boek ‘Niet Geboren op mijn Verjaardag’. Haar advocaat Mark de Hek, een letselschadeadvocaat gespecialiseerd in slachtofferzaken, besprak het bredere perspectief dat leidde tot de rechtszaak waarbij acht Sri Lankaanse geadopteerden de overheid aansprakelijk stellen voor adoptiefraude. Daarna presenteerde Mark een tijdlijn van de gebeurtenissen, beginnend in 2017 toen de zaak werd gestart met √©√©n cli√ęnt. Het adoptiedossier bevatte onjuiste informatie, wat resulteerde in het niet kunnen vinden van de biologische familie. Dit leidde tot een onderzoek naar mogelijke aansprakelijkheid van het opgeheven adoptiebureau stichting Flash, dat bemiddelde bij hun adopties. Hier zijn juridische stappen uit voort gekomen. Daarbij werd er een WOB-verzoek (informatieverzoek) met betrekking tot stichting Flash gedaan √©n werd de gebrekkige overheidscontrole op interlandelijke adopties aangekaart.

Het commissie-Joustra rapport volgt in 2021, waar ook INEA als aanbeveling uit voort is gekomen. Dit rapport onthulde misstanden rondom interlandelijke adoptie en de nalatigheid van de Nederlandse overheid daarbij; in het geval van Sri Lanka bleek de Staat vanaf het begin van de jaren tachtig herhaaldelijk op de hoogte gesteld van misstanden rondom Sri Lankaanse adopties. De gevolgen van deze parktijken werden pijnlijk duidelijk door het verhaal van Sam. Sam deelde haar persoonlijke ervaringen als geadopteerde, inclusief de zoektocht naar haar biologische familie, de schokkende inconsistenties in haar adoptiedossier en de manier waarop dat haar dagelijks leven be√Įnvloed. Ze benadrukte de emotionele en immateri√ęle schade die geadopteerden kunnen ervaren, waaronder hechtingsstoornissen en chronische eenzaamheid.

Vervolg van rechtszaak

De rechtszaak, die naar verwachting medio 2024 mondeling wordt behandeld, belooft een cruciale stap te zijn in de strijd voor rechtvaardigheid en erkenning voor geadopteerden uit Sri Lanka.

Delen:

INEA aanwezig bij ketensessies ten behoeve van wetwijzigingstraject WOBKA

Lees verder

INEA Sponsort Vierde Seizoen La Vida de Podcast

Lees verder

Een dag van dialogen: Transformative Justice in adoptie 

Lees verder

Adoptie uit Bulgarije opnieuw mogelijk 

Lees verder

Interlandelijke adoptiestop in Denemarken en onderzoek in Noorwegen vanwege mogelijke misstanden 

Lees verder

Meer nieuws

INEA aanwezig bij ketensessies ten behoeve van wetwijzigingstraject WOBKA

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft, na de aanbevelingen van de Commissie Joustra (2021), de adoptieketen herzien. Dit leidde tot minder adopties en meer toezicht, met de oprichting van een centrale bemiddelingsorganisatie (CBO). INEA levert input tijdens ketensessies van het ministerie J&V voor de wetswijziging.

Lees verder

INEA Sponsort Vierde Seizoen La Vida de Podcast

Op vier januari 2024 is het nieuwe, vierde seizoen va La Vida de Podcast gestart. De populaire adoptiepodcast, gemaakt door Yeny en Desiree, wordt dit seizoen gesponsord door INEA. Yeny en Desiree zijn twee vriendinnen die allebei geadopteerd zijn uit Colombia. In deze gratis te beluisteren podcast op Spotify bespreken ze openhartig alle aspecten van hun adoptie.

Lees verder

Een dag van dialogen: Transformative Justice in adoptie 

Vanuit INEA vinden wij het belangrijk dat (nieuwe) perspectieven over adoptie gehoord worden en perspectieven van geadopteerden een podium krijgen. Daarom organiseerde de Kennisbasis van ...

Lees verder