Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Redactie

Op zaterdag 23 maart kwamen geadopteerden samen voor een bijzondere dag vol verbinding en (h)erkenning tijdens Gezien Gehoord Geadopteerd, het INEA Festival, gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Deze dag, georganiseerd door INEA stond volledig in het teken van de geadopteerde gemeenschap. Onze missie bij INEA is om een centrale plek te zijn waar geadopteerden ondersteuning kunnen vinden bij vragen over interlandelijke adoptie en hun afkomst. 

We begrijpen hoe essentieel (h)erkenning is voor geadopteerden. Daarom was het voor ons vanzelfsprekend om een moment te creëren waarop zij deze erkenning konden ervaren en delen met anderen. Deze dag bracht geadopteerden van meerdere generaties samen. Zij konden elkaar hier ontmoeten en met elkaar verbinden. Er kon geluisterd worden naar informatie, elkaars ervaring, maar ook naar ieders eigen verhaal en gevoel. Het is een stap voorwaarts in het versterken van de geadopteerde gemeenschap en het vergroten van begrip en bewustzijn rondom interlandelijke adoptie. Een mooie gelegenheid om dit voor een eerste keer te doen, de dag waarop INEA officieel 1 jaar bestaat. 

We hebben verschillende geluiden ontvangen over de keuze voor het woord “festival” en begrijpen deze ook. De term “festival” wordt vaak geassocieerd met muziek, dans, en viering, deze associaties in combinatie met het thema “adoptie” zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch kan deze term ook op bijeenkomsten met serieuzere onderwerpen toegepast worden. Dit komt omdat de kern van een festival het samenbrengen van mensen rond een bepaald thema of interessegebied is, ongeacht de toon of het onderwerp van de evenementen. Festivals met een focus op serieuzere onderwerpen gebruiken het format om educatie, bewustwording, en gemeenschapsopbouw te bevorderen. Dat is ook hetgeen wat INEA met deze dag voor ogen had. Het programma zou inzicht geven in de inhoud van de dag. De reacties op de naam nemen wij zeker mee naar een eventuele tweede editie van deze dag.  

Programma 

Het is voor ons van groot belang geweest om iedereen die geraakt is door adoptie niet alleen te zien, maar ook te horen. Om die reden boden we deze dag een podium aan diverse perspectieven, meningen en verhalen omtrent adoptie. Op het programma stonden maar liefst 73 sprekers en artiesten; ieder op een eigen manier verbonden aan adoptie. Meer dan 30 herkomstlanden werden vertegenwoordigd. 

De 33 sessies op het programma waren verdeeld in zes rondes, met variatie in onderwerpen voor de deelnemers. Onderwerpen als dossiers, zoektochten, DNA, de ervaring van geadopteerden en actief in beweging zijn kwamen terug in het programma. We hebben begrepen dat het programma overweldigend kon zijn en dat het vanwege de capaciteit van de ruimtes niet altijd mogelijk was om een gewenste sessie bij te wonen. Ook was er meer behoefte aan momenten om elkaar te ontmoeten, nu offerden deelnemers hier een sessieronde voor op. Dit zijn geluiden die wij meenemen in de evaluatie en meer aandacht aan willen besteden in de toekomst.  

Het deelnemersaantal per sessie gaf ons inzichten in welke onderwerpen de grootste behoefte ligt of welke onderwerpen populair zijn onder de doelgroep. Het viel op dat sessies zoals ‘Praten met je adoptieouders’, ‘Wat is jouw grens’, ‘In gesprek over adoptie met Yeny en Desiree van La Vida de podcast’ en ‘Multiculturele persoonlijkheid en sociale identiteit’ snel vol zaten. Deze sessies waren expres in een kleinere ruimte gezet voor de intimiteit en veiligheid van de groep. Het was mooi om te horen dat de deelnemers deze veiligheid konden waarborgen en het zelfs open zouden willen zetten voor meer deelnemers. We zijn dankbaar voor alle input die we hebben ontvangen van de sprekers en deelnemers, omdat dit ons in staat stelt om nog beter aan de behoeften van de doelgroep te voldoen in toekomstige evenementen. 

 “Ik heb een leuke dag gehad. Eigenlijk wilde ik alleen in de ochtend komen, maar toen ik halverwege de dag ‘adoptiegenoten’ tegenkwam ben ik de hele dag gebleven.” 

In aanvulling op de informatieve en inspirerende sessies, waren er marktkramen opgesteld voor belangenorganisaties en professionals. Zij stonden klaar om de aanwezigen te informeren over hun werkzaamheden en om vragen te beantwoorden. De volgende organisaties waren aanwezig: 

  • NLKRG (Nederlandse Adoptie Stichting) 
  • Adoptiepedia 
  • Praktijk Kiran 
  • The Eftychia Project 
  • Trauma Stress Release 
  • AdUption 
  • La Vida de Podcast 
  • De Adoptiecirkel 

De aanwezigheid van deze diverse organisaties bood deelnemers de gelegenheid om meer inzicht te krijgen in verschillende aspecten van adoptie, van praktische ondersteuning tot emotionele verwerking en community-building. 

Deelnemers 

Op het festival waren er meer dan 280 mensen aanwezig, waarvan het merendeel zelf geadopteerd was. Het was bijzonder om al deze mensen samen te zien. Het enthousiasme voor Gezien Gehoord Geadopteerd was overweldigend, we zijn ontzettend blij met het bereik van INEA in ons eerste jaar. We begrijpen dat deze dag nog veel meer mensen heeft kunnen of moeten bereiken en dat hier een tijdige en effectieve promotie van belang voor is. We zijn ons ervan bewust dat er ruimte is voor verbetering in onze communicatiestrategieën, zowel voorafgaand aan als tijdens het evenement.

Een dag voor het festival hebben we onze aanmeldingen moeten sluiten vanwege het bereiken van het maximale deelnemersaantal. Hoewel de locatie de capaciteit had om meer mensen te huisvesten, hebben we bewust gekozen om het aantal deelnemers te beperken tot een bepaald aantal. Deze beslissing werd genomen met het oog op het behouden van een intieme sfeer tijdens de sessies en het waarborgen van de veiligheid van alle aanwezigen. Door deze benadering konden we ervoor zorgen dat de deelnemers een optimale ervaring hadden, met voldoende ruimte voor interactie en persoonlijke aandacht tijdens de verschillende activiteiten.  

We hebben ook gezien hoe de bezoekers zich bewogen. Sommige mensen gingen naar elke sessie, maar anderen namen de tijd om even te pauzeren of met iemand te praten. Dit laat ons zien dat het niet alleen belangrijk is om veel sessies te hebben, maar ook om tijd te geven aan de bezoekers om rustig rond te lopen en met andere mensen te praten. Deze informatie is heel handig voor ons. We willen in de toekomst een nog beter festival organiseren waar iedereen kan doen wat hij of zij wil. 

“Het was een emotionele dag, maar er was ook veel erkenning, warmte en vriendschap. Ik voelde me gesteund door iedereen.”

Sfeerimpressie 

INEA kijkt terug op een ontzettend informatieve en waardevolle dag. We hebben verschillende reacties mogen ontvangen waarin mensen de behoefte hebben uitgesproken naar een volgende editie. De komende tijd zijn wij druk bezig met het evalueren van de dag en kijken we naar de mogelijkheden voor een volgende keer. Bezoekers hebben het evaluatieformulier in hun mail ontvangen, wij vragen hen om dit in te vullen om ons een breder beeld te geven van de ervaring van de bezoekers.  

Op de terugblikpagina van Gezien Gehoord Geadopteerd kun je meer informatie terugvinden en alle foto’s bekijken voor een sfeerimpressie.

We begrijpen dat deze dag veel indruk heeft kunnen maken. Mocht je de behoefte voelen om hierover na te praten, neem dan vooral contact op met ons loket. Het loket is iedere werkdag per mail bereikbaar en voor een luisterend oor ook telefonisch tijdens onze reguliere openingstijden. Bekijk de contactpagina voor meer informatie.

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder