Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

Redactie

In mei 2024 heeft Fiom informatie naar buiten gebracht over de stand van zaken ten aanzien van de dossiers van kindertehuis Las Palmas die zij sinds 2023 in beheer hebben. De dossiers hebben betrekking op 155 adopties van kinderen uit Chili. In de jaren ’70 en ’80 zijn deze kinderen via het kindertehuis Las Palmas door Nederlandse ouders geadopteerd.  Fiom kondigt de mogelijkheid aan tot inschrijving voor inzage van deze dossiers vanaf maandag 10 juni. 

De dossiers van Las Palmas zijn bij Fiom terecht gekomen nadat de voormalig bestuurder van Las Palmas, Mevrouw Kuijpers, in 2023 overleed. In haar woning is informatie over het kindertehuis aangetroffen. Op verzoek van een Chileense belangenvereniging, Stichting Chilean Adoptees Worldwide (CAW), is deze informatie van Las Palmas uit de erfenis veiliggesteld omdat deze mogelijk belangrijke afstammingsinformatie bevatten. INEA heeft begin 2023 een onafhankelijke en bemiddelende rol gehad in het veiligstellen van de informatie en het overdragen aan en het inventariseren hiervan door Fiom. Op dat moment was nog niet bekend om welke afstammingsinformatie het ging en van hoeveel mensen afstammingsinformatie is gevonden. 

Diverse Chileense belangenvereningen en belanghebbenden hebben de afgelopen jaren de publiciteit gezocht en aandacht gevraagd voor de zogenoemde Chili dossiers*. Er zijn in de jaren ’70 en ‘80 ongeveer 20.000 kinderen geadopteerd in Chili. Op dit moment loopt er een onderzoek naar mogelijke illegale adopties die in die tijd hebben plaatsgevonden.  

*Chili dossiers in de media

Stand van zaken en tijdsplanning inzage dossiers Las Palmas 

Op de website van Fiom en de gepubliceerde pagina over de dossiers is te lezen welke taken Fiom toebedeeld heeft gekregen ten aanzien van deze dossiers, wat de huidige stand van zaken is en de verwachte tijdsplanning met betrekking tot het inzien van de dossiers. Fiom laat weten dat er van 155 personen informatie is gevonden. Dit zijn niet allemaal volwaardige dossiers, de inhoud wisselt sterk. Van sommige personen zijn slechts een naam en geboortedatum aangetroffen.  

Vanaf 10 juni 2024 tot en met eind december 2024 zullen inschrijvingen voor inzage in de Chili dossiers met voorrang op de wachtlijst van Fiom behandeld worden. Na december 2024 is dossierinzage nog steeds mogelijk, maar via de reguliere wachtlijst van Fiom.    

Voor de volledige informatie, de inschrijvingsprocedure en veelgestelde vragen, bezoek de betreffende pagina van Fiom: Chili dossiers.  

Voor vragen over deze dossiers kan je contact opnemen met Fiom via info@fiom.nl

Delen:

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Lees verder

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Meer nieuws

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Op vrijdag 19 april 2024 namen INEA en Fiom deel aan het vFAS Jaarcongres, gehouden in Papendal in Arnhem. Het thema van dit jaar, ‘Back to the future, de vFAS advocaat 2.0’, richtte zich op de toekomst van de advocatuur. Hierbij was er ook aandacht voor de nieuwste technologieën op het gebied van gezinsvorming en voortplanting. Tijdens het congres was INEA uitgenodigd om samen met Fiom een workshop subsessie te verzorgen. 

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Op zaterdag 22 juni 2024 is INEA voor de tweede keer op rij aanwezig op het WK Adoptiekids met de Youth Hangout. De Youth Hangout is dé plek om te ontspannen tussen de wedstrijden door. Ontmoet podcastmakers Yeny en Maria Catalina van La Vida en praat samen over adoptie, dans in de silent disco, of bekijk de korte film van Armando over Arra’s die geadopteerd is uit Colombia naar Nederland.

Lees verder

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder