Gezamenlijke verklaring over illegale interlandelijke adopties vertaald

Redactie

Vijf mensenrechtenorganisaties hebben in 2022 een gezamenlijke verklaring over illegale interlandelijke adoptie uitgegeven. Wij hebben deze verklaring naar het Nederlands laten vertalen en stellen deze beschikbaar om te downloaden.

Op 28 september 2023 werd er stilgestaan bij het eenjarige bestaan van de verklaring tijdens een event van de Verenigde Naties. Hier hebben wij in een eerder nieuwsbericht aandacht aan gegeven. Dit event is online in het Engels terug te kijken.

De verklaring

De verklaring is opgesteld door vijf mensenrechtenorganisaties en richt zich op de promotie van een mensenrechtengerichte en gendergevoelige benadering van de voorkomen en bestrijding van illegale interlandelijke adopties. Hiervoor worden er in de verklaring een aantal rechten vastgesteld die volgens de mensenrechtenorganisaties worden geschonden. Daarnaast worden er verplichtingen uitgelicht die landen hebben volgens het internationale humanitaire recht. Het document is te downloaden en lezen via onderstaande button.

Leeshulp

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te begrijpen wat er in de verklaring staat. Wil je de verklaring graag met iemand doorlopen, of heb je een specifieke vraag uit de verklaring? Tijdens het Juridische spreekuur kunnen deze vragen beantwoord worden.

Het Juridische spreekuur vindt plaats op woensdag tussen 13:00 en 15:00. Mail of bel met ons loket om een afspraak te maken.

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder