Gezamenlijke verklaring over illegale interlandelijke adopties vertaald

Redactie

Vijf mensenrechtenorganisaties hebben in 2022 een gezamenlijke verklaring over illegale interlandelijke adoptie uitgegeven. Wij hebben deze verklaring naar het Nederlands laten vertalen en stellen deze beschikbaar om te downloaden.

Op 28 september 2023 werd er stilgestaan bij het eenjarige bestaan van de verklaring tijdens een event van de Verenigde Naties. Hier hebben wij in een eerder nieuwsbericht aandacht aan gegeven. Dit event is online in het Engels terug te kijken.

De verklaring

De verklaring is opgesteld door vijf mensenrechtenorganisaties en richt zich op de promotie van een mensenrechtengerichte en gendergevoelige benadering van de voorkomen en bestrijding van illegale interlandelijke adopties. Hiervoor worden er in de verklaring een aantal rechten vastgesteld die volgens de mensenrechtenorganisaties worden geschonden. Daarnaast worden er verplichtingen uitgelicht die landen hebben volgens het internationale humanitaire recht. Het document is te downloaden en lezen via onderstaande button.

Leeshulp

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te begrijpen wat er in de verklaring staat. Wil je de verklaring graag met iemand doorlopen, of heb je een specifieke vraag uit de verklaring? Tijdens het Juridische spreekuur kunnen deze vragen beantwoord worden.

Het Juridische spreekuur vindt plaats op woensdag tussen 13:00 en 15:00. Mail of bel met ons loket om een afspraak te maken.

Delen:

Eerste vier provinciale bijeenkomsten voor professionals met INEA on Tour

Lees verder

Verbinding en saamhorigheid bij tweede editie INEA Atelier: Dit is mijn verhaal

Lees verder

Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Lees verder

Terugblik op “Smaak van jouw Land”: Nieuwe ontmoetingen en culinaire ervaringen

Lees verder

Een terugblik op de eerste editie van het INEA Atelier

Lees verder

Meer nieuws

Interlandelijke adoptie in de verkiezingsprogramma’s 

Woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De politieke partijen vertellen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wat hun plannen en standpunten zijn. In dit artikel vind je een overzicht van wat de verschillende politieke partijen over het onderwerp (interlandelijke) adoptie in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.  

Lees verder

De subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ uitgelegd

Wat is de subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ en hoe vraag je het aan?

Lees verder

Ik wil (meer) inzicht in mijn adoptiedossier 

Een adoptiedossier kan voor jou, als geadopteerde, van groot belang zijn. Als bron van informatie over jouw herkomst, als vindplaats van relevante documenten en ...

Lees verder