INEA en Fiom delen kennis met advocatuur

Redactie

Op dinsdag 4 juli organiseerde INEA samen met Fiom een bijeenkomst voor advocaten. Het doel van de bijeenkomst was om kennis uit te wisselen over de onderwerpen en thema’s die juridische ondersteuning nodig hebben.

Warm doorverwijzen, lijntjes leggen en een verschil maken. Dat waren de geluiden die gisteren klonken tijdens de ‘kennisbijeenkomst van Fiom en INEA voor de advocatuur’. Op deze kennisbijeenkomst waren 26 advocaten en 17 medewerkers van Fiom en INEA aanwezig om elkaar te ontmoeten en psychosociale en juridische kennis met elkaar te delen. Dit alles zodat er naar een samenwerking toegewerkt kan worden, waardoor INEA en Fiom bij bepaalde hulpvragen kunnen doorverwijzen naar de advocaten die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen..

Waarom is deze bijeenkomst nodig?

Vanuit Fiom en INEA wordt er een advocatenpoule opgericht. In deze poule werven we gespecialiseerde advocaten waarnaartoe kan worden doorverwezen. Om meer bewustwording over juridische vraagstukken en psychosociale aspecten te creĂ«ren op het gebied van donorconceptie en afstand en adoptie, werden er lezingen gegeven over onder andere de Fiom KID DNA-Databank, de ontwikkelingen op het gebied van donorconceptie en de impact van afstand en adoptie op identiteit. Hierna vonden er rondetafelgesprekken plaats, waarin advocaten en medewerkers van Fiom en INEA kennis hebben uitgewisseld over psychosociale ondersteuning en juridische vraagstukken. Na afloop vond er een borrel plaats waar verder werd gegaan met het delen van ervaringen, het aangaan van nieuwe contacten en bovenal het bespreken van de voornemens om een verschil te gaan maken voor iedereen die te maken hebben met donorconceptie of afstand en adoptie. Al met al was het een bijzonder waardevolle middag, waarin het eerste begin is gemaakt voor een fijne samenwerking met de advocatuur.  

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder