INEA levert input voor nieuwe Tweede Kamerverkiezingen  

Redactie

Verschillende politieke partijen uit de Tweede Kamer hebben hun leden, sympathisanten en maatschappelijke organisaties opgeroepen om input te leveren voor hun verkiezingsprogramma. De aanleiding hiervoor zijn de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen die dit najaar gaan plaatsvinden. 

Op donderdag 27 juli 2023 heeft INEA naar aanleiding van bovenstaande een brief toegezonden aan politieke partijen om extra aandacht te vragen voor de belangen van geadopteerden. Deze relevante informatie kunnen de politieke partijen gebruiken voor de verkiezingsprogramma’s. 

De bijdrage van INEA 

Interlandelijke adoptie is een actueel, belangrijk en bewogen onderwerp. De vastgestelde misstanden, terug te vinden in het Rapport Joustra, zijn niet terug te draaien. Waar INEA wel aan kan bijdragen, is ervoor zorgen dat de gevolgen van de misstanden voldoende aandacht krijgen en mogelijke misstanden in de toekomst worden voorkomen. Om dit te bewerkstelligen is het cruciaal dat er meer aandacht komt voor deze doelgroep in het maatschappelijke debat, in de politiek en in het beleid. 

In de brief voor de verkiezingsprogramma’s deelt INEA kennis, standpunten, signalen en adviezen. Dit doen we aan de hand van de vijf bouwstenen (thema’s) die zijn opgesteld ter ontwikkeling van het expertisecentrum dat INEA vandaag de dag is. De thema’s uit de brief zijn tot stand gekomen door de aanhoudende inspanningen van gedreven geadopteerden en belangenorganisaties, signalen vanuit het Loket, gesprekken met professionals uit het veld met een adoptieachtergrond die aandacht hebben gevraagd, signalen uit het maatschappelijke debat rondom afstand en adoptie en door andere professionals die hebben aangekaart waar de doelgroep tegenaan loopt. Het zijn thema’s waarover door vele geadopteerden en belangenorganisaties al jaren vruchteloos over aan de bel is getrokken. Iedere persoon of organisatie die een bijdrage hieraan heeft geleverd is bekend bij INEA. 

De toegezonden brief is te downloaden via onderstaande button.

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder