Interlandelijke adoptiestop in Denemarken en onderzoek in Noorwegen vanwege mogelijke misstanden 

Redactie

Op dinsdag 16 januari heeft de autoriteit in Noorwegen een stop voor alle interlandelijke adopties gedurende minimaal twee jaar geadviseerd, in afwachting van een onderzoek naar diverse vermeende illegale adopties. Om dezelfde reden heeft de Danish International Adoption (DIA) aangekondigd volledig te stoppen met alle interlandelijke adopties, nadat het Deense ministerie van Sociale Zaken, de hoogste autoriteit op dat gebied, een stop afkondigde voor de landen waar ze mee samen werkten. DIA begeleidde adopties uit de Filipijnen, India, Zuid-Afrika, Thailand, Taiwan en Tsjechië. 

Dat melden verschillende, internationale nieuwsbronnen als VRT NWS en ABC News. Op de site van ABC New is te lezen dat Hege Nilssen, het hoofd van het Noorse directoraat voor Onderwijs, in een statement stelt dat adopties veilig en gezond moeten verlopen en in het belang van het kind moeten zijn: “Onze analyse is dat het risico op onwettigheden reëel is, en dat het zich op zo’n niveau bevindt dat we een tijdelijke stop adviseren, totdat het onderzoekscommittee het rapport presenteert waarin aanbevelingen zijn opgenomen hoe een mogelijk toekomstig adoptiesysteem eruit zou moeten zien.”  

Het Noorse directoraat voor Kinderen, Jeugd en Familiezaken laat weten dat Noorwegen adopties toestaat die al zijn toegewezen aan families uit bepaalde landen na een onderzoek door de bemiddelingsorganisatie. Dit geldt voor adopties uit de Filipijnen, Thailand, Taiwan, Zuid-Afrika, Hongarije, Bulgarije, Tsjechië, Colombia en Peru. Stellen met goedkeuring voor adoptie uit Zuid-Korea mogen ook doorgaan met de procedure. 

Meer informatie 

INEA houdt voortdurend de laatste ontwikkelingen in de gaten. Indien nodig wordt dit artikel regelmatig bijgewerkt, met vermelding van de updates.

In februari 2021 werd in Nederland tijdelijk een interlandelijke adoptiestop ingesteld na de conclusies van de commissie Joustra, die onderzoek deed naar misstanden bij interlandelijke adoptie. De interlandelijke adoptiestop werd uiteindelijk opgeheven en het afbouwen van interlandelijke adoptie in vijf jaar werd voorgesteld, maar dit besluit werd later geannuleerd vanwege gebrek aan steun in de coalitie. 

Op nu.nl was destijds te lezen wat een woordvoerder van minister Weerwind zei over de besluitvoering “Er zullen altijd mensen zijn met een onvervulde kinderwens. Bijvoorbeeld mensen die een partner hebben van hetzelfde geslacht. Aan die groep willen we een keus bieden door toch adoptie uit het buitenland mogelijk te maken. Als we buitenlandse adoptie helemaal stopzetten, sluiten we deze wensouders uit. Vooralsnog zien wij daarom geen reden om te stoppen met adoptie uit het buitenland.” 

Delen:

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

Lees verder

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Meer nieuws

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Op vrijdag 19 april 2024 namen INEA en Fiom deel aan het vFAS Jaarcongres, gehouden in Papendal in Arnhem. Het thema van dit jaar, ‘Back to the future, de vFAS advocaat 2.0’, richtte zich op de toekomst van de advocatuur. Hierbij was er ook aandacht voor de nieuwste technologieën op het gebied van gezinsvorming en voortplanting. Tijdens het congres was INEA uitgenodigd om samen met Fiom een workshop subsessie te verzorgen. 

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Op zaterdag 22 juni 2024 is INEA voor de tweede keer op rij aanwezig op het WK Adoptiekids met de Youth Hangout. De Youth Hangout is dé plek om te ontspannen tussen de wedstrijden door. Ontmoet podcastmakers Yeny en Maria Catalina van La Vida en praat samen over adoptie, dans in de silent disco, of bekijk de korte film van Armando over Arra’s die geadopteerd is uit Colombia naar Nederland.

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

In mei 2024 heeft Fiom informatie naar buiten gebracht over de stand van zaken ten aanzien van de dossiers van kindertehuis Las Palmas die ...

Lees verder