Interlandelijke adoptiestop in Denemarken en onderzoek in Noorwegen vanwege mogelijke misstanden 

Redactie

Op dinsdag 16 januari heeft de autoriteit in Noorwegen een stop voor alle interlandelijke adopties gedurende minimaal twee jaar geadviseerd, in afwachting van een onderzoek naar diverse vermeende illegale adopties. Om dezelfde reden heeft de Danish International Adoption (DIA) aangekondigd volledig te stoppen met alle interlandelijke adopties, nadat het Deense ministerie van Sociale Zaken, de hoogste autoriteit op dat gebied, een stop afkondigde voor de landen waar ze mee samen werkten. DIA begeleidde adopties uit de Filipijnen, India, Zuid-Afrika, Thailand, Taiwan en Tsjechië. 

Dat melden verschillende, internationale nieuwsbronnen als VRT NWS en ABC News. Op de site van ABC New is te lezen dat Hege Nilssen, het hoofd van het Noorse directoraat voor Onderwijs, in een statement stelt dat adopties veilig en gezond moeten verlopen en in het belang van het kind moeten zijn: “Onze analyse is dat het risico op onwettigheden reëel is, en dat het zich op zo’n niveau bevindt dat we een tijdelijke stop adviseren, totdat het onderzoekscommittee het rapport presenteert waarin aanbevelingen zijn opgenomen hoe een mogelijk toekomstig adoptiesysteem eruit zou moeten zien.”  

Het Noorse directoraat voor Kinderen, Jeugd en Familiezaken laat weten dat Noorwegen adopties toestaat die al zijn toegewezen aan families uit bepaalde landen na een onderzoek door de bemiddelingsorganisatie. Dit geldt voor adopties uit de Filipijnen, Thailand, Taiwan, Zuid-Afrika, Hongarije, Bulgarije, Tsjechië, Colombia en Peru. Stellen met goedkeuring voor adoptie uit Zuid-Korea mogen ook doorgaan met de procedure. 

Meer informatie 

INEA houdt voortdurend de laatste ontwikkelingen in de gaten. Indien nodig wordt dit artikel regelmatig bijgewerkt, met vermelding van de updates.

In februari 2021 werd in Nederland tijdelijk een interlandelijke adoptiestop ingesteld na de conclusies van de commissie Joustra, die onderzoek deed naar misstanden bij interlandelijke adoptie. De interlandelijke adoptiestop werd uiteindelijk opgeheven en het afbouwen van interlandelijke adoptie in vijf jaar werd voorgesteld, maar dit besluit werd later geannuleerd vanwege gebrek aan steun in de coalitie. 

Op nu.nl was destijds te lezen wat een woordvoerder van minister Weerwind zei over de besluitvoering “Er zullen altijd mensen zijn met een onvervulde kinderwens. Bijvoorbeeld mensen die een partner hebben van hetzelfde geslacht. Aan die groep willen we een keus bieden door toch adoptie uit het buitenland mogelijk te maken. Als we buitenlandse adoptie helemaal stopzetten, sluiten we deze wensouders uit. Vooralsnog zien wij daarom geen reden om te stoppen met adoptie uit het buitenland.” 

Delen:

INEA start met groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden (volwassenen) 

Lees verder

Fiom start met inzage Las Palmas Chili dossiers

Lees verder

INEA informeert voor een eerste kennismaking met DNA

Lees verder

INEA jaarverslag 2023 online gepubliceerd 

Lees verder

Ministerie organiseert reflectiebijeenkomst voor belangenorganisaties 

Lees verder

Meer nieuws

INEA start met groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden (volwassenen) 

Vanaf eind oktober start INEA met groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden. De groepsgesprekken voor geadopteerden werden voorheen door Fiom georganiseerd en begeleid voor zowel landelijk ...

Lees verder

Fiom start met inzage Las Palmas Chili dossiers

Vanaf september 2024 biedt Fiom geadopteerden uit het kindertehuis Las Palmas in Chili de mogelijkheid om hun persoonlijke dossiers in te zien. Dossierinzage De ...

Lees verder

INEA informeert voor een eerste kennismaking met DNA

Op 3 augustus 2024 vond het event "INEA Informeert: Een Eerste Kennismaking met DNA" plaats. Het was een hybride bijeenkomst, waarbij mensen zowel fysiek in Houten als online deelnamen. Onder begeleiding van Els Leijs van Familie Zoeken maakten de deelnemers kennis met het onderwerp DNA.

Lees verder