Kamervragen naar aanleiding van vernietigde adoptiedossiers

Redactie

Op dinsdag 8 mei zijn er Kamervragen ingediend naar aanleiding van het vernietigen van adoptiedossiers door de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Ook wordt de rechtspositie van geadopteerden aangekaart in deze Kamervragen. 

Deze Kamervragen zijn gesteld op initiatief van Stephanie Dong-Hee Kim nadat zij in haar eigen zoektocht naar haar papieren over haar adoptiegeschiedenis vernam dat haar dossier in 1999 is vernietigd door de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Haar situatie staat niet op zichzelf. Het precieze aantal vernietigde dossiers is niet duidelijk, maar het gaat waarschijnlijk om alle adoptiedossiers die daar in de jaren 70 werden aangelegd. Op vrijdag 13 mei is er, naar aanleiding van de Kamervragen en het feit dat Stephanie de media benaderde, veel aandacht geweest voor dit onderwerp. Onder aan dit artikel kun je klikken op de verschillende links naar de nieuwsberichten en items in de media. Via de website van de Tweede Kamer zijn de Kamervragen in te zien.

Naast de Kamervragen wordt er op dit moment, ook naar aanleiding van een melding van Stephanie, een onderzoek uitgevoerd door de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Ook is de redactie van de NOS bezig met een onderzoek. Voor dit onderzoek is de NOS op zoek naar meer informatie over de status en aantallen van de vernietigde dossiers bij de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Als je meer informatie zoekt hierover kun je contact opnemen met Stephanie via haar e-mailadres: adoptiedossiers.caika@gmail.com. Zij kan meer uitleg geven over het onderzoek van het NOS en ook tips en uitleg geven over de aanvraagprocedure bij het CA IKa.  

Tot slot

Voor geadopteerden kan het soms heel lastig zijn om afstammingsinformatie te vinden en te verkrijgen. Als je na een lange zoektocht hoort dat dossiers zijn vernietigd, dan kan dat ingewikkelde of vervelende gevoelens met zich meebrengen. We kunnen ons voorstellen dat dit onderwerp en de vernietiging van adoptiedossiers jou raakt. Wil je hierover praten of heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kan dat via het loket. Wij volgen dit nieuws met belangstelling. Als er meer bekend is, delen wij dit op onze website. 

In de media

Wil je meer weten over de vernietigde adoptiedossiers of Stephanie’s persoonlijke verhaal? Het onderwerp heeft in de media aandacht gekregen.

  • Beluister de uitzending van NPO radio 1, 12 mei
  • Bekijk de uitzending van het NOS journaal, 12 mei
  • Lees het artikel van AD, 12 mei (Betaalmuur)
  • Lees het artikel van NOS, 12 mei
  • Bekijk de uitzending van Hart van Nederland vanaf minuut 11, 12 mei
  • Lees het nieuwsbericht van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, 25 mei

Delen:

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

Lees verder

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Meer nieuws

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Op vrijdag 19 april 2024 namen INEA en Fiom deel aan het vFAS Jaarcongres, gehouden in Papendal in Arnhem. Het thema van dit jaar, ‘Back to the future, de vFAS advocaat 2.0’, richtte zich op de toekomst van de advocatuur. Hierbij was er ook aandacht voor de nieuwste technologieën op het gebied van gezinsvorming en voortplanting. Tijdens het congres was INEA uitgenodigd om samen met Fiom een workshop subsessie te verzorgen. 

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Op zaterdag 22 juni 2024 is INEA voor de tweede keer op rij aanwezig op het WK Adoptiekids met de Youth Hangout. De Youth Hangout is dé plek om te ontspannen tussen de wedstrijden door. Ontmoet podcastmakers Yeny en Maria Catalina van La Vida en praat samen over adoptie, dans in de silent disco, of bekijk de korte film van Armando over Arra’s die geadopteerd is uit Colombia naar Nederland.

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

In mei 2024 heeft Fiom informatie naar buiten gebracht over de stand van zaken ten aanzien van de dossiers van kindertehuis Las Palmas die ...

Lees verder