Kamervragen naar aanleiding van vernietigde adoptiedossiers

Redactie

Op dinsdag 8 mei zijn er Kamervragen ingediend naar aanleiding van het vernietigen van adoptiedossiers door de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Ook wordt de rechtspositie van geadopteerden aangekaart in deze Kamervragen. 

Deze Kamervragen zijn gesteld op initiatief van Stephanie Dong-Hee Kim nadat zij in haar eigen zoektocht naar haar papieren over haar adoptiegeschiedenis vernam dat haar dossier in 1999 is vernietigd door de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Haar situatie staat niet op zichzelf. Het precieze aantal vernietigde dossiers is niet duidelijk, maar het gaat waarschijnlijk om alle adoptiedossiers die daar in de jaren 70 werden aangelegd. Op vrijdag 13 mei is er, naar aanleiding van de Kamervragen en het feit dat Stephanie de media benaderde, veel aandacht geweest voor dit onderwerp. Onder aan dit artikel kun je klikken op de verschillende links naar de nieuwsberichten en items in de media. Via de website van de Tweede Kamer zijn de Kamervragen in te zien.

Naast de Kamervragen wordt er op dit moment, ook naar aanleiding van een melding van Stephanie, een onderzoek uitgevoerd door de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Ook is de redactie van de NOS bezig met een onderzoek. Voor dit onderzoek is de NOS op zoek naar meer informatie over de status en aantallen van de vernietigde dossiers bij de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Als je meer informatie zoekt hierover kun je contact opnemen met Stephanie via haar e-mailadres: adoptiedossiers.caika@gmail.com. Zij kan meer uitleg geven over het onderzoek van het NOS en ook tips en uitleg geven over de aanvraagprocedure bij het CA IKa.  

Tot slot

Voor geadopteerden kan het soms heel lastig zijn om afstammingsinformatie te vinden en te verkrijgen. Als je na een lange zoektocht hoort dat dossiers zijn vernietigd, dan kan dat ingewikkelde of vervelende gevoelens met zich meebrengen. We kunnen ons voorstellen dat dit onderwerp en de vernietiging van adoptiedossiers jou raakt. Wil je hierover praten of heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kan dat via het loket. Wij volgen dit nieuws met belangstelling. Als er meer bekend is, delen wij dit op onze website. 

In de media

Wil je meer weten over de vernietigde adoptiedossiers of Stephanie’s persoonlijke verhaal? Het onderwerp heeft in de media aandacht gekregen.

  • Beluister de uitzending van NPO radio 1, 12 mei
  • Bekijk de uitzending van het NOS journaal, 12 mei
  • Lees het artikel van AD, 12 mei (Betaalmuur)
  • Lees het artikel van NOS, 12 mei
  • Bekijk de uitzending van Hart van Nederland vanaf minuut 11, 12 mei
  • Lees het nieuwsbericht van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, 25 mei

Delen:

Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Lees verder

Ministerie nodigt belangenorganisaties uit voor reflectiesessie op thema dossiers, INEA deelt eerder opgehaalde input 

Lees verder

Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar

Lees verder

Belangrijke update over het INEA Festival Gezien, Gehoord, Geadopteerd 23 maart: Vrijkaarten beschikbaar en optie geld terug te vragen

Lees verder

50 vrijkaarten per dag beschikbaar voor INEA Congres 2024

Lees verder

Meer nieuws

Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Op zaterdag 23 maart kwamen geadopteerden samen voor een bijzondere dag vol verbinding en (h)erkenning tijdens Gezien Gehoord Geadopteerd, het INEA Festival, gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Deze dag, georganiseerd door INEA stond volledig in het teken van de geadopteerde gemeenschap. Onze missie bij INEA is om een centrale plek te zijn waar geadopteerden ondersteuning kunnen vinden bij vragen over interlandelijke adoptie en hun afkomst. 

Lees verder

Ministerie nodigt belangenorganisaties uit voor reflectiesessie op thema dossiers, INEA deelt eerder opgehaalde input 

In het kader van de herziening van het adoptiesysteem en de wijziging van de Wet Opneming Buitenlandse Kinderen ter Adoptie (WOBKA), organiseert het Ministerie van Justitie en Veiligheid diverse ketensessies rondom de thema's toezicht, nazorg en dossiers & privacy. INEA is één van de partijen die uitgenodigd zijn om mee te praten en input te leveren tijdens zogenoemde ketensessies. Deze sessies worden georganiseerd vanuit het Ministerie J&V. Eerder vonden al sessies over nazorg, toezicht en een eerste sessie over dossiers & privacy plaats. Een tweede ketensessie over dossiers & privacy zal naar verwachting in april of mei plaats gaan vinden. 

Lees verder

Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar

Het Nationaal Archief maakte op 21 maart 2024 bekend dat zij afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming ontvangen hebben. Het gaat om dossiers van geadopteerden die geboren zijn vóór 1970.

Lees verder