Kamervragen naar aanleiding van vernietigde adoptiedossiers

Redactie

Op dinsdag 8 mei zijn er Kamervragen ingediend naar aanleiding van het vernietigen van adoptiedossiers door de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Ook wordt de rechtspositie van geadopteerden aangekaart in deze Kamervragen. 

Deze Kamervragen zijn gesteld op initiatief van Stephanie Dong-Hee Kim nadat zij in haar eigen zoektocht naar haar papieren over haar adoptiegeschiedenis vernam dat haar dossier in 1999 is vernietigd door de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Haar situatie staat niet op zichzelf. Het precieze aantal vernietigde dossiers is niet duidelijk, maar het gaat waarschijnlijk om alle adoptiedossiers die daar in de jaren 70 werden aangelegd. Op vrijdag 13 mei is er, naar aanleiding van de Kamervragen en het feit dat Stephanie de media benaderde, veel aandacht geweest voor dit onderwerp. Onder aan dit artikel kun je klikken op de verschillende links naar de nieuwsberichten en items in de media. Via de website van de Tweede Kamer zijn de Kamervragen in te zien.

Naast de Kamervragen wordt er op dit moment, ook naar aanleiding van een melding van Stephanie, een onderzoek uitgevoerd door de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Ook is de redactie van de NOS bezig met een onderzoek. Voor dit onderzoek is de NOS op zoek naar meer informatie over de status en aantallen van de vernietigde dossiers bij de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Als je meer informatie zoekt hierover kun je contact opnemen met Stephanie via haar e-mailadres: adoptiedossiers.caika@gmail.com. Zij kan meer uitleg geven over het onderzoek van het NOS en ook tips en uitleg geven over de aanvraagprocedure bij het CA IKa.  

Tot slot

Voor geadopteerden kan het soms heel lastig zijn om afstammingsinformatie te vinden en te verkrijgen. Als je na een lange zoektocht hoort dat dossiers zijn vernietigd, dan kan dat ingewikkelde of vervelende gevoelens met zich meebrengen. We kunnen ons voorstellen dat dit onderwerp en de vernietiging van adoptiedossiers jou raakt. Wil je hierover praten of heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kan dat via het loket. Wij volgen dit nieuws met belangstelling. Als er meer bekend is, delen wij dit op onze website. 

In de media

Wil je meer weten over de vernietigde adoptiedossiers of Stephanie’s persoonlijke verhaal? Het onderwerp heeft in de media aandacht gekregen.

  • Beluister de uitzending van NPO radio 1, 12 mei
  • Bekijk de uitzending van het NOS journaal, 12 mei
  • Lees het artikel van AD, 12 mei (Betaalmuur)
  • Lees het artikel van NOS, 12 mei
  • Bekijk de uitzending van Hart van Nederland vanaf minuut 11, 12 mei
  • Lees het nieuwsbericht van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, 25 mei

Delen:

Eerste vier provinciale bijeenkomsten voor professionals met INEA on Tour

Lees verder

Verbinding en saamhorigheid bij tweede editie INEA Atelier: Dit is mijn verhaal

Lees verder

Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Lees verder

Terugblik op “Smaak van jouw Land”: Nieuwe ontmoetingen en culinaire ervaringen

Lees verder

Een terugblik op de eerste editie van het INEA Atelier

Lees verder

Meer nieuws

Interlandelijke adoptie in de verkiezingsprogramma’s 

Woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De politieke partijen vertellen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wat hun plannen en standpunten zijn. In dit artikel vind je een overzicht van wat de verschillende politieke partijen over het onderwerp (interlandelijke) adoptie in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.  

Lees verder

De subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ uitgelegd

Wat is de subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ en hoe vraag je het aan?

Lees verder

Ik wil (meer) inzicht in mijn adoptiedossier 

Een adoptiedossier kan voor jou, als geadopteerde, van groot belang zijn. Als bron van informatie over jouw herkomst, als vindplaats van relevante documenten en ...

Lees verder