Miguel Pacheco hoort onterecht van ‘adoptienon’ dat zijn familie onvindbaar was

Redactie

Beeld: Gemma Pauwels voor Trouw

Op 24 juli 2023 is er een artikel in het dagblad Trouw verschenen met het verhaal van de Chileens geadopteerde Miguel Pacheco. Jarenlang dacht hij dat zijn familie in Chili onvindbaar was. Dat werd door ‘adoptienon’ Truus Kuipers aan zijn adoptiefamilie verteld. Na 44 jaar vind er toch nog een hereniging plaats.

Ontrafelde adopties uit Chili tonen misleiding en leed

Het artikel over Miguel Pacheco verscheen in de papieren krant, maar is ook online te lezen met een abonnement via de website van Trouw. Hierin is te lezen dat Miguel jarenlang dacht dat zijn familie in Chili onvindbaar was en hoe zijn adoptieouders zelfs te horen kreeg dat Miguel geen ouders had in de tijd van adoptie, Miguel werd door zijn adoptie Mike genoemd, maar veranderd enkele jaren geleden zijn naam voor de Nederlandse wet terug naar Miguel Pacheco. Door deze naamswijziging verandert alles.

De gestolen kinderen

Journalist Petra Vissers doet namens Trouw voor de podcast ‘De gestolen kinderen’ onderzoek naar adopties uit Chili. In een reeks van 8 afleveringen ontdekt ze de wereld van buitenlandse adopties waarin niets is wat het lijkt. Het verhaal van Miguel Pacheco is komt in de podcast, die gratis te beluisteren is, uitgebreid aan bod.

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder