Beeld: Gemma Pauwels voor Trouw
Op 24 juli 2023 is er een artikel in het dagblad Trouw verschenen met het verhaal van de Chileens geadopteerde Miguel Pacheco. Jarenlang dacht hij dat zijn familie in Chili onvindbaar was. Dat werd door ‘adoptienon’ Truus Kuipers aan zijn adoptiefamilie verteld. Na 44 jaar vind er toch nog een hereniging plaats.
Ontrafelde adopties uit Chili tonen misleiding en leed
Het artikel over Miguel Pacheco verscheen in de papieren krant, maar is ook online te lezen met een abonnement via de website van Trouw. Hierin is te lezen dat Miguel jarenlang dacht dat zijn familie in Chili onvindbaar was en hoe zijn adoptieoudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis en gevoelens aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord kunnen gebruiken op een andere manier. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we het beste kunnen gebruiken. Zo houden we als INEA, het expertisecentrum interlandelijke adoptie, hier rekening mee. We zijn ons bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. zelfs te horen kreeg dat Miguel geen ouders had in de tijd van adoptie, Miguel werd door zijn adoptie Mike genoemd, maar veranderd enkele jaren geleden zijn naam voor de Nederlandse wet terug naar Miguel Pacheco. Door deze naamswijziging verandert alles.
De gestolen kinderen
Journalist Petra Vissers doet namens Trouw voor de podcast ‘De gestolen kinderen’ onderzoek naar adopties uit Chili. In een reeks van 8 afleveringen ontdekt ze de wereld van buitenlandse adopties waarin niets is wat het lijkt. Het verhaal van Miguel Pacheco is komt in de podcast, die gratis te beluisteren is, uitgebreid aan bod.