Ministerie en INEA beantwoorden ingezonden vragen na werkbezoek

Redactie

Op donderdag 23 maart 2023 vond het werkbezoek van de minister voor Rechtsbescherming plaats aan INEA. Voorafgaand aan dit werkbezoek zijn er vragen ingestuurd die gericht waren aan het ministerie van Justitie & Veiligheid INEA en aan. Deze vragen en bijbehorende antwoorden zijn nu terug te lezen op onze website.

Het werkbezoek van de Minister voor Rechtsbescherming bestond uit een ochtend vullend programma. Dagvoorzitter Erben Oosting leidde een vraaggesprek tussen Minister Weerwind en manager van INEA, James Timmermans. De vragen zijn vooraf opgehaald. Niet alle vragen konden in het gesprek behandeld worden. Daarom zijn alle ingezonden vragen gebundeld en eenmalig, schriftelijk beantwoord door het ministerie van Justitie & Veiligheid en INEA.

De vragen en antwoorden en meer informatie over het werkbezoek vind je op onze evenementenpagina. Op deze pagina blikken we terug en vooruit op onze evenementen.

Contact na het lezen van de vragen en antwoorden

We hopen dat het document met vragen en antwoorden meer inzicht en duiding biedt in de keuzes die gemaakt zijn door zowel het ministerie van Justitie & Veiligheid als INEA. De vragen die in dit document beantwoord zijn, zijn vooraf aan het werkbezoek verzameld. Staat je vraag er onverhoopt niet tussen en heb je wel iets ingestuurd? Dan kun je dit laten weten door ons te mailen en je vraag opnieuw aan ons door te geven. Wij begrijpen dat de antwoorden op de vragen niet alle onzekerheid en twijfels weg kunnen nemen, en dat de antwoorden mogelijk bepaalde gevoelens kunnen opwekken. Je kunt teleurstelling, woede, pijn, of verdriet ervaren over bepaalde keuzes die zijn gemaakt of over je eigen proces. Dit zijn geen fijne gevoelens. Je staat er niet alleen voor. Je kunt bij INEA terecht voor ondersteuning, extra informatie, uitleg of voor een luisterend oor. Hiervoor kun je contact opnemen met het loket van INEA. Op het moment dat jij wilt, op een manier die bij jou past. Ook voor andere vragen, gerelateerd aan identiteit, nazorg, erkenning en adoptievraagstukken, kun je bij ons terecht.

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder