Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar

Redactie

Het Nationaal Archief maakte op 21 maart 2024 bekend dat zij afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming ontvangen hebben. Het gaat om dossiers van geadopteerden die geboren zijn vóór 1970.

Het Nationaal Archief heeft afstands- en adoptiedossiers in ontvangst hebben genomen. Het gaat in het specifiek om dossiers die eerder bij de Raad voor de Kinderbescherming bewaard werden. Het betreft enkel de dossiers van geadopteerden die geboren zijn voor 1970.

Het is nog niet mogelijk om aanvragen in te dienen om deze dossiers in te zien. Het Nationaal Archief is momenteel bezig met voorbereidende werkzaamheden, zoals het registreren van de dossiers in het systeem. Het Nationaal Archief streeft ernaar om midden 2024, half juni, klaar te zijn om inzageverzoeken te kunnen behandelen.

Vindbare dossiers bij het Nationaal Archief

Het Nationaal Archief bewaart ook andere afstands- en/of adoptiedossiers in verschillende archieven. Het Nationaal Archief heeft een themapagina ingericht over interlandelijke adoptie. Op deze pagina is informatie te vinden over wat een adoptiedossier is, welke dossiers er bewaard worden en wat er mogelijk in de dossiers staat en wat er te vinden is aan documenten. Ook wordt hier uitgelegd hoe je een aanvraag kunt indienen om een dossier te bekijken.

Wanneer er meer nieuws bekend wordt gemaakt over mogelijke inzage, zullen wij daar een melding van maken.

Meer lezen: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar | Nationaal Archief 

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder