Nederlands Dagblad doet onderzoek naar besluit rond hervatten interlandelijk adoptie

Redactie

Het Nederlands Dagblad heeft onderzoek gedaan naar de besluitvorming rondom het hervatten van interlandelijke adoptie. Als gevolg hiervan publiceert de krant artikelen.

In 2021 stelde Minister Dekker, die toen Minister voor Rechtsbescherming was, een tijdelijke adoptiestop in. Dit deed hij naar aanleiding van de conclusies uit het Commissie Joustra rapport. De adoptiestop maakte het tijdelijk niet mogelijk om een kind uit het buitenland te adopteren.
In november 2022 maakte Franc Weerwind, die nu de Minister voor Rechtsbescherming is, bekend dat de adoptiestop zou verdwijnen en dat interlandelijke adoptie weer mogelijk werd vanuit een zes landen: Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand en Zuid-Afrika.

Het Nederlands Dagblad heeft onderzoek gedaan naar hoe het besluit om interlandelijke adoptie te hervatten tot stand is gekomen. Hierover schreven zij in een artikel: “Minister Franc Weerwind was vastbesloten te stoppen met adoptie, maar wijzigde op het laatste moment van koers na ruggespraak met zijn eigen partij D66.” Naar aanleiding van dit onderzoek heeft het Nederlands Dagblad 4 artikelen gepubliceerd.

16 juni 2023

19 juni 2023

We kunnen ons voorstellen dat het lezen van deze artikelen vragen, bepaalde gevoelens of triggers op kan roepen. Je kunt bij INEA terecht voor ondersteuning, extra informatie, uitleg of een luisterend oor. Een medewerker van het loket helpt jou vanuit ervaringsdeskundigheid of eigen specialisme verder. Kom in contact door te bellen naar 085 483 23 23 of te mailen naar info@inea.nl. Iedere werkdag tussen 10:00 en 17:00 is het loket bereikbaar.

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder