Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Redactie

Update: 24 mei 2024

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Op 16 april stemde de Tweede Kamer in met drie moties over adoptie, waarvan er twee betrekking hebben op het Nederlands systeem van interlandelijke adoptie. De eerste motie (motie 92) betrof het verzoek tot ‘zorgvuldig afbouwen’ van interlandelijke adoptie. 

Op deze motie werd ingestemd door de leden van de fracties van de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, BBB, JA21, FVD en de PVV. Door deze meerderheid in de Kamer werd de motie aangenomen. 

Deze motie verzocht de regering om met een plan te komen voor het zorgvuldige afbouwen van interlandelijke adoptie. SP-kamerlid Van Nispen benadrukte dat eerdere onderzoeken, zoals de commissie-Joustra, hebben geconcludeerd dat de overheid ernstig tekort is geschoten in het tegengaan van adoptiemisstanden. De motie stelt dat interlandelijke adoptie geen duurzame oplossing is om de belangen van kinderen te beschermen en roept op tot een zorgvuldig afbouwplan. 

Gevolgen voor betrokkenen

De reacties en perspectieven op de afbouw van interlandelijke adoptie variëren. Voor sommige geadopteerden betekent de interlandelijke adoptiestop een erkenning voor een reeds jarenlange strijd. 

Minister Weerwind op Rijksoverheid: “De laatste jaren is er veel gediscussieerd over interlandelijke adoptie. Niet alleen door geadopteerde kinderen die een trauma opliepen, maar ook door anderen die hun adoptie juist als waardevol hebben ervaren. Dit staat voor mij naast elkaar. Ook nu interlandelijke adoptie wordt afgebouwd. Voor betrokkenen komt het nieuws dat we nu definitief gaan stoppen mogelijk als een schok en maakt dit veel emotie los. Ik ben mij daar zeer van bewust. Daarom staat zorgvuldigheid bij het afbouwen voorop.” 

Op de website van de Rijksoverheid wordt vermeld dat Fiom gevraagd is om geen nieuwe aanvragen van aspirant-adoptieouders aan te nemen. Aspirant-adoptieouders die tot en met 21 mei 2024 in het bezit zijn van een BKA-nummer mogen nog meedoen aan de procedure. Ook als ze nog geen informatiebijeenkomst hebben gevolgd.

Centrale bemiddelingsorganisatie (IAN) wordt niet verder opgericht 

De komende periode vinden er gesprekken plaats met partners in de adoptieketen over de gevolgen van het afbouwen van taken en verantwoordelijkheden.  Ook de stichting Interlandelijke Adoptiebemiddeling Nederland (IAN) wordt tot heden niet verder opgericht. Deze stichting zou de centrale bemiddelingsorganisatie worden voor interlandelijke adopties en zou in de plaats komen voor de huidige vier bemiddelende organisaties: Wereldkinderen, Stichting Meiling, A New Way en Nederlandse Adoptie Stichting. (Artikel: Oprichting stichting Interlandelijke Adoptiebemiddeling Nederland (IAN)) 

Overige aangenomen moties 16 april

De tweede motie die op 16 april werd aangenomen (motie 93) betrof het verzoek tot meer hulp en ondersteuning voor geadopteerden die dat wensen, met een specifieke focus op identiteitsherstel en psychologische hulp voor interlandelijk geadopteerden. Ook betrof deze motie het verzoek tot laagdrempelige en onbeperkte toegang tot het eigen dossier en het verzoek te stoppen met het doorprocederen tegen geadopteerden die in het gelijk zijn gesteld door een rechter. 

Hoe het demissionair kabinet invulling gaat geven aan deze moties, is nog niet bekend. Het is mogelijk dat de invulling ervan gevolgen gaat hebben op de dienstverlening van INEA. INEA zal via de diverse kanalen (nieuwsbrief, LinkedIn en Instagram) informeren over de uitkomsten en eventuele gevolgen.

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat dit besluit en de moties impact kunnen hebben op geadopteerden en adoptieouders. Heb je behoefte hierover te praten? Onze loketmedewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op 085 483 23 23 van 10u tot 17u en op dinsdagavond ook van 19u tot 21u. Of mail ons op: info@inea.nl. 

Meer lezen 

Delen:

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Lees verder

Update Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed n.a.v. rapport inzake vernietigde adoptiedossiers bij de Centrale Autoriteit 

Lees verder

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

Lees verder

Meer nieuws

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Op donderdag 9 januari 2025 hebben Tweede Kamerleden Van Nispen (SP) en Bikker (ChristenUnie) Kamervragen ingediend over het onderwerp Chileense en andere illegale adopties en archivering adoptiedossiers aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.  

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Vanaf 1 januari 2025 verandert het proces voor het indienen van subsidieaanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Alle aanvragen, inclusief de subsidieregeling voor belangenorganisaties van interlandelijk geadopteerden, kunnen voortaan worden ingediend via het online Subsidieportaal; een gebruiksvriendelijke omgeving waar je al je aanvragen en documentatie overzichtelijk kunt beheren. Met het online Subsidieportaal wordt het aanvraagproces eenvoudiger, overzichtelijker en sneller.  

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Afgelopen oktober 2024 is INEA begonnen met groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden (volwassenen). In februari start INEA een nieuwe groep. In deze groep is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Vanwege hoge interesse en daardoor het aantal mensen op de wachtlijst, is het niet mogelijk om voor deze groepen in te schrijven. Mensen op de wachtlijst worden als eerste een plaats aangeboden. Het is wel mogelijk om je in te schrijven voor de wachtlijst.

Lees verder