Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Redactie

Update: 24 mei 2024

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Op 16 april stemde de Tweede Kamer in met drie moties over adoptie, waarvan er twee betrekking hebben op het Nederlands systeem van interlandelijke adoptie. De eerste motie (motie 92) betrof het verzoek tot ‘zorgvuldig afbouwen’ van interlandelijke adoptie. 

Op deze motie werd ingestemd door de leden van de fracties van de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, BBB, JA21, FVD en de PVV. Door deze meerderheid in de Kamer werd de motie aangenomen. 

Deze motie verzocht de regering om met een plan te komen voor het zorgvuldige afbouwen van interlandelijke adoptie. SP-kamerlid Van Nispen benadrukte dat eerdere onderzoeken, zoals de commissie-Joustra, hebben geconcludeerd dat de overheid ernstig tekort is geschoten in het tegengaan van adoptiemisstanden. De motie stelt dat interlandelijke adoptie geen duurzame oplossing is om de belangen van kinderen te beschermen en roept op tot een zorgvuldig afbouwplan. 

Gevolgen voor betrokkenen

De reacties en perspectieven op de afbouw van interlandelijke adoptie variëren. Voor sommige geadopteerden betekent de interlandelijke adoptiestop een erkenning voor een reeds jarenlange strijd. 

Minister Weerwind op Rijksoverheid: “De laatste jaren is er veel gediscussieerd over interlandelijke adoptie. Niet alleen door geadopteerde kinderen die een trauma opliepen, maar ook door anderen die hun adoptie juist als waardevol hebben ervaren. Dit staat voor mij naast elkaar. Ook nu interlandelijke adoptie wordt afgebouwd. Voor betrokkenen komt het nieuws dat we nu definitief gaan stoppen mogelijk als een schok en maakt dit veel emotie los. Ik ben mij daar zeer van bewust. Daarom staat zorgvuldigheid bij het afbouwen voorop.” 

Op de website van de Rijksoverheid wordt vermeld dat Fiom gevraagd is om geen nieuwe aanvragen van aspirant-adoptieouders aan te nemen. Aspirant-adoptieouders die tot en met 21 mei 2024 in het bezit zijn van een BKA-nummer mogen nog meedoen aan de procedure. Ook als ze nog geen informatiebijeenkomst hebben gevolgd.

Centrale bemiddelingsorganisatie (IAN) wordt niet verder opgericht 

De komende periode vinden er gesprekken plaats met partners in de adoptieketen over de gevolgen van het afbouwen van taken en verantwoordelijkheden.  Ook de stichting Interlandelijke Adoptiebemiddeling Nederland (IAN) wordt tot heden niet verder opgericht. Deze stichting zou de centrale bemiddelingsorganisatie worden voor interlandelijke adopties en zou in de plaats komen voor de huidige vier bemiddelende organisaties: Wereldkinderen, Stichting Meiling, A New Way en Nederlandse Adoptie Stichting. (Artikel: Oprichting stichting Interlandelijke Adoptiebemiddeling Nederland (IAN)) 

Overige aangenomen moties 16 april

De tweede motie die op 16 april werd aangenomen (motie 93) betrof het verzoek tot meer hulp en ondersteuning voor geadopteerden die dat wensen, met een specifieke focus op identiteitsherstel en psychologische hulp voor interlandelijk geadopteerden. Ook betrof deze motie het verzoek tot laagdrempelige en onbeperkte toegang tot het eigen dossier en het verzoek te stoppen met het doorprocederen tegen geadopteerden die in het gelijk zijn gesteld door een rechter. 

Hoe het demissionair kabinet invulling gaat geven aan deze moties, is nog niet bekend. Het is mogelijk dat de invulling ervan gevolgen gaat hebben op de dienstverlening van INEA. INEA zal via de diverse kanalen (nieuwsbrief, LinkedIn en Instagram) informeren over de uitkomsten en eventuele gevolgen.

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat dit besluit en de moties impact kunnen hebben op geadopteerden en adoptieouders. Heb je behoefte hierover te praten? Onze loketmedewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op 085 483 23 23 van 10u tot 17u en op dinsdagavond ook van 19u tot 21u. Of mail ons op: info@inea.nl. 

Meer lezen 

Delen:

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Meer nieuws

INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Op vrijdag 19 april 2024 namen INEA en Fiom deel aan het vFAS Jaarcongres, gehouden in Papendal in Arnhem. Het thema van dit jaar, ‘Back to the future, de vFAS advocaat 2.0’, richtte zich op de toekomst van de advocatuur. Hierbij was er ook aandacht voor de nieuwste technologieën op het gebied van gezinsvorming en voortplanting. Tijdens het congres was INEA uitgenodigd om samen met Fiom een workshop subsessie te verzorgen. 

Lees verder

INEA’s Youth Hangout is terug op de 13e editie van WK Adoptiekids

Op zaterdag 22 juni 2024 is INEA voor de tweede keer op rij aanwezig op het WK Adoptiekids met de Youth Hangout. De Youth Hangout is dé plek om te ontspannen tussen de wedstrijden door. Ontmoet podcastmakers Yeny en Maria Catalina van La Vida en praat samen over adoptie, dans in de silent disco, of bekijk de korte film van Armando over Arra’s die geadopteerd is uit Colombia naar Nederland.

Lees verder

Fiom kondigt mogelijkheid inschrijven inzage dossiers uit voormalig kindertehuis Las Palmas in Chili aan vanaf maandag 10 juni 

In mei 2024 heeft Fiom informatie naar buiten gebracht over de stand van zaken ten aanzien van de dossiers van kindertehuis Las Palmas die ...

Lees verder