Onderzoek: woordgebruik ouders na afstand en adoptie

Redactie

In het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis en gevoelens aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord kunnen gebruiken op een andere manier. Via een vragenlijst onderzoeken wij wat jullie de beste woorden vinden. Zo houden we als INEA, het expertisecentrum interlandelijke adoptie, hier rekening mee. We zijn ons bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben.

Wie kunnen de vragenlijst invullen?

Je kunt de vragenlijst invullen als je 16 jaar of ouder bent. We vragen aan iedereen die persoonlijk of professioneel te maken heeft met interlandelijke adoptie om de vragenlijst in te vullen.

Het is belangrijk dat je dit weet

De vragenlijst invullen is altijd helemaal vrijwillig. Je mag dus zelf kiezen of je wel of niet meedoet. Je vult de vragenlijst anoniem in: Je vult geen naam of contactgegevens in en de antwoorden op de vragenlijst worden zonder contactgegevens bewaard. Je kunt de vragenlijst 1 keer invullen.

In de vragenlijst vragen we naar jouw mening over woorden voor ouders uit het geboorteland én ouders in Nederland. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. Het invullen van de vragenlijst is anoniem en vrijwillig. De resultaten worden geplaatst op onze website.   

Onderzoek is gesloten

Update 10 mei: De werving voor dit onderzoek is gesloten. Binnenkort worden de resultaten op onze website gepubliceerd.

Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar research@inea.nl   
Alvast enorm bedankt voor het invullen van de vragenlijst!  

Delen:

Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Lees verder

Ministerie nodigt belangenorganisaties uit voor reflectiesessie op thema dossiers, INEA deelt eerder opgehaalde input 

Lees verder

Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar

Lees verder

Belangrijke update over het INEA Festival Gezien, Gehoord, Geadopteerd 23 maart: Vrijkaarten beschikbaar en optie geld terug te vragen

Lees verder

50 vrijkaarten per dag beschikbaar voor INEA Congres 2024

Lees verder

Meer nieuws

Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Op zaterdag 23 maart kwamen geadopteerden samen voor een bijzondere dag vol verbinding en (h)erkenning tijdens Gezien Gehoord Geadopteerd, het INEA Festival, gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Deze dag, georganiseerd door INEA stond volledig in het teken van de geadopteerde gemeenschap. Onze missie bij INEA is om een centrale plek te zijn waar geadopteerden ondersteuning kunnen vinden bij vragen over interlandelijke adoptie en hun afkomst. 

Lees verder

Ministerie nodigt belangenorganisaties uit voor reflectiesessie op thema dossiers, INEA deelt eerder opgehaalde input 

In het kader van de herziening van het adoptiesysteem en de wijziging van de Wet Opneming Buitenlandse Kinderen ter Adoptie (WOBKA), organiseert het Ministerie van Justitie en Veiligheid diverse ketensessies rondom de thema's toezicht, nazorg en dossiers & privacy. INEA is één van de partijen die uitgenodigd zijn om mee te praten en input te leveren tijdens zogenoemde ketensessies. Deze sessies worden georganiseerd vanuit het Ministerie J&V. Eerder vonden al sessies over nazorg, toezicht en een eerste sessie over dossiers & privacy plaats. Een tweede ketensessie over dossiers & privacy zal naar verwachting in april of mei plaats gaan vinden. 

Lees verder

Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar

Het Nationaal Archief maakte op 21 maart 2024 bekend dat zij afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming ontvangen hebben. Het gaat om dossiers van geadopteerden die geboren zijn vóór 1970.

Lees verder