Onderzoek: woordgebruik ouders na afstand en adoptie

Redactie

In het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis en gevoelens aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord kunnen gebruiken op een andere manier. Via een vragenlijst onderzoeken wij wat jullie de beste woorden vinden. Zo houden we als INEA, het expertisecentrum interlandelijke adoptie, hier rekening mee. We zijn ons bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben.

Wie kunnen de vragenlijst invullen?

Je kunt de vragenlijst invullen als je 16 jaar of ouder bent. We vragen aan iedereen die persoonlijk of professioneel te maken heeft met interlandelijke adoptie om de vragenlijst in te vullen.

Het is belangrijk dat je dit weet

De vragenlijst invullen is altijd helemaal vrijwillig. Je mag dus zelf kiezen of je wel of niet meedoet. Je vult de vragenlijst anoniem in: Je vult geen naam of contactgegevens in en de antwoorden op de vragenlijst worden zonder contactgegevens bewaard. Je kunt de vragenlijst 1 keer invullen.

In de vragenlijst vragen we naar jouw mening over woorden voor ouders uit het geboorteland én ouders in Nederland. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. Het invullen van de vragenlijst is anoniem en vrijwillig. De resultaten worden geplaatst op onze website.   

Onderzoek is gesloten

Update 10 mei: De werving voor dit onderzoek is gesloten. Binnenkort worden de resultaten op onze website gepubliceerd.

Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar research@inea.nl   
Alvast enorm bedankt voor het invullen van de vragenlijst!  

Delen:

JenV stuurt voortgangsbrief ondersteuning en dossiers van geadopteerden naar Kamer

Lees verder

Inschrijving geopend: 1-op-1 gesprekken voor interlandelijk geadopteerden

Lees verder
Zwitserse vlag met dorp op de achtergrond

Zwitserland wil internationale adopties stoppen 

Lees verder

Inschrijving geopend: Groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden in 2025

Lees verder

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Lees verder

Meer nieuws

JenV stuurt voortgangsbrief ondersteuning en dossiers van geadopteerden naar Kamer

In een brief aan de Tweede Kamer reageerde staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J en V) op dinsdag 4 maart op de aangenomen motie van 16 april 2024 waarin de Kamer gevraagd werd om meer ondersteuning voor interlandelijk geadopteerden.  

Lees verder

Inschrijving geopend: 1-op-1 gesprekken voor interlandelijk geadopteerden

Het is vanaf nu mogelijk om je aan te melden voor 1-op-1 gesprekken voor volwassenen met een adoptieachtergrond. De 1-op-1 gesprekken zijn vorig jaar geleidelijk overgekomen vanuit Fiom.  

Lees verder
Zwitserse vlag met dorp op de achtergrond

Zwitserland wil internationale adopties stoppen 

De Zwitserse Bondsraad heeft besloten dat internationale adopties in de toekomst niet meer mogelijk zullen zijn. Dat maakten zij bekend in een nieuwsbericht op 29 januari 2025. Het Federale Departement van Justitie en Politie (FDJP) moet uiterlijk eind 2026 een wetsvoorstel voorbereiden voor een adoptiestop. Een onafhankelijke expertgroep heeft geconcludeerd dat zelfs goed uitgewerkte adoptiewetten misbruik niet volledig kunnen voorkomen en dat een adoptiestop de beste manier is om kinderen en betrokkenen te beschermen. 

Lees verder