Onderzoeksrapport concludeert: Vernietiging van de adoptiedossiers was niet in lijn met de archiefwet

Redactie

Op 27 juli publiceert de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed het onderzoeksrapport over de vernietigde adoptiedossiers bij de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Het rapport gaat over de naleving van de Archiefwet bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.  

Vernietigde adoptiedossiers  

In mei 2023 wordt bekend dat er mogelijk adoptiedossiers van geadopteerden in Nederland vernietigd zijn. Deze dossiers waren in het beheer van de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa) en de voorloper daarvan. De adoptiedossiers hadden volgens een verklaring van het ministerie van Justitie en Veiligheid een bewaartermijn van vijf jaar.  

Kamervragen door kamerlid van Nispen 

Op initiatief van Stephanie Dong-Hee Kim zijn er op 8 mei Kamervragen ingediend door kamerlid Michiel van Nispen van de SP. Deze Kamervragen zijn gesteld nadat Stephanie in haar eigen zoektocht naar haar papieren over haar adoptiegeschiedenis vernam dat haar dossier in 1999 is vernietigd door de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). Haar situatie stond niet op zichzelf en naast de Kamervragen is naar aanleiding van haar melding het onderzoek door de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gestart. Ook de NOS deed onderzoek en ging op zoek naar meer informatie over de status en aantallen van de vernietigde dossiers bij de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKa). 

Conclusie onderzoeksrapport  

In het onderzoeksrapport en in de Publiekssamenvatting wordt antwoord gegeven op de vragen welke dossiers er vernietigd zijn, wanneer en hoe de vernietiging plaatsvond en of de vernietiging conform de archiefwet was. 

Uit het onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed blijkt dat de vernietiging van de adoptiedossiers niet in lijn met de archiefwet was. Het zou gaan om enkele duizenden dossiers die opgestart zijn van 1967 tot 1979. De vernietiging van de dossiers heeft plaatsgevonden in de periode 1983 tot 1999. Niet alle dossiers uit die periode zijn vernietigd. De Inspectie heeft rond het beheer en de vernietiging van de dossiers ook andere tekortkomingen geconstateerd, zo meldt het ministerie in een nieuwsbericht.  

INEA wordt in het rapport benoemd als betrokken partij, omdat INEA opgericht is in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. INEA valt niet onder het bereik van de archiefwet en is als expertisecentrum geen onderdeel van het onderzoek naar de vernietigde adoptiedossiers. 

Aanbevelingen gericht op beter beheer 

De Inspectie heeft in het rapport aanbevelingen gedaan aan het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Nationaal Archief. 

De niet-vernietigde dossiers uit de periode tot circa 2005 worden op dit moment bewerkt om vervolgens overgebracht te worden naar het Nationaal Archief. Bij de bewerking wordt √©√©n overzicht (een ‚Äėinventaris‚Äô) gemaakt van de bewaarde dossiers die in de archieven van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn gevonden. De Inspectie constateert dat het na overbrenging via dit overzicht eenvoudiger zal zijn om na te gaan of een dossier is bewaard of niet. 

Het Nationaal Archief heeft zelf ook gereageerd op het onderzoeksrapport. Deze reactie is te lezen op de website van het National Archief.  

Meer lezen

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder