Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Redactie

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Dilani Butink werd in 1992 geadopteerd uit Sri Lanka. In 2018 klaagde zij de Staat en het bemiddelingsbureau voor het eerst aan vanwege misstanden bij haar adoptie. De geadopteerde Butink hoopte een schadevergoeding en erkenning af te dwingen tot aan de hoogste rechter.  

In juli 2022 oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat de overheid verkeerd heeft gehandeld bij de adoptie van Butink. Het hof vernietigde daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank, die vond dat de overheid niet verantwoordelijk was voor fouten bij de adoptie van Butink. 

Maar, in oktober 2023 adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad om de uitspraak van het Gerechtshof te vernietigen en de rechtszaak over te doen. Dit omdat hij vond dat de bezwaren van de staat en de stichting juist waren. De Hoge Raad vindt ook dat het Gerechtshof in Den Haag de omstandigheden rondom Butinks adoptie niet heeft meegenomen in zijn beslissing, zoals de destijds aangescherpte regels bij adopties uit Sri Lanka. 

Vandaag maakte de Hoge Raad bekend dat ze meegaan in het advies van de advocaat-generaal en dat de rechtszaak over moet, zo is te lezen in een artikel van het AD. Het gerechtshof in Amsterdam gaat zich nu over de zaak buigen. 

Meer lezen

Delen:

Vacature Bijzonder Hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (UvH)

Lees verder

Kamer neemt moties aan over inzagerecht en identiteitsherstel geadopteerden 

Lees verder

Dit was Gezien Gehoord Geadopteerd 2025

Lees verder

INEA vraagt subsidie aan voor pilot met DNA-kits 

Lees verder

DNA-testbedrijf 23andMe in problemen: Wat gebeurt er met jouw gegevens? 

Lees verder

Meer nieuws

Vacature Bijzonder Hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (UvH)

INEA is op zoek naar een bijzonder hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (0,2 fte), die vanuit een interdisciplinaire benadering het onderzoek en de dialoog rondom interlandelijke adoptie verder kan ontwikkelen en vormgeven. Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door INEA en wordt gevestigd aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). 

Lees verder

Kamer neemt moties aan over inzagerecht en identiteitsherstel geadopteerden 

Op dinsdag 8 april zijn in de Tweede Kamer moties aangenomen om het inzagerecht voor geadopteerden te verruimen en de procedure voor identiteitsherstel te vereenvoudigen en kosteloos te maken. De moties zijn een belangrijke stap voor mensen die zich al jaren inzetten voor het recht op informatie en herstel. INEA heeft deze signalen en kennis de afgelopen weken gedeeld met Kamerleden.  

Lees verder

Dit was Gezien Gehoord Geadopteerd 2025

Op 14 en 15 maart 2025 vond Gezien Gehoord Geadopteerd plaats: een weekend vol ontmoeting, (h)erkenning en verdieping rondom interlandelijke adoptie. Dit jaar bood ...

Lees verder