Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Redactie

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Dilani Butink werd in 1992 geadopteerd uit Sri Lanka. In 2018 klaagde zij de Staat en het bemiddelingsbureau voor het eerst aan vanwege misstanden bij haar adoptie. De geadopteerde Butink hoopte een schadevergoeding en erkenning af te dwingen tot aan de hoogste rechter.  

In juli 2022 oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat de overheid verkeerd heeft gehandeld bij de adoptie van Butink. Het hof vernietigde daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank, die vond dat de overheid niet verantwoordelijk was voor fouten bij de adoptie van Butink. 

Maar, in oktober 2023 adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad om de uitspraak van het Gerechtshof te vernietigen en de rechtszaak over te doen. Dit omdat hij vond dat de bezwaren van de staat en de stichting juist waren. De Hoge Raad vindt ook dat het Gerechtshof in Den Haag de omstandigheden rondom Butinks adoptie niet heeft meegenomen in zijn beslissing, zoals de destijds aangescherpte regels bij adopties uit Sri Lanka. 

Vandaag maakte de Hoge Raad bekend dat ze meegaan in het advies van de advocaat-generaal en dat de rechtszaak over moet, zo is te lezen in een artikel van het AD. Het gerechtshof in Amsterdam gaat zich nu over de zaak buigen. 

Meer lezen

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

De Kennisbasis van INEA is bezig met het opstellen van een kennisagenda. Op deze agenda worden onderwerpen vastgesteld waar de onderzoekers van de Kennisbasis wetenschappelijk onderzoek naar zullen doen. Door een vragenlijst in te vullen, bepaal jij mee welke onderwerpen er op de agenda gezet zullen worden. De vragenlijst is vrijwillig en anoniem in te vullen.  

Lees verder