INEA heeft kennisgenomen van de ‘Subsidieregeling interlandelijke adoptie’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De regeling is bedoeld om de positie van belangenorganisaties van interlandelijk geadopteerden te verstevigen, de bekendheid te vergroten en het ondersteuningsaanbod aan interlandelijk geadopteerden te versterken. Ook kunnen zoektochten of rootsreizen voor een groep van ten minste vijf interlandelijk geadopteerden worden ondersteund. De subsidie kan vanaf 20 oktober 2022 worden aangevraagd door middel van een formulier zoals dat door het ministerie van Justitie en Veiligheid is vastgesteld.
Download het aanvraagformulier en de voorwaarden.
De rol van INEA
Het ministerie heeft INEA een adviserende taak gegeven. Een aanvraagformulier voorzien van een projectvoorstel dient vergezeld te gaan van een advies vanuit INEA. Binnen INEA wordt samengewerkt vanuit gelijkwaardigheid tussen verschillende partijen. Daarom is het belangrijk dat in de toelichting van de regeling is opgenomen, dat een belangenorganisatieEen belangenorganisatie of vereniging is een organisatie die opkomt voor belangen van een bepaalde groep. Belangenorganisaties in het adoptieveld zijn er bijvoorbeeld voor geadopteerden uit een bepaald land. geen toestemming hoeft te vragen aan INEA.
Inhoudelijk advies door INEA
INEA streeft naar een centrale informatiepositie. Deze positie biedt meer zicht op het totale aanbod in Nederland en op versterkingsmogelijkheden voor onderlinge samenwerking. Het advies is bedoeld om de inhoud en de kwaliteit van voorgestelde plannen waar mogelijk te versterken. INEA kan bijvoorbeeld wijzen op vergelijkbare ontwikkelingen elders. Ook kan verdere samenwerking met het centrum en/of andere betrokken partners worden voorgesteld. Een belangenorganisatie vraagt INEA met dit advies nadrukkelijk niet om goedkeuring. In de aanvraag moet worden aangeven hoe er met het advies wordt omgegaan. Dit stelt de Minister in staat om tot een gewogen oordeel voor toekenning te komen.
De werkwijze
Het advies van INEA gaat uit van een toetsingskader. Dit kader, voorzien van een werkwijze, is opgesteld met leden van de adviescommissie in oprichting. De adviescommissie heeft een onafhankelijke status en ziet toe op transparante en gedragen processen van INEA.
Het advies over de aanvragen wordt op basis van het toetsingskader gegeven door een team bestaande uit drie leden: een hulpverlener, een beleidsmedewerker en een jurist. De leden beoordelen of er een overlap is tussen aanvragen en/of er aansluiting is op een ander initiatief. Het is dan aan de belangenorganisatie zelf om het advies van de adviescommissie wel of niet op te volgen.
Toetsingskader
In het voorjaar van 2023 publiceert INEA het toetsingskader. Daarmee brengt INEA adviezen uit, waarbij een maximale beoordelingstermijn van drie weken wordt gehanteerd. INEA behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Dit is van belang, omdat de minister het beschikbare bedrag ook toekent op volgorde van binnenkomst van volledige aanvragen.
De toegekende aanvragen zullen op deze website worden toegelicht.
Stappenplan
Stap 1 | Downloaden en invullen aanvraagformulier |
Stap 2 | Advies inwinnen door het aanvraagformulier naar INEA te mailen (advies@inea.nl) |
Stap 3 | Toevoegen van het advies van het Expertisecentrum aan het aanvraagformulier |
Stap 4 | Compleet ingevuld aanvraagformulier doorsturen naar het ministerie van Justitie en Veiligheid (subsidieportaal@minjenv.nl) |
Meer informatie?
Stuur een mail met je vraag naar subsidieportaal@minjenv.nl.