INEA en de Universiteit voor Humanistiek (UvH) zijn op zoek naar een bijzonder hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (0,2 fte), die vanuit een interdisciplinaire benadering het onderzoek en de dialoog rondom interlandelijke adoptie verder kan ontwikkelen en vormgeven. Deze bijzondere hoogleraar wordt benoemd aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) en gevestigd bij INEA.
Wat is een bijzondere leerstoel?
Een bijzondere leerstoel is een speciale functie aan een universiteit. Deze functie is bedoeld om onderzoek te doen en onderwijs te geven over een bepaald onderwerp. De leerstoel wordt vaak gefinancierd door een externe organisatie en richt zich op een vakgebied waar nog veel onderzoek nodig is. De persoon die de leerstoel bekleedt, is verantwoordelijk voor het leiden van onderzoek, het opleiden van studenten en het delen van kennis met andere professionals en organisaties die betrokken zijn bij dit onderwerp.
Waarom is deze leerstoel nodig?
Uit het vooronderzoek en de zogenoemde expertisetafels in aanloop naar de oprichting van INEA, werd duidelijk dat de wetenschappelijke infrastructuur rond adoptie toe is aan vernieuwing. Nederland is lang koploper geweest op het gebied van onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen met een adoptieachtergrond. Maar met het wegvallen van financiële steun, is dit niet meer het geval. Tevens is er geconcludeerd dat er nog onvoldoende onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke impact van afstand en adoptie op de lange termijn.
INEA heeft bij haar oprichting de opdracht gekregen om de wetenschappelijke infrastructuur rondom interlandelijke adoptie weer een nieuw impuls te geven, onder andere door een leerstoel in de stellen. Met de oprichting van de leerstoel kan er weer nieuw onderzoek worden gedaan en kan kennis over afstand en interlandelijke adoptie worden vernieuwd. Dit is niet alleen goed voor de wetenschap, maar ook voor de praktijk, omdat het helpt om de zorg en ondersteuning voor geadopteerden te verbeteren. De leerstoel biedt de kans om samen te werken met andere vakgebieden en wetenschappers uit andere landen, zodat de kennis breder gedeeld en versterkt kan worden.
De aanpak van de leerstoel
De functie
De bijzonder hoogleraar richt zich op erkenning, herstel, en dialoog rondom interlandelijke adoptie. Daarbij richt de leerstoel zich zowel op onderzoek naar het erkennen van in het verleden plaatsgevonden misstanden rondom interlandelijke adoptie, als op de wijze waarop het herstel kan plaatsvinden; zowel op individueel als op maatschappelijk niveau. Vanuit een multidisciplinaire academische setting is het doel om ook op langere termijn impact te maken binnen zowel de wetenschap als de praktijk. Veel onderzoeken op het gebied van afstand en adoptie uit het verleden kenmerken zich namelijk door een kwantitatieve benadering, waarbij de vroege ontwikkeling van het kind centraal stond, vanuit een pedagogisch perspectief. Het perspectief van de biologische oudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord op een andere manier kunnen interpreteren en gebruiken. Ook kunnen verschillende woorden, verschillende emoties oproepen. Dat betekent dat hetzelfde woord voor twee mensen anders kan voelen. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we als expertisecentrum interlandelijke adoptie in wording het beste kunnen gebruiken. De uitkomst hiervan helpt ons om bepaalde woorden te kiezen. We zijn ons ervan bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. We volgen als INEA de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke discussie rondom het gebruik van taal met veel aandacht en blijven ons taalgebruik, in samenspraak met de Redactieraad en de Adviesraad, evalueren en waar nodig aanpassen. en de geadopteerden zelf ontbreekt vaak. Om het onderzoeksveld te verbreden en te verdiepen is het essentieel dat er gekeken wordt naar interlandelijke adoptie vanuit verschillende perspectieven. Het gaat om een breed scala aan filosofische, sociologische, juridische, ethische, psychologische en postkoloniale vraagstukken die vragen om een interdisciplinaire benadering.
Transformative Justice
De leerstoel werkt vanuit de benadering van Transformative Justice. De bijzonder hoogleraar zal nauw samenwerken met de leerstoel Historical Memory and Transformative Justice (Universiteit voor Humanistiek), die zich richt op erkenning en herstel. Dit kader richt zich op de vraag onder welke voorwaarden erkennings- en herstelmaatregelen echt een verschil kunnen maken voor het leven van diegenen die slachtoffer zijn gemaakt van historisch onrecht, inclusief hun naasten en nakomelingen. Het is een relationeel perspectief dat uitgaat van het idee dat alle partijen participeren, omdat erkenning en herstel systemisch zijn. Dat betekent dat het perspectief van getroffenen en betrokkenen, net als de rol van instituties, onderdeel zijn van onderzoek. Een relationeel perspectief laat zien hoe dingen in de samenleving met elkaar verbonden zijn en hoe problemen van vroeger nog steeds invloed hebben. Van daaruit wordt gekeken wat er nu en in de toekomst nodig is.
De vacature
Geïnteresseerden kunnen de volledige vacaturetekst en de details over de functie vinden op de website van de Universiteit voor Humanistiek: bekijk de vacature. De sollicitatieprocedure start in mei 2025, met de eerste sollicitatiegesprekken op 8 mei 2025.
Voor meer informatie over de vacature kun je contact met prof. dr. N. Immler (n.immler@uvh.nl). Mocht je nog vragen hebben over de inhoud of het belang van de leerstoel, kun je contact opnemen met het loket van INEA: contactpagina.