In een maandelijks overzicht lees je de laatste actualiteiten rondom interlandelijke adoptie. In dit bericht wordt wekelijks teruggeblikt op adoptie in de media van de maand september.
Week 36
In deze week wordt teruggeblikt op adoptie in de media van maandag 2 september tot en met maandag 9 september.
Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade: Fout of denkfout: aansprakelijkheidsvragen na adoptiemisstanden
02/09/2024 – In dit artikel wordt de aansprakelijkheidszaak van geadopteerde Dilani Butink tegen de adoptiebemiddelaar en de Staat besproken. Er wordt uitgelegd hoe de verschillende uitspraken in de rechtbanken met elkaar verband houden en waarom de beslissingen zijn genomen. Aan het einde van het artikel wordt er ook vooruit gekeken naar de beslissing van de rechter die nog moet komen. Het doel is om een duidelijk overzicht te geven van deze ingewikkelde en maatschappelijk belangrijke zaak.
CBS: Welke invloed hebben opleiding en inkomen van adoptieoudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord op een andere manier kunnen interpreteren en gebruiken. Ook kunnen verschillende woorden, verschillende emoties oproepen. Dat betekent dat hetzelfde woord voor twee mensen anders kan voelen. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we als expertisecentrum interlandelijke adoptie in wording het beste kunnen gebruiken. De uitkomst hiervan helpt ons om bepaalde woorden te kiezen. We zijn ons ervan bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. We volgen als INEA de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke discussie rondom het gebruik van taal met veel aandacht en blijven ons taalgebruik, in samenspraak met de Redactieraad en de Adviesraad, evalueren en waar nodig aanpassen. op hun kind?
03/09/2024 – Onderzoek van Lixin Lakeman toont aan dat adoptiekinderen met hoogopgeleide adoptieouders een hoger opleidingsniveau behalen, hoewel niet-geadopteerde leeftijdsgenoten nog meer voordeel halen uit een hoogopgeleide ouder. Het onderzoek, gebaseerd op CBS-data van 3000 geadopteerden, laat zien dat er geen samenhang is tussen het inkomen van adoptieouders en het opleidingsniveau van geadopteerden, in tegenstelling tot niet-geadopteerde kinderen. Lakeman pleit voor meer ondersteuning van adoptiegezinnen met lager opgeleide ouders. Medio september publiceert zij de resultaten van haar onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Mens & Maatschappij.’
Trouw: China schaft adoptieprogramma af: ‘Geen kinderen meer naar het buitenland’
05/09/2024 – China heeft per 28 augustus 2023 zijn interlandelijke adoptiebeleid beëindigd, waarmee een einde komt aan een praktijk die in 1991 begon. Lopende adoptieaanvragen van buitenlandse wensouders worden niet meer verwerkt, behalve voor stiefkinderen of directe bloedverwanten. De stop volgt op een daling van adopties sinds 2019 en een tijdelijke pauze tijdens de coronapandemie. Belangenorganisaties maken zich zorgen over de toegang tot adoptiedossiers voor geadopteerden die op zoek zijn naar hun biologische oudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord op een andere manier kunnen interpreteren en gebruiken. Ook kunnen verschillende woorden, verschillende emoties oproepen. Dat betekent dat hetzelfde woord voor twee mensen anders kan voelen. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we als expertisecentrum interlandelijke adoptie in wording het beste kunnen gebruiken. De uitkomst hiervan helpt ons om bepaalde woorden te kiezen. We zijn ons ervan bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. We volgen als INEA de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke discussie rondom het gebruik van taal met veel aandacht en blijven ons taalgebruik, in samenspraak met de Redactieraad en de Adviesraad, evalueren en waar nodig aanpassen.. In Nederland was er al een stop op adopties uit China sinds 2021, na het rapport van de commissie-Joustra over misstanden in adoptieprocedures.
Lees meer online of download het pdf
NOS: China stopt per direct met buitenlandse adoptie
06/09/2024 – China stopt per direct met internationale adopties, zonder specifieke reden, maar volgens de regering past het besluit in internationale trends. Sinds 1992 zijn zo’n 160.000 kinderen naar het buitenland geadopteerd, voornamelijk naar de VS. Mogelijk speelt de beëindiging van de eenkindpolitiek en de daling van het geboortecijfer een rol. Lopende adoptieprocedures, vooral in de VS, worden geraakt, met uitzondering van bloedverwanten. Nederland en Denemarken stopten eerder met adopties vanwege misstanden in de sector. Het Chinese besluit past in bredere internationale zorgen over de ethiek en praktijken binnen internationale adoptieprogramma’s.
De Limburger: Als baby werd ze gedumpt in een Sovjet-weeshuis, nu is Oksana Masters een paralympisch icoon
06/09/2024 – Oksana Masters, geboren in Oekraïne met ernstige lichamelijke afwijkingen, belandde in een Sovjet-weeshuis waar ze jarenlang werd misbruikt. Op 7-jarige leeftijd werd ze geadopteerd door een Amerikaanse vrouw en verhuisde naar de VS. Na meerdere amputaties vond Masters haar redding in de sport, eerst in roeien en later in crosscountry-skiën en handbiken. Ze heeft 19 paralympische medailles gewonnen, waaronder 8 gouden. Haar verhaal van veerkracht inspireert velen, vooral kinderen en geadopteerden. Haar ervaringen verwerkt ze via sport en tatoeages, die de littekens van haar verleden symboliseren. Recent won ze nog goud tijdens de Paralympische Spelen in Parijs.
Lees meer online of download het pdf
De Volkskrant: Laatbloeier en miljardairsdochter Jessica Pegula is Amerikaanse hoop in finale US Open
06/09/2024 – Jessica Pegula (30) staat voor het eerst in haar carrière in de finale van een grandslamtoernooi, de US Open. Na jarenlang niet verder te komen dan de kwartfinale, brak ze eindelijk door met een overwinning op de wereldnummer één, Iga Świątek, en versloeg vervolgens Karolína Muchová in de halve finale. Pegula komt uit een welgestelde familie. Haar vader, Terry Pegula, heeft een vermogen van 6,8 miljard euro en bezit de Buffalo Bills en Buffalo Sabres. Ondanks haar rijke achtergrond, benadrukt Pegula dat haar succes op de tennisbaan niets te maken heeft met haar familie. Haar moeder, Kim, werd als wees geadopteerd uit Zuid-Korea en herstelt momenteel van een hartstilstand, wat Pegula heeft geholpen om haar carrière en leven beter te relativeren.
De Havenloods: Film en Boek – One Life
06/09/2024 – In de serie “Film en Boek” worden maandelijks boekverfilmingen besproken. Op donderdag 19 september 2024 wordt de film “One Life” vertoond, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton. Hij redde meer dan 600 kinderen van de Nazi’s vlak voor de Tweede Wereldoorlog door hen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Winton worstelde vijftig jaar lang met schuldgevoelens omdat hij niet meer kinderen had kunnen redden. Pas toen hij in 1988 deelnam aan het BBC-programma “That’s Life!”, vond hij enige verzoening met zijn verleden. De film wordt vertoond in Cinema Islemunda, Rotterdam.
De Telegraaf: Extreme eter Nikocado Avocado viel 114 kilo af: ’Ik bedroog jullie, ik heb twee jaar lang oude video’s gepost’
Nikocado Avocado, een populaire mukbang-Youtuber met 3,9 miljoen volgers, heeft in zeven maanden tijd 114 kilo afgevallen. In een nieuwe video onthult hij dat de recente video’s die zijn volgers hebben gezien, vooraf zijn opgenomen. Hij heeft zijn extreme eetgedrag verlaten, maar de exacte details over zijn gewichtsverlies en de rol van medicijnen zoals Ozempic blijven onduidelijk. Avocado, die als baby uit Oekraïne werd geadopteerd door een Amerikaans echtpaar, beschouwt zijn afvalreis als “het grootste sociale experiment” van zijn leven.
NPO1: Filmmaker In-Soo Radstake over nieuwe perspectieven op ogenschijnlijk oude verhalen
08/09/2024 – Journalist en regisseur In-Soo Radstake, als baby van drie maanden geadopteerd uit Korea door een Nederlands gezin, is de eerste gast na de zomer in de podcast Achter de Frontlinie. In zijn films onderzoekt In-Soo maatschappelijke vraagstukken en daagt hij bestaande perspectieven uit, zoals racisme en het Nederlandse koloniale verleden. In de aflevering bespreekt hij ook zijn kritische kijk op het programma Spoorloos en deelt hij hoe acteur Jackie Chan hem jarenlang inspireerde tijdens zijn reis.
Week 37
In deze week wordt teruggeblikt op adoptie in de media van maandag 9 september tot en met maandag 16 september.
WNL: Hoe 109 kinderen uit Haïti dankzij deze personen een toekomst kregen in Nederland na de aardbeving: ‘Anders waren ze doodgegaan’
09/09/2024 – In deze zesdelige WNL-serie ontmoet Welmoed Sijtsma Nederlanders die ooit slachtoffer werden van ongelukken, aanslagen, epidemieën en andere rampen die in ons collectieve geheugen staan gegrift. Namens hen gaat ze op zoek naar onbekende redders die hen destijds hebben geholpen, maar die daarna in de hectiek uit beeld zijn verdwenen. Op dinsdag 9 september 21.20 uur staat de aflevering in het teken van Haïti, dat in 2010 werd getroffen door een zware aardbeving. Met inspanningen van de Nationale Adoptie Stichting (NAS) en een gulle geldschieter werden 109 kinderen uit een ingestort kindertehuis gered en naar Nederland gebracht. Oud-voorzitters Macky en Arnold Schouten charterden een vliegtuig om de kinderen te evacueren. Jolanda van Elshout, die één van de kinderen zou adopteren, overtuigde haar werkgever om garant te staan voor de kosten.
Arena lokaal.nl: Voor de 25e keer ‘kamperen met een Ethiopisch tintje’ in Reek
10/09/2024 – In Reek wordt van 13 tot en met 15 september 2024 voor de 25e keer het Ethiopisch kampeerweekend georganiseerd, een evenement voor gezinnen met adoptiekinderen uit Ethiopië. Op Minicamping Driehuis wordt dit weekend het Ethiopisch nieuwjaar gevierd met sportieve en creatieve activiteiten, Ethiopische koffie, en een buffet. Het biedt adoptieouders en geadopteerde kinderen de kans elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en blijvende contacten te leggen. Veel geadopteerden blijven ook als volwassenen terugkomen, soms met hun eigen kinderen, waardoor het voor sommigen een traditie is geworden.
Rijksoverheid: Besluit op Woo-verzoek over interlandelijke adopties uit de Filipijnen in de periode van 2005 tot 2020
10/09/2024 – Het Ministerie van Justitie en Veiligheid publiceert een besluit naar aanleiding van een Woo-verzoek (Wet open overheid) over interlandelijke adopties uit de Filipijnen tussen 2005 en 2020. Het verzoek richt zich op openbaarmaking van informatie over de betrokkenheid van Nederlandse bemiddelingsorganisaties en hun activiteiten in de Filipijnen, evenals op communicatie tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en diverse overheidsinstanties in binnen- en buitenland met betrekking tot deze adopties.
EO: Een gespleten gezin na adoptie in ‘Kind van de tijd’
10/09/2024 – De EO-documentaire *Kind van de Tijd* belicht de complexe dynamiek van interlandelijke adoptie door het verhaal van Tim, geadopteerd uit Indonesië in de jaren ‘70, en zijn adoptievader Lex. Terwijl Tim kritisch terugkijkt op zijn adoptie, die hem worstelingen met identiteit en pijn bracht, blijft Lex geloven dat hij een idealistische daad stelde. De film onderzoekt de schaduwzijde van de adoptie-industrie en het effect daarvan op hun gezin, waarbij het koloniale verleden en de blijvende impact van adoptie centraal staan. De documentaire maakt adoptie-gerelateerde gevoelens van pijn en verlies binnen families bespreekbaar. Kind van de Tijd: donderdag 26 september om 22.15 uur te zien op NPO 2.
Het Parool: Openhartige ontboezeming tijdens de rijles
11/09/2024 – In het KRO/NCRV-programma ‘De rijles’, dat elke werkdag te zien is op NPO 3, worden gesprekken tussen rijinstructeurs en hun leerlingen gevolgd. Hoewel het programma eenvoudig van opzet is, onthullen de deelnemers vaak verrassende en diepgaande verhalen. In de eerste aflevering deelt de geadopteerde Lotus haar ervaringen met racisme, en vertelt Geertje, een voormalig drugsverslaafde, over haar leven op straat en haar huidige leven met zeven kinderen. De rijinstructeurs zijn soms sprakeloos door de heftige verhalen. Het programma laat zien hoe zelfs een simpel idee kan leiden tot ontroerende en grappige momenten.
Lees meer online of download het pdf
WNL: Na de aardbeving op Haïti leefde de 3-jarige Widlem tien dagen op straat: ‘Geen eten en drinken’
12/09/2024 – In de WNL-serie *Redding na de Ramp* vertelt de 18-jarige Widlem over zijn ervaringen tijdens de aardbeving in Haïti in 2010. Widlem, toen 3 jaar oud, leefde tien dagen op straat zonder voedsel of water nadat het kindertehuis waarin hij woonde, instortte. Zijn Nederlandse adoptiemoeder, Henriëtte, stond op het punt hem op te halen toen de ramp gebeurde. Uiteindelijk werd Widlem samen met andere kinderen geëvacueerd naar Nederland, dankzij de hulp van Nederlandse militairen. Widlem kampt nog steeds met trauma’s van de ramp en hoopt zijn militaire redder te ontmoeten om antwoorden te vinden.
Destadgorinchem.nl: Sonja geeft Koreaanse kookworkshop tijdens open dag in Hendrick Hamel Museum in Gorinchem
12/09/2024 – Sonja Lee, een vrijwilliger bij het Hendrick Hamel Museum in Gorinchem, geeft op de open dag een Koreaanse kookworkshop waarbij ze Kimbap, een traditioneel gerecht, leert maken. Sonja werd op vierjarige leeftijd vanuit Korea geadopteerd en ervaart haar leven als een balans tussen Nederlandse en Koreaanse culturen. Ze zet zich in voor Koreaanse geadopteerden via de vereniging Arierang en deelt haar persoonlijke adoptieverhaal, waarin ze uiteindelijk haar biologische familie terugvond. De open dag vindt plaats op 18 september in Gorinchem.
Trouw: Je mag ook niks meer zeggen. Maar is dat zo erg, vragen deze theatermakers zich af
13/09/2024 – In de voorstelling *Je mag ook niks meer zeggen* van theatermakers Eran Ben-Michaël en Jonata Taal worden thema’s als vrijheid van meningsuiting en maatschappelijke gevoeligheden onderzocht. Jonata Taal, die als baby uit Brazilië werd geadopteerd, speelt een personage dat als geadopteerde en panseksueel deel uitmaakt van meerdere minderheden. Zijn ervaringen met discriminatie en identiteit vormen een belangrijk onderdeel van het stuk.
AD: Michaela DePrince (29), topballerina en ambassadeur van War Child, overleden
13/09/2024 – Michaela DePrince, voormalig danseres van Het Nationale Ballet en ambassadeur van War Child, is op 29-jarige leeftijd overleden. Michaela, geboren als Mabinty Bangura in Sierra Leone, verloor haar ouders door de burgeroorlog en werd als oorlogswees geadopteerd door een Amerikaans echtpaar. Ondanks tegenslagen en discriminatie in de balletwereld wist ze door te breken en werd ze een internationaal erkende ballerina. Ze danste bij Het Nationale Ballet in Amsterdam en later bij het Boston Ballet. Daarnaast was ze een toegewijde ambassadeur voor War Child, waar ze zich inzette voor oorlogskinderen. Haar doodsoorzaak is onbekend.
Verschillende media hebben over Michaela DePrince geschreven
Parool | De Volkskrant | NRC | RTL Nieuws | NU.nl | Nationale Opera & Ballet | Theaterkrant | AT5 | 112Nieuws online
De Stentor: Zwolle verliest ‘slag’ om het Overijssels archief
14/09/2024 – De Collectie Overijssel verhuist in 2028 naar een nieuw, modern archief in Deventer, wat betekent dat het Zwolse archief verdwijnt. Hoewel veel stukken digitaal toegankelijk blijven, kunnen fysieke documenten nog steeds worden ingezien in een publieksruimte in Zwolle. Deze ontwikkeling is relevant voor geadopteerden, omdat het archief toegang biedt tot belangrijke documenten zoals adoptieregisters en andere persoonlijke gegevens die van belang zijn voor stamboomonderzoek of juridische zaken rondom adoptie.
LINDA.nl: Madeline is na 33 jaar vermissing herenigd met biologische ouders: ‘Het voelt alsof je zweeft’
14/09/2024 – Madeline Prickett (34) raakte op 1-jarige leeftijd vermist in China en werd vier jaar later geadopteerd door een Nederlands gezin. Nu, 33 jaar later, is ze met hulp van de Chinese organisatie Baby Come Home herenigd met haar biologische ouders. Tijdens een reis naar China ontmoette ze haar moeder, die haar onmiddellijk herkende en in tranen viel van blijdschap. Madeline beschrijft de hereniging als emotioneel en onvergetelijk, met vrienden en familie die erbij waren om te vieren. “Alles voelde als een droom,” zegt ze over deze bijzondere dag.
Week 38
In deze week wordt teruggeblikt op adoptie in de media van maandag 16 september tot en met maandag 23 september.
DTVnieuws: Al 25 jaar komen Ethiopische adoptiekinderen samen op kampeerweekend in Reek
16/09/2024 – Minicamping Driehuis in Reek vierde haar 25e Ethiopische kampeerweekend met meer dan 60 gasten. Marij en Chris de Bruin, die zelf drie Ethiopische kinderen hebben geadopteerd, organiseerden het weekend na een spontane kampeertrip van een groep ouders met adoptiekinderen. Het evenement biedt geadopteerden uit Ethiopië de kans om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Activiteiten omvatten het maken van Ethiopische koffie en brood. Het weekend valt samen met het Ethiopische nieuwjaar, dat halverwege september wordt gevierd, wat een extra culturele dimensie aan het evenement toevoegt.
Parool: Beyoncé herdenkt overleden Michaela DePrince: ‘Een van de beste ballerina’s’
16/09/2024 – Beyoncé heeft de overleden ballerina Michaela DePrince herdacht. DePrince, die op 29-jarige leeftijd overleed, danste in Beyoncé’s visuele album *Lemonade*. Beyoncé prees haar moed en talent, en noemde haar een van de beste ballerina’s ter wereld. DePrince verloor haar ouders tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone en werd later geadopteerd door een Amerikaanse familie. Ze volgde haar passie voor ballet, wat haar uiteindelijk naar Europa en Het Nationale Ballet in Amsterdam bracht. In 2022 vervolgde ze haar carrière bij het Boston Ballet. De oorzaak van haar dood is niet bekendgemaakt.
AD: Madeline, die als baby vermist raakte, vindt na 33 jaar ouders terug in China: ‘Ik heb je zo gemist’
17/04/24 – Madeline Prickett (34), die als baby vermist raakte in China, is na 33 jaar herenigd met haar biologische ouders dankzij een dna-match. Ze werd op 1-jarige leeftijd vermist in Chengdu en later geadopteerd door een Nederlands gezin. Via de Chinese organisatie Baby Come Home begon haar zoektocht naar haar biologische familie. Tijdens een rondreis in China ontmoette ze haar moeder, die haar emotioneel verwelkomde. Het weerzien was overweldigend en liefdevol. Madeline en haar man Dirk plannen een terugkeer naar China om de familiebanden verder te versterken.
NOS: Adoptiemoeder ballerina Michaela DePrince sterft kort na overlijden dochter
17/09/2024 – De adoptiemoeder van ballerina Michaela DePrince, Elaine DePrince, is kort na de dood van haar dochter overleden. Elaine, 77, stierf tijdens een routineprocedure voorafgaand aan een operatie. Ze was op dat moment niet op de hoogte van Michaela’s overlijden. Michaela, geboren in Sierra Leone, werd op vierjarige leeftijd geadopteerd door Elaine en haar man Charles. Na een succesvolle carrière als ballerina, waaronder bij Het Nationale Ballet en het Boston Ballet, overleed Michaela op 10 september 2024 op 29-jarige leeftijd. Elaine en Charles adopteerden in totaal negen kinderen, van wie meerdere op jonge leeftijd stierven. Elaine had zich later als activist ingezet tegen de farmaceutische industrie na het verlies van drie adoptiezoons door hemofilie en aids. De familie vraagt om privacy in deze moeilijke tijden.
Verschillende media hebben over het overleiden van Elaine DePrince geschreven
Telegraaf | LINDA.nl | RTL Nieuws | FunX | NU.nl
Rijksoverheid: VI Justitie en Veiligheid Rijksbegroting 2025
17/09/2024 – Het is Prinsjesdag en dat betekent dat de minister van Financiën namens het kabinet de Rijksbegroting en de Miljoenennota in de Tweede Kamer presenteert. De Rijksbegroting bestaat uit de begrotingsvoorstellen van alle ministeries. In de Rijksbegroting staat hoeveel geld elk ministerie krijgt en welke uitgaven zij het komende jaar verwachten.
De Tweede Kamer heeft in 2024 een motie aangenomen voor een zorgvuldige afbouw van interlandelijke adoptie. In 2025 wordt het afbouwplan verder uitgevoerd, met aandacht voor lange termijn doelen zoals toegang tot adoptiedossiers en nazorg. De Staatssecretaris Rechtsbescherming is verantwoordelijk voor slachtofferzorg en jeugdbescherming, inclusief interlandelijke adoptie. Subsidies worden verstrekt aan projecten zoals het Centrum Internationale Kinderontvoering en FIOM, en er is een landelijk expertisecentrum (INEA) voor geadopteerden. De begrotingsstaten voor 2025 van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, inclusief agentschappen zoals DJI en CJIB, worden hierbij vastgesteld.
NJB: Erkenning en omzetting van buitenlandse adopties
17/09/2024 – Het proefschrift van Aukje Mens onderzoekt de erkenning en omzetting van buitenlandse adopties in Nederland vanuit het perspectief van het Nederlandse internationaal adoptierecht. Centraal staat de vraag wat de rechtsgevolgen zijn van zowel de erkenning als de omzetting van een buitenlandse adoptie. Mens analyseert de geldende en mogelijke toekomstige regelgeving, zoals het Haags Adoptieverdrag en het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. De conclusie is dat erkenning afstammingsrechtelijke gevolgen overneemt zoals ze in het buitenland zijn ontstaan, en dat omzetting iedere wijziging in deze gevolgen inhoudt. De studie benadrukt dat toekomstige regelgeving meer oog moet hebben voor specifieke adoptiegerelateerde kwesties.
De Twentsche Courant Tubantia: ‘Helaas kan ik deze broer nooit meer in het echt omhelzen’
19/09/2024 – Matthijs ter Avest vond begin dit jaar zijn Colombiaanse familie via DNA Onbekend. Kort daarna kreeg hij het tragische nieuws dat zijn broer John Jairo op 48-jarige leeftijd was overleden. Hoewel hij zijn broer nooit fysiek ontmoette, voelde Matthijs diep verdriet en gemis. Hij betreurde het dat hij nog niet eerder naar Colombia was gereisd om zijn familie te zien. Via een livestream woonde hij de begrafenis bij, wat voor hem aanvoelde als een onwerkelijke ervaring. Matthijs is van plan om begin volgend jaar alsnog zijn Colombiaanse familie te bezoeken.
NRC: ‘Decennialange misstanden bij adoptie van Koreaanse kinderen gingen veel verder dan gedacht’
19/09/2024 – Een nieuw onderzoek van Associated Press en het Amerikaanse programma Frontline onthult meer details over decennialange misstanden in de Koreaanse adoptie-industrie. Ongeveer 200.000 Koreaanse kinderen werden ter adoptie aangeboden, waarbij veel gevallen gepaard gingen met identiteitsfraude en ontvoering. Kinderen werden soms bij ziekenhuizen “gekocht” of geronseld uit arme gezinnen. Hoewel deze misstanden al langer bekend waren, toont het onderzoek de grootschaligheid ervan aan. Zowel Zuid-Korea als westerse landen waren op de hoogte, en adopties werden vaak gefaciliteerd om zorgkosten te verlagen.
RTL Nieuws: Dat adoptiemoeder Michaela DePrince 24 uur na haar stierf, schokte iedereen: ‘Het klopte gewoon niet’
19/09/2024 – Michaela DePrince, de wereldberoemde balletdanseres die opgroeide in Amerika na geadopteerd te zijn uit Sierra Leone, overleed onverwachts op 29-jarige leeftijd. De tragiek werd nog groter toen haar adoptiemoeder, Elaine DePrince, slechts één dag later overleed tijdens een routineoperatie. Michaela, bekend om haar veerkracht en talent, gaf hoop aan velen, maar haar vroege overlijden schokte diep, vooral gezien haar moeilijke jeugd. Elaine, die al eerder drie kinderen had verloren, was nog niet op de hoogte van Michaela’s overlijden voor haar eigen dood.
NOS: Grote misstanden bij adoptie Koreaanse kinderen: van straat geplukt en ontvoerd
20/09/2024 – Een Amerikaans onderzoek naar de adoptie van Koreaanse kinderen onthult schokkende misstanden zoals identiteitsfraude en ontvoering. Kinderen werden van straat geplukt of ouders werd verteld dat hun baby was overleden, waarna ze ter adoptie werden afgestaan. Adoptiebureaus betaalden grote sommen geld aan ziekenhuizen om kinderen te verkrijgen. Dong Hee Kim, een Zuid-Koreaanse geadopteerde, pleit voor verantwoordelijkheid van zowel herkomst- als ontvangende landen en roept op tot financiële compensatie en ondersteuning bij het vinden van biologische familieleden. Ze pleit daarnaast voor alternatieven om kinderen lokaal te helpen, in plaats van adoptie.
De Twentsche Courant Tubantia: Zoektocht van Twentse zussen naar ouders in Nepal is voorbij: ‘Ze pakte ons meteen stevig vast’
20/09/2024 – De zussen Sanumaya en Shanti, die los van elkaar in Nederland werden geadopteerd, hebben afgelopen zomer hun biologische moeder Kabita in Nepal ontmoet. Ze ontdekten in 2018 via een DNA-test dat ze zussen zijn en begonnen daarna hun zoektocht naar hun ouders. De ontmoeting met hun moeder was emotioneel, vooral voor Kabita, die haar dochters al die jaren had gemist. Sanumaya en Shanti kregen meer inzicht in hun familieverleden en leerden dat hun vader al veertig jaar geleden overleed. Hun tijd in Nepal versterkte de band met hun biologische familie.
NRC: Harpist Lavinia Meijer: ‘De harp is een boomstam die houvast geeft in het leven’
20/09/2024 – In haar autobiografie *Vleugels van papier* beschrijft harpist Lavinia Meijer (41) haar leven als musicus en als geadopteerde. Het boek verkent haar zoektocht naar identiteit, haar passie voor muziek, en de invloed van haar adoptie. Lavinia, geboren als Soo-Ji in Zuid-Korea, werd op jonge leeftijd geadopteerd door een Nederlands gezin. Muziek, vooral de harp, hielp haar zichzelf te vinden en haar adoptieverleden te verwerken. Meijer gaat in op de complexiteit van haar relatie met haar biologische vader, die ze op latere leeftijd ontmoette, en hoe muziek haar levenslijn is gebleven in momenten van kwetsbaarheid.
AD: ‘Sinds de scheiding geef ik minder om geld’
20/09/2024 – Steven Clarysse, een expat die in Nederland woont, deelt zijn ervaringen met de hoge kosten van kinderopvang en zorgverzekeringen, die in België lager zijn. Hij reflecteert op zijn emigratie vanuit België, de scheiding van zijn vrouw en zijn nieuwe leven met hun twee zoons. Steven heeft een boek geschreven, “Herfst in Palermo”, dat de zoektocht van een geadopteerde vrouw naar haar oorsprong verkent. Dit project bood hem troost tijdens zijn scheiding en is niet autobiografisch.
Telegraaf: Adoptie stopt, zoektocht gaat door; kan virale video helpen biologische ouders te vinden?
21/09/2024 – Xiangxia van den Ham (27) gaat viraal op Chinese TikTok met haar emotionele oproep om haar biologische ouders te vinden. Geadopteerd op 1-jarige leeftijd, voelt ze een sterke behoefte om meer over haar roots te leren. Na de aankondiging dat China stopt met buitenlandse adopties, wil ze haar kans op hereniging vergroten via moderne technieken zoals DNA-banken. Xiangxia benadrukt het belang van ondersteuning voor geadopteerden in hun zoektocht naar identiteit en familie. Ze pleit voor programma’s die financiële en psychologische hulp bieden aan degenen die in vergelijkbare situaties verkeren.
Dagblad van het Noorden: Jonnah (30) uit Groningen maakt ongemakkelijke documentaire over de relatie met haar ouders. ‘Ik praat makkelijker met de camera als schild’
22/09/2024 – In de documentaire “De Chinese keizerin” verkent Jonnah Bron (30) haar moeizame relatie met haar adoptieouders. Geadopteerd uit China, voelt ze een groeiende afstand tussen zichzelf en haar ouders, vooral na hun scheiding. Jonnah gebruikt de camera als een schild om het gesprek aan te gaan over hun emotionele verbinding. Terwijl ze haar gevoelens uitdrukt, ervaren haar ouders schrik en ongemak. De film biedt inzicht in hun dynamiek en helpt de muur tussen hen af te brokkelen. Jonnah benadrukt dat het proces van verwerking nog gaande is, en dat verandering tijd kost.
Lees meer. Ook te lezen op 2DOC
De Groene Amsterdammer: Tien jaar Teledoc Campus
23/09/2024 – Walter van der Kooi bespreekt in zijn column de eerste tranche van de tiende reeks van Teledoc Campus, een project voor jonge documentairemakers. De films, met een duur van ongeveer 25 minuten, behandelen uiteenlopende thema’s. Bijvoorbeeld, “De Chinese keizerin” van Jonnah Bron verkent de complexe relatie tussen een geadopteerde vrouw en haar ouders, waarbij afstand en hechtingsproblemen centraal staan. In “The Night Of Your Life” reconstrueert Fleur Bax een traumatische ervaring met haar zussen, terwijl “Bloedband” van Anaïs Lopez de zoektocht naar haar grootmoeder belicht, met de uitdagingen en verrassingen van identiteitsvragen. Deze documentaires bieden diepgaande reflecties op persoonlijke ervaringen en familiale relaties.
Frontline: ‘South Korea’s Adoption Reckoning’ Reporters & Director Spotlight How Western Demand Played a Role in the Korean Adoption Boom
22/09/2024 – The documentary “South Korea’s Adoption Reckoning” investigates the international adoption of around 200,000 South Korean children over seven decades, revealing fraud and falsification of identities. Many adoptees, taken without parental consent, seek answers as a Truth and Reconciliation Commission examines past human rights violations. The film highlights the impact of Western demand on adoption practices and emphasizes the need for accountability from the South Korean government and agencies. This reckoning reflects a global reevaluation of international adoption, with some countries halting the practice due to historical abuses and advocating for adoptee empowerment in their identity searches.
Read or watch more
Week 39
In deze week wordt teruggeblikt op adoptie in de media van maandag 23 september tot en met maandag 30 september.
De Volkskrant: Zelden vertoond: geadopteerde laat haar adoptieouders onder ede getuigen over haar afkomst
24/09/2024 – Yaneth Menger, een Colombiaanse geadopteerde, stond dinsdag tegenover haar adoptieouders in een rechtszaal. Ze verdenkt hen ervan illegaal veel geld te hebben betaald voor haar adoptie en wil dit met getuigenverhoren bevestigen. De zaak past in een bredere trend waarin volwassen geadopteerden meer vragen stellen over hun adoptie. Yaneth, die bekendheid geniet als fractievoorzitter van Stadspartij 100% Groningen, probeert meer duidelijkheid te krijgen over haar afkomst. Haar adoptieouders ontkennen de beschuldigingen, maar hebben haar toch extra adoptiedocumenten overhandigd. De zaak kan mogelijk leiden tot een schadeclaim tegen betrokkenen.
De Volkskrant: De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 26 september
25/09/2024 – Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag. 2Doc: Kind van de tijd: De laatste jaren is Nederland anders gaan kijken naar adoptie uit het buitenland. Zijn kinderen hier wel bij gebaat? In de documentaire Kind van de tijd onderzoekt filmmaker Huibert van Wijk de adoptie van zijn broer Tim, die in de jaren zeventig vanuit Indonesië naar Nederland is gehaald. Tim gelooft niet dat dit in zijn belang is gebeurd, maar zijn adoptievader Lex kijkt daar op een andere manier tegenaan. In zijn jeugd kom Tim moeilijk aarden in Nederland en zette hij zich enorm af tegen Lex. Kunnen ze zich nu in elkaars perspectief verplaatsen?
De Telegraaf: Russische Kamer wil adoptie naar landen met genderzorg verbieden
25/09/2024 – Het Russische lagerhuis heeft ingestemd met een nieuwe wet die het adoptieproces van Russische kinderen verder beperkt. Volgens het voorstel mogen landen waar genderbevestigende zorg wordt verleend geen Russische kinderen meer adopteren. Hiermee zet Rusland zich af tegen Westerse waarden en versterkt het zijn conservatieve koers. Buitenlandse adoptie was al zeldzaam sinds de invasie van Oekraïne, en deze wet zou landen uitsluiten die geslachtsverandering en homohuwelijken toestaan. Het voorstel moet nog door meerdere stemrondes, waarna president Poetin de wet kan ondertekenen. Het past in een bredere trend waarbij Rusland rechten van de lhbti-gemeenschap beperkt.
BNR radio: Liveblog | Poetin dreigt met kernwapens bij aanval op Rusland
25/09/2024 – Het Russische parlement heeft ingestemd met wetgeving die burgers uit landen waar geslachtsverandering is toegestaan, verbiedt Russische kinderen te adopteren. De maatregel wordt gepresenteerd als bescherming van traditionele waarden en is onderdeel van Rusland’s strengere aanpak van LGBT-rechten. Vorig jaar verbood het land al wettelijke en medische geslachtsveranderingen. De wet kreeg steun van de Doema, het lagerhuis van het parlement, en moet nog twee lezingen ondergaan. Dit besluit sluit aan bij de bredere trend waarin Rusland buitenlandse adopties beperkt, met name naar NAVO-landen, onder het mom van kinderbescherming.
Dagblad van het Noorden: Tim (24) heeft zijn eigen, internationale strijkkwartet (dat ook Friese muziek speelt). Mooi, maar daar horen ook problemen bij
25/09/2024 – Tim de Vries (24), oprichter van het internationale Motus Quartet in Wenen, leidt een groep musici uit diverse landen, waaronder Erin Pitts, die vanuit China naar de Verenigde Staten is geadopteerd. De internationale samenstelling brengt unieke muzikale voordelen, maar ook uitdagingen, zoals visumproblemen. Erin moest op het laatste moment haar studentenvisum verlengen in Oslo, bijna resulterend in de annulering van een concert in Leeuwarden. Het kwartet speelt ook Friese muziek, waaronder een zeldzaam stuk van Paulus Folkertsma, opgedragen aan Canadese soldaten. Deze bijzondere mix van culturen en muziekgenres maakt het kwartet veelzijdig, ondanks de logistieke obstakels.
Leeuwarder Courant: Cultuur & Media
26/09/2024 – Documentaire – Regisseur Huibert van Wijk zet zijn geadopteerde broer Tim en zijn vader Lex tegenover elkaar. Beiden kijken anders terug op de adoptie van Tim uit Indonesië. Een schaduwkant waar vader en zoon, zo’n ruim veertig jaar later, nog altijd moeite mee hebben.
NRC: Tedere toenadering tussen vader en zoon in adoptiefilm ‘Kind van de tijd’
27/09/2024 – De documentaire *Kind van de tijd* van filmmaker Huibert van Wijk toont de complexe relatie tussen zijn vader Lex en geadopteerde broer Tim. Adoptie bracht hen samen, maar leidde ook tot een breuk. Tim, geadopteerd uit Indonesië, worstelt met afwijzing en woede over zijn adoptie, die hij ziet als een uiting van westers egoïsme. Zijn vader zag adoptie als een daad van redding, maar Tim ervaart vooral pijn. In een poging tot verzoening volgen vader en zoon therapie, wat uiteindelijk leidt tot een tedere toenadering.
Brabants Centrum: Yolanda van Norden uit Gemonde brengt roman Ben bij me uit
29/09/2024 – Yolanda van Norden uit Gemonde heeft de roman *Ben bij me* uitgebracht, waarin ze haar ervaringen deelt na het verlies van haar achtjarige, uit Zuid-Afrika geadopteerde zoon Ben. Het boek beschrijft haar diepe rouw, het zoeken naar betekenis in het verdriet, en haar reis naar Zuid-Afrika om de verbinding met Ben te behouden. In haar verhaal blijft Yolanda betrokken bij Bens vriendjes en school, en uiteindelijk vindt ze troost in zijn geboorteland.
In deze reeks blikken we wekelijks terug op de berichtgeving over interlandelijke adoptie in de media. We doen dit door een selectie te maken van artikelen in diverse media die verschillende perspectieven op het thema behandelen. Dit kunnen nieuwsartikelen zijn, maar ook opiniestukken, documentaires, podcasts en andere media-uitingen waarin interlandelijke adoptie centraal staat.
We proberen zoveel mogelijk onderwerpen en perspectieven te belichten. We willen onze lezers erop wijzen dat sommige bronnen mogelijk achter een ‘betaalmuur’ zitten, waardoor volledige toegang tot bepaalde artikelen helaas niet altijd voor iedereen mogelijk zal zijn.
Ben je iets tegengekomen in het nieuws, de krant of ander platform en zie je het niet terug in het overzicht? Tip ons door te mailen naar pr@inea.nl