Thema 3: Wat is etniciteit?

Het begrip ‘etniciteit’ is één van de hokjes die we gebruiken om mensen in groepen in te delen. We gebruiken het begrip om de verschillen tussen mensen te zien en uit te leggen. Etniciteit kan gaan over jouw achtergrond en waar je familie vandaan komt. Het kan ook gaan over de nationaliteit, taal, geschiedenis en religie die je deelt met andere mensen. Waar het precies over gaat kan verschillen per land. 

Een voorbeeld is de Nederlandse etniciteit. Die bestaat uit mensen met een gedeelde Nederlandse nationale afkomst en geschiedenis. Zij spreken de Nederlandse taal en delen bepaalde gewoontes en gebruiken die uniek zijn voor Nederland. Etniciteit gaat altijd over een relatie tot anderen. Door contact met anderen ontdek je wie je bent. Je hebt anderen nodig om verschillen te zien. Etniciteit bestaat dus niet zonder anderen. Het gaat over het gevoel bij een groep te horen en of de groep ook vindt dat je erbij hoort.  

Stel je bent geadopteerd uit Brazilië. Voor jouw gevoel hoor je bij de Braziliaanse etniciteit. Bezoek je Brazilië? Dan kan het zijn dat de inwoners van het land jou niet als Braziliaans zien. Je spreekt misschien niet de taal en bent niet op de hoogte van alle culturele gebruiken.8

Het adopteren van een kind met een andere huidskleur dan de adoptiefamilie noemen we transraciale adoptie of interraciale adoptie. Hierdoor kun je in uiterlijk of innerlijk erg verschillen van je adoptieouders. Dit kan je identiteitsontwikkeling moeilijker maken. 

Stel je bent geadopteerd uit Zuid-Afrika en hebt een donkere huidskleur. Je groeit op in een Nederlands adoptiegezin met een witte huidskleur. Je ouders weten dan misschien niet hoe het is om gediscrimineerd te worden vanwege je huidskleur. 

Redactie

Thema

Identiteit

Doelgroep

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Gerelateerde artikelen