INEA kennisproducten zijn ontwikkeld door de onderzoekers van de pijler Kennisbasis van INEA. Uit de expertisetafels uit het voortraject van de oprichting van INEA* werd de behoefte van zowel geadopteerden, als van familieleden van geadopteerden en professionals aan meer kennis over de mogelijke gevolgen van adoptie duidelijk. Alhoewel steeds meer kennis gegenereerd wordt en beschikbaar komt, is deze vooralsnog vaak gefragmenteerd en slecht toegankelijk. Daarom zijn de INEA kennisproducten ontwikkeld. De kennisproducten worden gecontroleerd en van feedback voorzien door onze redactieraad.
Onze kennis wordt vergaard vanuit de drie verschillende perspectieven uit de kennisdriehoek; ervaringskennis, praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek. Deze perspectieven versterken elkaar en creëren samen een compleet begrip van kennis. In de kennisproducten worden verschillende studies en (wetenschappelijke) kennis samengebracht rondom een bepaald thema. De kennisproducten zijn gebaseerd op de meest actuele en relevante studies en literatuur. Tevens worden voor elk kennisproduct verschillende geadopteerde personen en professionals geïnterviewd. Hun ervaringen worden gedeeld in het kennisproduct. In het kennisproduct vind je handige verwijzingen naar verdiepende wetenschappelijke bronnen. Helaas zijn niet alle bronnen gratis toegankelijk.
Het kennisproduct adoptie en identiteitsontwikkeling is in april 2024 gepubliceerd.
De kennisproducten die momenteel in ontwikkeling zijn:
- Trauma en adoptie
- De betekenis van een zoektocht naar de biologische oudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord op een andere manier kunnen interpreteren en gebruiken. Ook kunnen verschillende woorden, verschillende emoties oproepen. Dat betekent dat hetzelfde woord voor twee mensen anders kan voelen. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we als expertisecentrum interlandelijke adoptie in wording het beste kunnen gebruiken. De uitkomst hiervan helpt ons om bepaalde woorden te kiezen. We zijn ons ervan bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. We volgen als INEA de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke discussie rondom het gebruik van taal met veel aandacht en blijven ons taalgebruik, in samenspraak met de Redactieraad en de Adviesraad, evalueren en waar nodig aanpassen. voor geadopteerden