Geadopteerden bijeen voor reculturatie en verbinding tijdens INEA informeert 

Redactie

Op vrijdag 7 juni vond het evenement ‘INEA informeert: Reculturatie en Roots’ plaats bij KOCO Rotterdam. Dit evenement, georganiseerd door INEA in samenwerking met journaliste en correspondente Nina Jurna, bood geadopteerden de kans om in een veilige en begripvolle omgeving samen te komen en te discussiëren over hun ervaringen en roots. 

Waarom dit evenement? 

Het evenement werd georganiseerd naar aanleiding van de documentaireserie ‘Van Bahia tot Brooklyn’ van Nina Jurna. Deze serie heeft veel interesse gewekt bij geadopteerden, die graag wilden praten over de thema’s die in de serie aan bod komen. INEA speelde een faciliterende rol door samen met Nina Jurna een platform te bieden voor deze gesprekken. Tijdens de bijeenkomst werden fragmenten uit de serie bekeken en besproken. 

“Het gevoel van onderlinge verbondenheid was sterk aanwezig. Dat wat je deelt met elkaar verbindt.” – Tanneke, medewerker INEA 

In samenwerking met Nina Jurna 

De hoofdspreker van de avond was Nina Jurna, journaliste en NOS-correspondent voor Latijns-Amerika en Suriname. Nina is de maker van de documentaireserie ‘Van Bahia tot Brooklyn’, een zeven afleveringen tellende serie die in juni 2023 op NPO2 verscheen. In deze serie reist Nina door het Caribisch gebied en onderzoekt ze de invloed van slavernij en kolonialisme op de hedendaagse Caribische cultuur. Ze verkent deze thema’s niet alleen vanuit een journalistiek perspectief, maar ook als geadopteerde met Caribische roots, wat haar verhaal extra diepgang geeft.   

Reculturatie en roots 

Nina Jurna gaf aan de hand van fragmenten uit de documentaireserie uitleg over de thema’s reculturatie en roots. Reculturatie is het proces waarbij geadopteerden hun geboorteculturen opnieuw ontdekken en herclaimen. Dit kan op verschillende manieren, zoals door boeken te lezen, de moedertaal te leren, culturele evenementen te bezoeken, of contact te hebben met biologische familie. 

Tijdens de bijeenkomst werden twee fragmenten uit de serie vertoond. Het eerste fragment uit de aflevering over Brazilië diende als startpunt voor een gesprek over identiteitsvorming bij geadopteerden. De deelnemers deelden openhartig hun eigen ervaringen, wat leidde tot een diepgaand en herkenbaar gesprek. Het tweede fragment, uit de aflevering over Trinidad en Tobago, leidde tot een discussie over het opgroeien in een witte omgeving en de impact daarvan op identiteit. Ook hier vonden de deelnemers veel herkenning en steun bij elkaar. 

“Ik stel ‘regels’ voor mezelf op zoals: “Ik mag pas weer naar mijn land van herkomst als ik mijn biologische ouders heb gecontacteerd.” – Deelnemer  

Opvolging 

 Samen met Nina Jurna verkennen we de mogelijkheden om dit evenement opnieuw te organiseren. De exacte datum is nog niet bekend, maar geïnteresseerden kunnen INEA’s social media en website in de gaten houden voor aankondigingen van toekomstige evenementen.  

Bekijk de documentaireserie ‘Van Bahia tot Brooklyn’: https://npo.nl/start/serie/van-bahia-tot-brooklyn-caribische-verhalen

Deze bijeenkomst benadrukte het belang van het delen van ervaringen onder geadopteerden en bood een platform voor zowel persoonlijke als culturele reculturatie. De uitwisseling van verhalen en de emotionele steun die deelnemers aan elkaar boden, onderstreepten de kracht van gemeenschap en verbondenheid. INEA blijft zich inzetten voor het faciliteren van dergelijke waardevolle ontmoetingen en gesprekken. 

Voor meer informatie over INEA en toekomstige evenementen, bezoek onze website, abonneer je op onze nieuwsbrief, of volg ons op Instagram en LinkedIn

Delen:

Adoptie in de media: week 27

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Lees verder

Toegang tot adoptiedossiers en nazorg besproken tijdens informatieavond Nationaal Archief

Lees verder

Maak kennis met de Adviesraad van INEA

Lees verder

Terugblik INEA informs: Families of Origin Searching for Social Justice in Intercountry Adoption

Lees verder

Meer nieuws

Adoptie in de media: week 27

In een wekelijks overzicht lees je de laatste actualiteiten rondom interlandelijke adoptie. In dit bericht wordt teruggeblikt op adoptie in de media van zondag ...

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Het open podium van het INEA Atelier komt dit jaar nog twee keer terug! Dit is jouw kans om als geadopteerde of betrokkene bij adoptie jouw verhaal te delen via kunst. Muziek, dans, fotografie, spoken word - alles kan. Meld je aan voor de avonden op 6 september in Amsterdam of 8 november in Utrecht. Of wil je liever presenteren? We zoeken ook nieuwe presentatietalenten. Interesse? Bezoek onze website voor meer informatie en om je aan te melden!

Lees verder

Toegang tot adoptiedossiers en nazorg besproken tijdens informatieavond Nationaal Archief

Op 4 juni 2024 organiseerde het Nationaal Archief in Den Haag een informatieavond voor interlandelijk geadopteerden. Tijdens deze bijeenkomst werd uitgelegd welke adoptiedossiers momenteel beschikbaar zijn en hoe de overdracht van de dossiers van de Raad voor de Kinderbescherming naar het Nationaal Archief verloopt. Daarnaast werd er op 25 juni een reflectiebijeenkomst voor belangenorganisaties gehouden waar verdere stappen en ontwikkelingen rondom adoptiedossiers en de afbouw van interlandelijke adoptie werden besproken. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukte het belang van zorgvuldige overdracht en nazorg, waarbij ook aandacht werd besteed aan de behoeften en rechten van geadopteerden en hun biologische ouders.

Lees verder