Op vrijdag 7 juni vond het evenement ‘INEA informeert: Reculturatie en Roots’ plaats bij KOCO Rotterdam. Dit evenement, georganiseerd door INEA in samenwerking met journaliste en correspondente Nina Jurna, bood geadopteerden de kans om in een veilige en begripvolle omgeving samen te komen en te discussiëren over hun ervaringen en roots.
Waarom dit evenement?
Het evenement werd georganiseerd naar aanleiding van de documentaireserie ‘Van Bahia tot Brooklyn’ van Nina Jurna. Deze serie heeft veel interesse gewekt bij geadopteerden, die graag wilden praten over de thema’s die in de serie aan bod komen. INEA speelde een faciliterende rol door samen met Nina Jurna een platform te bieden voor deze gesprekken. Tijdens de bijeenkomst werden fragmenten uit de serie bekeken en besproken.
“Het gevoel van onderlinge verbondenheid was sterk aanwezig. Dat wat je deelt met elkaar verbindt.” – Tanneke, medewerker INEA
In samenwerking met Nina Jurna
De hoofdspreker van de avond was Nina Jurna, journaliste en NOS-correspondent voor Latijns-Amerika en Suriname. Nina is de maker van de documentaireserie ‘Van Bahia tot Brooklyn’, een zeven afleveringen tellende serie die in juni 2023 op NPO2 verscheen. In deze serie reist Nina door het Caribisch gebied en onderzoekt ze de invloed van slavernij en kolonialisme op de hedendaagse Caribische cultuur. Ze verkent deze thema’s niet alleen vanuit een journalistiek perspectief, maar ook als geadopteerde met Caribische roots, wat haar verhaal extra diepgang geeft.
Reculturatie en roots
Nina Jurna gaf aan de hand van fragmenten uit de documentaireserie uitleg over de thema’s reculturatie en roots. Reculturatie is het proces waarbij geadopteerden hun geboorteculturen opnieuw ontdekken en herclaimen. Dit kan op verschillende manieren, zoals door boeken te lezen, de moedertaal te leren, culturele evenementen te bezoeken, of contact te hebben met biologische familie.
Tijdens de bijeenkomst werden twee fragmenten uit de serie vertoond. Het eerste fragment uit de aflevering over Brazilië diende als startpunt voor een gesprek over identiteitsvorming bij geadopteerden. De deelnemers deelden openhartig hun eigen ervaringen, wat leidde tot een diepgaand en herkenbaar gesprek. Het tweede fragment, uit de aflevering over Trinidad en Tobago, leidde tot een discussie over het opgroeien in een witte omgeving en de impact daarvan op identiteit. Ook hier vonden de deelnemers veel herkenning en steun bij elkaar.
“Ik stel ‘regels’ voor mezelf op zoals: “Ik mag pas weer naar mijn land van herkomst als ik mijn biologische oudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord op een andere manier kunnen interpreteren en gebruiken. Ook kunnen verschillende woorden, verschillende emoties oproepen. Dat betekent dat hetzelfde woord voor twee mensen anders kan voelen. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we als expertisecentrum interlandelijke adoptie in wording het beste kunnen gebruiken. De uitkomst hiervan helpt ons om bepaalde woorden te kiezen. We zijn ons ervan bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. We volgen als INEA de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke discussie rondom het gebruik van taal met veel aandacht en blijven ons taalgebruik, in samenspraak met de Redactieraad en de Adviesraad, evalueren en waar nodig aanpassen. heb gecontacteerd.” – Deelnemer
Opvolging
Samen met Nina Jurna verkennen we de mogelijkheden om dit evenement opnieuw te organiseren. De exacte datum is nog niet bekend, maar geïnteresseerden kunnen INEA’s social media en website in de gaten houden voor aankondigingen van toekomstige evenementen.
Bekijk de documentaireserie ‘Van Bahia tot Brooklyn’: https://npo.nl/start/serie/van-bahia-tot-brooklyn-caribische-verhalen
Deze bijeenkomst benadrukte het belang van het delen van ervaringen onder geadopteerden en bood een platform voor zowel persoonlijke als culturele reculturatie. De uitwisseling van verhalen en de emotionele steun die deelnemers aan elkaar boden, onderstreepten de kracht van gemeenschap en verbondenheid. INEA blijft zich inzetten voor het faciliteren van dergelijke waardevolle ontmoetingen en gesprekken.
Voor meer informatie over INEA en toekomstige evenementen, bezoek onze website, abonneer je op onze nieuwsbrief, of volg ons op Instagram en LinkedIn.