INEA blikt terug op deelname aan vFAS Jaarcongres 2024

Redactie

Op vrijdag 19 april 2024 namen INEA en Fiom deel aan het vFAS Jaarcongres, gehouden in Papendal in Arnhem. Het thema van dit jaar, ‘Back to the future, de vFAS advocaat 2.0’, richtte zich op de toekomst van de advocatuur. Hierbij was er ook aandacht voor de nieuwste technologieën op het gebied van gezinsvorming en voortplanting. Tijdens het congres was INEA uitgenodigd om samen met Fiom een workshop subsessie te verzorgen. 

Het vFAS Jaarcongres wordt georganiseerd door de Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators. Meer dan 900 advocaten in Nederland zijn lid van deze vereniging. Al deze advocaten hebben drie jaar extra gestudeerd en zijn daarmee specialisten op het gebied van familie en erfrecht en echtscheidingen. INEA heeft samen met Fiom een samenwerking opgezet met verschillende advocaten. Op deze manier kan INEA personen met een adoptieachtergrond die vragen hebben over bijvoorbeeld identiteitsherstel, warm doorverwijzen naar gespecialiseerde advocaten. Vanuit dit samenwerkingsverband zijn INEA en Fiom gevraagd een bijdrage te leveren aan het vFAS jaarcongres. 

De workshop

Onze workshop bood praktische hulpmiddelen aan advocaten die cliënten helpen met adoptie- en donorconceptievragen. We bespraken de emotionele en psychologische aspecten van adoptie en donorconceptie en de invloed hiervan op iemands identiteit. Deelnemers deden mee aan oefeningen om de impact van afstand en adoptie op een mensenleven te ervaren. We benadrukten het belang van open en eerlijke gesprekken over deze onderwerpen en deelden verschillende casestudies, waarbij deelnemers hun eigen ervaringen en inzichten deelden. 

Een bijzonder hoogtepunt van de workshop was een opgenomen interview met een donorkind en een indrukwekkende familieopstelling in de zaal. Bina wist als Projectleider Training, Ontwikkeling & Deskundigheidsbevordering van INEA  op een open en zorgvuldige manier beide kanten van adoptie te belichten en verbreedde het gesprek met onderwerpen zoals afstand, verplaatsing en migratie. 

De workshop werd goed ontvangen door de deelnemende advocaten, die zich betrokken voelden bij de ondersteuning van cliënten met vraagstukken rond adoptie, donorconceptie en draagmoederschap. Veel deelnemers gaven aan dat ze door de workshop een breder beeld kregen van adoptie en de diepgaande impact ervan. 

Voor meer informatie over onze workshop en andere programmaonderdelen van het vFAS Jaarcongres, kun je terecht op de website van het vFAS Jaarcongres.

Delen:

Adoptie in de media: week 27

Lees verder

Geadopteerden bijeen voor reculturatie en verbinding tijdens INEA informeert 

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Lees verder

Toegang tot adoptiedossiers en nazorg besproken tijdens informatieavond Nationaal Archief

Lees verder

Maak kennis met de Adviesraad van INEA

Lees verder

Meer nieuws

Adoptie in de media: week 27

In een wekelijks overzicht lees je de laatste actualiteiten rondom interlandelijke adoptie. In dit bericht wordt teruggeblikt op adoptie in de media van zondag ...

Lees verder

Geadopteerden bijeen voor reculturatie en verbinding tijdens INEA informeert 

Op vrijdag 7 juni vond het evenement 'INEA informeert: Reculturatie en Roots' plaats bij KOCO Rotterdam. Dit evenement, georganiseerd door INEA in samenwerking met journaliste en correspondente Nina Jurna, bood geadopteerden de kans om in een veilige en begripvolle omgeving samen te komen en te discussiëren over hun ervaringen en roots. 

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Het open podium van het INEA Atelier komt dit jaar nog twee keer terug! Dit is jouw kans om als geadopteerde of betrokkene bij adoptie jouw verhaal te delen via kunst. Muziek, dans, fotografie, spoken word - alles kan. Meld je aan voor de avonden op 6 september in Amsterdam of 8 november in Utrecht. Of wil je liever presenteren? We zoeken ook nieuwe presentatietalenten. Interesse? Bezoek onze website voor meer informatie en om je aan te melden!

Lees verder