INEA Informeert: Bouwstenen voor succesvolle belangenorganisaties 

Redactie

Op woensdag, 27 september vond er een ‘INEA Informeert’ plaats: een kennissessie, ditmaal gericht op het starten en behouden van belangenorganisaties en het succesvol aanvragen van subsidies. Deze bijeenkomst was opgedeeld in drie rondes en bood deelnemers de kans om meer inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van belangenorganisaties. 

Ronde 1: Het oprichten en besturen van een stichting

De eerste ronde richtte zich op het proces van het opzetten en besturen van een stichting. Een notaris gaf inzicht in de juridische stappen die ondernomen moeten worden om een stichting op te zetten. Zo deelde zij onder andere informatie over de statuten, aansprakelijkheid en het bestuur van een stichting. Nikwi Hoogland, directeur van Adoptiepedia, deelde haar ervaringen bij het oprichten van haar stichting en benadrukte het belang van het maken van de juiste keuzes in dit stadium. Denk jij erover na om stichting op te richten met als doel interlandelijk geadopteerden te ondersteunen? INEA helpt je graag verder.

Ronde 2: Het aanvragen van subsidies

In de tweede ronde leidde een expert van INEA de deelnemers door het proces van het succesvol aanvragen van subsidies volgens de ‘subsidieregeling voor belangenorganisaties interlandelijk adoptie’. George Schuddebeurs, penningmeester bij PlanKiskeya, deelde praktische ervaringen en lichtte toe hoe zijn organisatie van plan is de verkregen subsidie doeltreffend in te zetten. 

Ronde 3: Het aantrekken en behouden van vrijwilligers

In de derde ronde vertelde een medewerker van de vrijwilligersorganisatie ‘Duw’ over het pad dat vrijwilligers bewandelen. Na afloop van deze sessie vond er een interessante discussie plaats over de inzet van vrijwilligers bij belangenorganisaties die zich inzetten voor geadopteerden. Vanwege de complexiteit van het onderwerp brengt het aantrekken en behouden van vrijwilligers voor een belangenorganisatie voor interlandelijk geadopteerden meer uitdagingen met zich mee. 

Vraag subsidie aan

Adoptiepedia en Plan Kiskeya zijn niet alleen succesvolle voorbeelden, maar bewijzen ook dat belangenorganisaties een verschil kunnen maken. Extra financiële middelen, bijvoorbeeld in de vorm van subsidie, kunnen belangenorganisaties daarbij helpen. Daarom willen wij benadrukken dat er nog subsidie beschikbaar is voor het jaar 2023. Mocht jij erover denken om dit aan te vragen of er meer over willen weten? INEA ondersteunt graag. Meer informatie over de subsidieregeling kun je vinden op in het artikel in onze Kennisbank. Je kunt je vragen mailen naar advies@inea.nl

Al met al bood de kennissessie niet alleen waardevolle inzichten, maar ook een plek voor dialoog en samenwerking. Heb jij interesse in de PowerPoint, aanvullende informatie of heb je een vraag? Mail dan naar info@inea.nl.  

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder