Op woensdag, 27 september vond er een ‘INEA Informeert’ plaats: een kennissessie, ditmaal gericht op het starten en behouden van belangenorganisaties en het succesvol aanvragen van subsidies. Deze bijeenkomst was opgedeeld in drie rondes en bood deelnemers de kans om meer inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van belangenorganisaties.
Ronde 1: Het oprichten en besturen van een stichting
De eerste ronde richtte zich op het proces van het opzetten en besturen van een stichting. Een notaris gaf inzicht in de juridische stappen die ondernomen moeten worden om een stichting op te zetten. Zo deelde zij onder andere informatie over de statuten, aansprakelijkheid en het bestuur van een stichting. Nikwi Hoogland, directeur van Adoptiepedia, deelde haar ervaringen bij het oprichten van haar stichting en benadrukte het belang van het maken van de juiste keuzes in dit stadium. Denk jij erover na om stichting op te richten met als doel interlandelijk geadopteerden te ondersteunen? INEA helpt je graag verder.
Ronde 2: Het aanvragen van subsidies
In de tweede ronde leidde een expert van INEA de deelnemers door het proces van het succesvol aanvragen van subsidies volgens de ‘subsidieregeling voor belangenorganisaties interlandelijk adoptie’. George Schuddebeurs, penningmeester bij PlanKiskeya, deelde praktische ervaringen en lichtte toe hoe zijn organisatie van plan is de verkregen subsidie doeltreffend in te zetten.
Ronde 3: Het aantrekken en behouden van vrijwilligers
In de derde ronde vertelde een medewerker van de vrijwilligersorganisatie ‘Duw’ over het pad dat vrijwilligers bewandelen. Na afloop van deze sessie vond er een interessante discussie plaats over de inzet van vrijwilligers bij belangenorganisaties die zich inzetten voor geadopteerden. Vanwege de complexiteit van het onderwerp brengt het aantrekken en behouden van vrijwilligers voor een belangenorganisatieEen belangenorganisatie of vereniging is een organisatie die opkomt voor belangen van een bepaalde groep. Belangenorganisaties in het adoptieveld zijn er bijvoorbeeld voor geadopteerden uit een bepaald land. voor interlandelijk geadopteerden meer uitdagingen met zich mee.
Vraag subsidie aan
Adoptiepedia en Plan Kiskeya zijn niet alleen succesvolle voorbeelden, maar bewijzen ook dat belangenorganisaties een verschil kunnen maken. Extra financiële middelen, bijvoorbeeld in de vorm van subsidie, kunnen belangenorganisaties daarbij helpen. Daarom willen wij benadrukken dat er nog subsidie beschikbaar is voor het jaar 2023. Mocht jij erover denken om dit aan te vragen of er meer over willen weten? INEA ondersteunt graag. Meer informatie over de subsidieregeling kun je vinden op in het artikel in onze Kennisbank. Je kunt je vragen mailen naar advies@inea.nl.
Al met al bood de kennissessie niet alleen waardevolle inzichten, maar ook een plek voor dialoog en samenwerking. Heb jij interesse in de PowerPoint, aanvullende informatie of heb je een vraag? Mail dan naar info@inea.nl.