INEA on Tour trapt af in Amersfoort

Redactie

Dinsdag 26 september vond de eerste INEA on Tour plaats. De professionals uit het zorgveld uit de provincie Utrecht waren als eerst aan de beurt om deel te nemen aan de kennismakingsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten van INEA on Tour worden georganiseerd in elke provincie met als doel om de hulpverlening voor mensen met een adoptieachtergrond te vergroten en verbeteren.

Middels de bijeenkomsten van INEA on Tour willen we bewustzijn voor de impact van afstand en adoptie te vergroten, adoptie sensitieve- en reguliere hulpverlening in contact te brengen met elkaar voor het uitwisselen van expertise en het cre√ęren van nieuwe netwerken. De eerste editie in Amersfoort had een bescheiden opkomst, met hulpverleners van GGZ Centraal en Lister/ Altrecht, maar ook een zelfstandige lichaamsgerichte- en hypnotherapeut. 

Verdieping van zorgprofessional Maarten van Zwieten

Maarten van Zwieten, zelfstandig coach en ervaringsdeskundig professional van Adoptie Atelier heeft op uitnodiging van INEA als spreker een mooie verdieping geboden op afstand en adoptie en dan met name op het afstandsdeel; dus wat overkomt een kind voordat het van de moeder verwijderd en (uiteindelijk) geadopteerd wordt, hoe dit zich als trauma op slaat in het lichaam (vroegkinderlijk trauma) en hoe dit op latere leeftijd tot uiting kan komen. Voor de aanwezige professionals gaf dit een uniek kijkje en inzicht achter het gedrag en de symptomen die zij zien bij hun cli√ęnten met een adoptie achtergrond.

Iedere INEA on Tour nodigen we een andere professional uit de provincie uit.

Meer bewustzijn over afstand en adoptie

Wat de aanwezigen mee terug namen uit deze bijeenkomst is echt een stuk bewustwording, men is zich in eerste instantie niet bewust van dit afstandsdeel en is men blij deze expertise via INEA en de spreker mee te kunnen nemen naar de eigen organisatie om ook daar de kennis te verbreden. Het gaf meer bewustzijn van het oorspronkelijke trauma en de pijn en daardoor bewustzijn van bepaalde gedragingen en gevoeligheden bij clienten. 

Ook zou men graag zien dat INEA en Maarten van Zwieten als ervaringsdeskundig professional binnen de organisaties waar de aanwezigen werkzaam zijn langskomen om daar in het kader van deskundigheidsbevordering in de teams uitleg te geven over afstand en adoptie. Men was blij kennisgemaakt te hebben met INEA en te weten wat we als organisatie te bieden hebben voor professionals. Daarnaast was er de praktische wens om alles info die we geven tijdens deze bijeenkomst in een boekje gebundeld wordt en zo breed inzichtelijk wordt.

Meer INEA on Tour

Wij kijken uit naar de volgende bijeenkomsten. Voor het einde van 2023 staan er nog een aantal provincies op de planning en ook voor 2024 wordt er achter de schermen gewerkt aan een planning. Ben je benieuwd naar dit evenement? Bekijk dan onze evenementpagina en vind onze tourdata.

Wil je je aanmelden voor een van de volgende bijeenkomsten? Doe dit dan direct via het aanmeldformulier!

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder