Kamerbrief over voortgang verandering interlandelijke adoptie 

Redactie

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft de Tweede Kamer op 2 november 2022 via een brief laten weten wat de voortgang is van de verandering interlandelijke adoptie en het onderzoek binnenlandse adoptie.

Het gaat in het bijzonder om de uitkomst van de landenselectie en de criteria die daarbij zijn gebruikt. Het kabinet maakt interlandelijke adoptie weer mogelijk uit zes landen: Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand en Zuid-Afrika. Ook is vergeleken met het bestaande systeem van interlandelijke adoptie sprake van een belangrijke verandering. De bemiddeling wordt samengebracht bij één centrale organisatie. Ook de status van de inrichting van het Expertisecentrum interlandelijke adoptie en het onderzoek naar binnenlandse afstand en adoptie wordt besproken in de brief. En meldt de brief dat er een kwartiermaker (manager) voor het Expertisecentrum is aangesteld. Zijn naam is: James Timmermans, in deze nieuwsbrief kun je meer over hem lezen.

De kamerbrief is te lezen via de website van de Rijkoverheid.

Lees de kamerbrief

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder