Rechtbank: Nederlandse Staat niet aansprakelijk voor adoptieonregelmatigheden uit Sri Lanka

Redactie

Op 16 oktober 2024 heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld dat de Nederlandse Staat niet aansprakelijk is voor onregelmatigheden bij de adoptieprocedures van acht personen uit Sri Lanka in de periode 1983-1990. Hoewel de rechtbank erkent dat de uitkomst mogelijk schuurt met het rechtvaardigheidsgevoel, concludeert de rechtbank dat de Staat destijds slechts een beperkte toezichthoudende rol had en niet aansprakelijk is voor de fouten in de adoptiedossiers. 

Achtergrond van de zaak 

De adopties van de acht geadopteerden werden bemiddeld door de Nederlandse Stichting Flash, die in 2010 is opgeheven. De rechtbank oordeelde dat de Staat destijds geen wettelijke verplichting had om de adopties te stoppen, ondanks signalen over misstanden in Sri Lanka. Het toezicht van de overheid was in die periode vooral gericht op de jaarverslagen van vergunninghouders, en niet op individuele adoptiedossiers. 

De volledige uitspraak is te lezen op rechtspraak.nl. Ook verschillende nieuwsbronnen, waaronder de NOS, NU.nl en het Algemeen Dagblad berichten over de uitspraak. 

Andere zaken rond adoptie en aansprakelijkheid 

Naast deze zaak zijn er recentelijk twee andere uitspraken gedaan in zaken waarin geadopteerden de Nederlandse Staat hebben aangeklaagd. In de zaak van Dilani Buttink werd haar verzoek bij de rechtbank in september 2020 afgewezen, waarna ze in juli 2022 in hoger beroep gelijk kreeg van het hof. De Hoge Raad heeft deze uitspraak in april 2024 vernietigd, en nu zal het hof opnieuw naar de zaak moeten kijken. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2024:622, Hoge Raad, 22/03776 of bekijk eerdere berichtgeving op onze website: Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof.

Ook Patrick Noordoven heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Staat. In november 2021 kreeg hij van de rechtbank gelijk, maar in mei 2024 wees het hof zijn verzoek af. Bekijk hier de uitspraak: [Hof Den Haag, 21-05-2024, nr. 200.315.381/01] of bekijk eerdere berichtgeving op onze website: Nederlandse Staat in hoger beroep tegen Patrick Noordoven: Strijd om identiteit.

Delen:

Voorwaarden voor het organiseren van rootsreizen met subsidie zijn verruimd 

Lees verder

Zweedse commissie adviseert stopzetting interlandelijke adopties na onthulling misstanden 

Lees verder

Reflectiebijeenkomst over wetgevingstraject 

Lees verder

De impact van afstand en adoptie in beeld bij het Pieter Baan Centrum 

Lees verder

Vacature Bijzonder Hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (UvH)

Lees verder

Meer nieuws

Voorwaarden voor het organiseren van rootsreizen met subsidie zijn verruimd 

Belangenorganisaties kunnen meer ruimte krijgen bij het organiseren van rootsreizen voor interlandelijk geadopteerden. De eis dat een rootsreis voor minimaal vijf geadopteerden moet worden ...

Lees verder

Zweedse commissie adviseert stopzetting interlandelijke adopties na onthulling misstanden 

Een Zweedse onderzoekscommissie roept op tot het stopzetten van interlandelijke adopties naar Zweden na bewijs van ernstige misstanden en fraude bij adopties uit landen ...

Lees verder

Reflectiebijeenkomst over wetgevingstraject 

Op 22 mei organiseerde het Ministerie van Justitie en Veiligheid een reflectiebijeenkomst waarvoor verschillende belangenorganisaties waren uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst werd een presentatie gegeven ...

Lees verder