Terugblik INEA informs: Families of Origin Searching for Social Justice in Intercountry Adoption

Redactie

Op zaterdag 15  juni 2024 organiseerde INEA een bijeenkomst dat zich richtte op de vaak onderbelichte verhalen en perspectieven van biologische ouders in het kader van interlandelijke adoptie. INEA informs: Families of origin searching for social justice in intercountry adoption was een Engelstalige bijeenkomst, die zowel op locatie als online bij te wonen was. Dit evenement was een antwoord op de groeiende vraag vanuit zowel de doelgroep als het veld naar meer inzicht in de ervaringen en perspectieven van deze ouders.

Hoofdsprekers en presentatoren

Tijdens de bijeenkomst deelden Dr. Atamhi Cawayu en Dr. Hari Prasad Sacré hun inzichten en verhalen. Dr. Cawayu, postdoctoraal onderzoeker aan de Universidad Católica Boliviana “San Pablo”, en Dr. Sacré, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, gaven een unieke kijk op de ervaringen van biologische families in Latijns-Amerika en Zuid-Azië. Ze combineerden academisch onderzoek met krachtige storytelling om de reis en worstelingen van deze families inzichtelijk te maken.

Programma en activiteiten

Het programma, interactief geleid door Erben Oosting, verkende cruciale vragen zoals:

  • Wat als de geadopteerde niet zoekt, maar gezocht wordt?
  • Wat zijn de redenen voor families van herkomst om op zoek te gaan naar geadopteerden?
  • Waar zoeken ze specifiek naar?
  • Hoe gaan wij in het Mondiale Noorden om met wat zij zoeken?
  • Hoe is het mogelijk dat deze families hebben gesproken, maar dat wij het niet konden horen?

Deze vragen leidden tot diepgaande discussies en inzichten, waarbij het publiek in de zaal en online via Youtube deelnam aan het gesprek.

Een van de hoogtepunten van de dag was de combinatie van wetenschap en kunst. Het evenement begon met een wetenschappelijke basis, waarbij Dr. Cawayu en Dr. Sacré de context schetsten en in de diepte ingingen op hun onderzoek. Vervolgens nodigde Hari Prasad Sacré het publiek uit om via voorgedragen brieven uit zijn familie archief te reizen langs de verlangens, worstelingen en het gemis van zijn biologische familieleden. Deze balans tussen wetenschappelijke onderbouwing en ervaringsdeskundigheid maakte de bijeenkomst zowel informatief als emotioneel indrukwekkend.

Vervolg

Het laatste onderdeel van de bijeenkomst, waarin brieven van biologische families werden voorgelezen, heeft geleid tot de wens om hier een vervolg aan te geven. INEA overweegt om onder leiding van Hari Prasad Sacré & Atamhi Cawayu de storytelling praktijk uit te breiden met brieven van andere geadopteerden. We geloven meer dan ooit dat de brieven van biologische familieleden een eigen archief verdienen dat toegankelijk moet zijn voor geadopteerden en hun families.

INEA blijft zich inzetten voor het delen van kennis en het bieden van een platform voor alle betrokkenen in het adoptieproces.

Terugkijken of verder lezen

Wil je je verder verdiepen in het thema en het werk van Atamhi Cawayu en Hari Prasad Sacré:

Blijf op de hoogte van toekomstige evenementen en ontwikkelingen via de online kanalen van INEA:

Delen:

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Lees verder

Update Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed n.a.v. rapport inzake vernietigde adoptiedossiers bij de Centrale Autoriteit 

Lees verder

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

Lees verder

Meer nieuws

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Op donderdag 9 januari 2025 hebben Tweede Kamerleden Van Nispen (SP) en Bikker (ChristenUnie) Kamervragen ingediend over het onderwerp Chileense en andere illegale adopties en archivering adoptiedossiers aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.  

Lees verder

Nieuwe subsidieaanvragen eenvoudiger indienen via online Subsidieportaal vanaf 1 januari 2025 

Vanaf 1 januari 2025 verandert het proces voor het indienen van subsidieaanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Alle aanvragen, inclusief de subsidieregeling voor belangenorganisaties van interlandelijk geadopteerden, kunnen voortaan worden ingediend via het online Subsidieportaal; een gebruiksvriendelijke omgeving waar je al je aanvragen en documentatie overzichtelijk kunt beheren. Met het online Subsidieportaal wordt het aanvraagproces eenvoudiger, overzichtelijker en sneller.  

Lees verder

Nieuwe groepsgesprekken interlandelijk geadopteerden in 2025

Afgelopen oktober 2024 is INEA begonnen met groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden (volwassenen). In februari start INEA een nieuwe groep. In deze groep is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Vanwege hoge interesse en daardoor het aantal mensen op de wachtlijst, is het niet mogelijk om voor deze groepen in te schrijven. Mensen op de wachtlijst worden als eerste een plaats aangeboden. Het is wel mogelijk om je in te schrijven voor de wachtlijst.

Lees verder