Terugblik INEA informs: Families of Origin Searching for Social Justice in Intercountry Adoption

Redactie

Op zaterdag 15  juni 2024 organiseerde INEA een bijeenkomst dat zich richtte op de vaak onderbelichte verhalen en perspectieven van biologische ouders in het kader van interlandelijke adoptie. INEA informs: Families of origin searching for social justice in intercountry adoption was een Engelstalige bijeenkomst, die zowel op locatie als online bij te wonen was. Dit evenement was een antwoord op de groeiende vraag vanuit zowel de doelgroep als het veld naar meer inzicht in de ervaringen en perspectieven van deze ouders.

Hoofdsprekers en presentatoren

Tijdens de bijeenkomst deelden Dr. Atamhi Cawayu en Dr. Hari Prasad Sacré hun inzichten en verhalen. Dr. Cawayu, postdoctoraal onderzoeker aan de Universidad Católica Boliviana “San Pablo”, en Dr. Sacré, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, gaven een unieke kijk op de ervaringen van biologische families in Latijns-Amerika en Zuid-Azië. Ze combineerden academisch onderzoek met krachtige storytelling om de reis en worstelingen van deze families inzichtelijk te maken.

Programma en activiteiten

Het programma, interactief geleid door Erben Oosting, verkende cruciale vragen zoals:

  • Wat als de geadopteerde niet zoekt, maar gezocht wordt?
  • Wat zijn de redenen voor families van herkomst om op zoek te gaan naar geadopteerden?
  • Waar zoeken ze specifiek naar?
  • Hoe gaan wij in het Mondiale Noorden om met wat zij zoeken?
  • Hoe is het mogelijk dat deze families hebben gesproken, maar dat wij het niet konden horen?

Deze vragen leidden tot diepgaande discussies en inzichten, waarbij het publiek in de zaal en online via Youtube deelnam aan het gesprek.

Een van de hoogtepunten van de dag was de combinatie van wetenschap en kunst. Het evenement begon met een wetenschappelijke basis, waarbij Dr. Cawayu en Dr. Sacré de context schetsten en in de diepte ingingen op hun onderzoek. Vervolgens nodigde Hari Prasad Sacré het publiek uit om via voorgedragen brieven uit zijn familie archief te reizen langs de verlangens, worstelingen en het gemis van zijn biologische familieleden. Deze balans tussen wetenschappelijke onderbouwing en ervaringsdeskundigheid maakte de bijeenkomst zowel informatief als emotioneel indrukwekkend.

Vervolg

Het laatste onderdeel van de bijeenkomst, waarin brieven van biologische families werden voorgelezen, heeft geleid tot de wens om hier een vervolg aan te geven. INEA overweegt om onder leiding van Hari Prasad Sacré & Atamhi Cawayu de storytelling praktijk uit te breiden met brieven van andere geadopteerden. We geloven meer dan ooit dat de brieven van biologische familieleden een eigen archief verdienen dat toegankelijk moet zijn voor geadopteerden en hun families.

INEA blijft zich inzetten voor het delen van kennis en het bieden van een platform voor alle betrokkenen in het adoptieproces.

Terugkijken of verder lezen

Wil je je verder verdiepen in het thema en het werk van Atamhi Cawayu en Hari Prasad Sacré:

Blijf op de hoogte van toekomstige evenementen en ontwikkelingen via de online kanalen van INEA:

Delen:

Adoptie in de media: week 27

Lees verder

Geadopteerden bijeen voor reculturatie en verbinding tijdens INEA informeert 

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Lees verder

Toegang tot adoptiedossiers en nazorg besproken tijdens informatieavond Nationaal Archief

Lees verder

Maak kennis met de Adviesraad van INEA

Lees verder

Meer nieuws

Adoptie in de media: week 27

In een wekelijks overzicht lees je de laatste actualiteiten rondom interlandelijke adoptie. In dit bericht wordt teruggeblikt op adoptie in de media van zondag ...

Lees verder

Geadopteerden bijeen voor reculturatie en verbinding tijdens INEA informeert 

Op vrijdag 7 juni vond het evenement 'INEA informeert: Reculturatie en Roots' plaats bij KOCO Rotterdam. Dit evenement, georganiseerd door INEA in samenwerking met journaliste en correspondente Nina Jurna, bood geadopteerden de kans om in een veilige en begripvolle omgeving samen te komen en te discussiëren over hun ervaringen en roots. 

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Het open podium van het INEA Atelier komt dit jaar nog twee keer terug! Dit is jouw kans om als geadopteerde of betrokkene bij adoptie jouw verhaal te delen via kunst. Muziek, dans, fotografie, spoken word - alles kan. Meld je aan voor de avonden op 6 september in Amsterdam of 8 november in Utrecht. Of wil je liever presenteren? We zoeken ook nieuwe presentatietalenten. Interesse? Bezoek onze website voor meer informatie en om je aan te melden!

Lees verder