Een terugblik op de eerste editie van het INEA Atelier

Redactie

Op donderdag 16 november vond de eerste editie van het INEA Atelier plaats bij de Kargadoor in Utrecht. Het INEA Atelier verbindt mensen aan de hand van kunst; deze keer boden we een podium aan iedereen die affiniteit heeft met adoptie om zijn of haar (persoonlijke) verhaal te delen met het publiek door middel van kunst. 

INEA streeft er naar geadopteerden zich gezien en gehoord te laten voelen. Door geadopteerden een podium te geven en hun verhaal te laten delen, hopen we dit te stimuleren. Het thema van deze eerste editie was dan ook ‘Dit is mijn verhaal’. De artiesten hebben ons een inkijkje gegeven in hun adoptie door via een zelfgekozen kunstdiscipline hun verhaal te delen. Naast de kunstzinnige invulling werd er ook duiding gegeven doormiddel van een panelgesprek. De panelleden hebben ons geïnformeerd over vaktherapie gerelateerd aan adoptie. Tijdens de avond hebben we gemerkt dat dit een waardevolle ervaring was voor zowel de aanwezige geadopteerden, als hun vrienden, familie en anderen uit het publiek. 

Dit is mijn verhaal

De avond werd geopend met de expositie ‘Nor Black Nor White’ van Yelappa Visser, die gaat over de cultuurclash die zij als geadopteerde ervaart in Nederland. Daarna werd er een lied gezongen door Amber Damen, dat zij schreef over haar biologische moeder. Lily Baas droeg ‘Mijn Narratief’ voor; een stuk over hoe adoptie een rol speelt in haar leven. Als laatste act voor het panelgesprek speelde Hartini drie nummers op de viool, waarvan één ging over hoe ze haar vader in de spiegel zag. Het eerste deel van de avond werd afgesloten met een panelgesprek waar Bai Ling Blekman en Femke Smit uitleg gaven over vaktherapie en hoe dit geadopteerden kan helpen bij het verwerken van emoties. 

Na de pauze begonnen Jasmine met een contemporary dans, gevolgd door Lian die in haar gedicht deelde wat adoptie voor haar betekent. De avond werd afgesloten met het tweede deel van het panelgesprek. 

Enkele reacties van de avond:  

“Sinds kort ben ik geïnteresseerd naar mijn achtergrond, mijn Chinese roots, en naar het onmoeten van mensen rondom deze thematiek. Ook zoek ik wegen om mijn emoties te uiten, en diverse kunstvormen spreekt mij aan. Lijkt me leuk om deze avond te bezoeken.” 

“Ik wil mijn vriendin nog beter begrijpen en ik wil er als emotionele steun zijn voor haar optreden” – Beste vriendin van artiest 

“Ik ben momenteel bezig met mijn adoptie en het lijkt mij leuk om te zien hoe andere geadopteerde het laten zien doormiddel van kunst. Ook ben ik benieuwd naar de gastsprekers zodat ik ervan kan leren.” 

“Toen ik het INEA Atelier voorbij zag komen, wist ik meteen al dat ik iets wilde maken.” 

“Ik verzin het niet, ik krijg het cadeau” – Geadopteerde over haar kunst 

Tweede editie 30 november 

Na de succesvolle eerste editie, zien we je graag op de tweede editie op 30 november bij Het Huis Utrecht. Op deze avond staan er weer zeven artiesten en twee panelleden klaar om er een mooie en waardevolle avond van te maken! Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelden kan via de website, maar let op VOL = VOL.  

Sfeerimpressie INEA Atelier

Credits: Melissa Houben voor INEA

Delen:

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

Lees verder

Bijzondere leerstoel Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie wordt ondergebracht bij de Universiteit voor Humanistiek, Utrecht 

Lees verder

Vanaf 2025 diensten onder noemer ‘nazorg’ vanuit Fiom ondergebracht bij INEA 

Lees verder

De INEA Boekenkast is live

Lees verder

De toekomst van de tegemoetkomingsregeling events: Resultaten en verbeteringen voor 2025  

Lees verder

Meer nieuws

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

In een brief aan de Tweede Kamer kondigde staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken op maandag 9 december aan dat interlandelijke adoptie in Nederland binnen zes jaar wordt afgebouwd. Met deze afbouwperiode geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) aan interlandelijk adoptie zorgvuldig te willen afbouwen door landen van herkomst, vergunninghouders en aspirant-adoptieouders de tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. 

Lees verder

Bijzondere leerstoel Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie wordt ondergebracht bij de Universiteit voor Humanistiek, Utrecht 

INEA kondigt aan dat de bijzondere leerstoel *Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie* wordt ondergebracht bij de Universiteit van Humanistiek in Utrecht. Dit unieke initiatief richt zich op vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en kennisoverdracht, met een focus op Transformative Justice en het samenbrengen van verschillende perspectieven binnen het adoptieveld.

Lees verder

Vanaf 2025 diensten onder noemer ‘nazorg’ vanuit Fiom ondergebracht bij INEA 

Vanaf januari 2025 worden verschillende diensten die momenteel in het kader van nazorg voor interlandelijk geadopteerden en gezinnen met interlandelijk geadopteerde kinderen vanuit Fiom ...

Lees verder