Een terugblik op de eerste editie van het INEA Atelier

Redactie

Op donderdag 16 november vond de eerste editie van het INEA Atelier plaats bij de Kargadoor in Utrecht. Het INEA Atelier verbindt mensen aan de hand van kunst; deze keer boden we een podium aan iedereen die affiniteit heeft met adoptie om zijn of haar (persoonlijke) verhaal te delen met het publiek door middel van kunst. 

INEA streeft er naar geadopteerden zich gezien en gehoord te laten voelen. Door geadopteerden een podium te geven en hun verhaal te laten delen, hopen we dit te stimuleren. Het thema van deze eerste editie was dan ook ‘Dit is mijn verhaal’. De artiesten hebben ons een inkijkje gegeven in hun adoptie door via een zelfgekozen kunstdiscipline hun verhaal te delen. Naast de kunstzinnige invulling werd er ook duiding gegeven doormiddel van een panelgesprek. De panelleden hebben ons geĂŻnformeerd over vaktherapie gerelateerd aan adoptie. Tijdens de avond hebben we gemerkt dat dit een waardevolle ervaring was voor zowel de aanwezige geadopteerden, als hun vrienden, familie en anderen uit het publiek. 

Dit is mijn verhaal

De avond werd geopend met de expositie ‘Nor Black Nor White’ van Yelappa Visser, die gaat over de cultuurclash die zij als geadopteerde ervaart in Nederland. Daarna werd er een lied gezongen door Amber Damen, dat zij schreef over haar biologische moeder. Lily Baas droeg ‘Mijn Narratief’ voor; een stuk over hoe adoptie een rol speelt in haar leven. Als laatste act voor het panelgesprek speelde Hartini drie nummers op de viool, waarvan Ă©Ă©n ging over hoe ze haar vader in de spiegel zag. Het eerste deel van de avond werd afgesloten met een panelgesprek waar Bai Ling Blekman en Femke Smit uitleg gaven over vaktherapie en hoe dit geadopteerden kan helpen bij het verwerken van emoties. 

Na de pauze begonnen Jasmine met een contemporary dans, gevolgd door Lian die in haar gedicht deelde wat adoptie voor haar betekent. De avond werd afgesloten met het tweede deel van het panelgesprek. 

Enkele reacties van de avond:  

“Sinds kort ben ik geĂŻnteresseerd naar mijn achtergrond, mijn Chinese roots, en naar het onmoeten van mensen rondom deze thematiek. Ook zoek ik wegen om mijn emoties te uiten, en diverse kunstvormen spreekt mij aan. Lijkt me leuk om deze avond te bezoeken.” 

“Ik wil mijn vriendin nog beter begrijpen en ik wil er als emotionele steun zijn voor haar optreden” – Beste vriendin van artiest 

“Ik ben momenteel bezig met mijn adoptie en het lijkt mij leuk om te zien hoe andere geadopteerde het laten zien doormiddel van kunst. Ook ben ik benieuwd naar de gastsprekers zodat ik ervan kan leren.” 

“Toen ik het INEA Atelier voorbij zag komen, wist ik meteen al dat ik iets wilde maken.” 

“Ik verzin het niet, ik krijg het cadeau” – Geadopteerde over haar kunst 

Tweede editie 30 november 

Na de succesvolle eerste editie, zien we je graag op de tweede editie op 30 november bij Het Huis Utrecht. Op deze avond staan er weer zeven artiesten en twee panelleden klaar om er een mooie en waardevolle avond van te maken! Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelden kan via de website, maar let op VOL = VOL.  

Sfeerimpressie INEA Atelier

Credits: Melissa Houben voor INEA

Delen:

Eerste vier provinciale bijeenkomsten voor professionals met INEA on Tour

Lees verder

Verbinding en saamhorigheid bij tweede editie INEA Atelier: Dit is mijn verhaal

Lees verder

Een diepgaande blik op de Rechtszaak tegen Adoptiefraude – INEA informeert: College Mark de Hek en Sam van den Haak

Lees verder

Terugblik op “Smaak van jouw Land”: Nieuwe ontmoetingen en culinaire ervaringen

Lees verder

SAVE THE DATE: INEA Congress

Lees verder

Meer nieuws

Interlandelijke adoptie in de verkiezingsprogramma’s 

Woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De politieke partijen vertellen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wat hun plannen en standpunten zijn. In dit artikel vind je een overzicht van wat de verschillende politieke partijen over het onderwerp (interlandelijke) adoptie in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.  

Lees verder

De subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ uitgelegd

Wat is de subsidieregeling ‘Belangenorganisaties Interlandelijk Geadopteerden’ en hoe vraag je het aan?

Lees verder

Ik wil (meer) inzicht in mijn adoptiedossier 

Een adoptiedossier kan voor jou, als geadopteerde, van groot belang zijn. Als bron van informatie over jouw herkomst, als vindplaats van relevante documenten en ...

Lees verder