Een terugblik op de eerste editie van het INEA Atelier

Redactie

Op donderdag 16 november vond de eerste editie van het INEA Atelier plaats bij de Kargadoor in Utrecht. Het INEA Atelier verbindt mensen aan de hand van kunst; deze keer boden we een podium aan iedereen die affiniteit heeft met adoptie om zijn of haar (persoonlijke) verhaal te delen met het publiek door middel van kunst. 

INEA streeft er naar geadopteerden zich gezien en gehoord te laten voelen. Door geadopteerden een podium te geven en hun verhaal te laten delen, hopen we dit te stimuleren. Het thema van deze eerste editie was dan ook ‘Dit is mijn verhaal’. De artiesten hebben ons een inkijkje gegeven in hun adoptie door via een zelfgekozen kunstdiscipline hun verhaal te delen. Naast de kunstzinnige invulling werd er ook duiding gegeven doormiddel van een panelgesprek. De panelleden hebben ons geïnformeerd over vaktherapie gerelateerd aan adoptie. Tijdens de avond hebben we gemerkt dat dit een waardevolle ervaring was voor zowel de aanwezige geadopteerden, als hun vrienden, familie en anderen uit het publiek. 

Dit is mijn verhaal

De avond werd geopend met de expositie ‘Nor Black Nor White’ van Yelappa Visser, die gaat over de cultuurclash die zij als geadopteerde ervaart in Nederland. Daarna werd er een lied gezongen door Amber Damen, dat zij schreef over haar biologische moeder. Lily Baas droeg ‘Mijn Narratief’ voor; een stuk over hoe adoptie een rol speelt in haar leven. Als laatste act voor het panelgesprek speelde Hartini drie nummers op de viool, waarvan één ging over hoe ze haar vader in de spiegel zag. Het eerste deel van de avond werd afgesloten met een panelgesprek waar Bai Ling Blekman en Femke Smit uitleg gaven over vaktherapie en hoe dit geadopteerden kan helpen bij het verwerken van emoties. 

Na de pauze begonnen Jasmine met een contemporary dans, gevolgd door Lian die in haar gedicht deelde wat adoptie voor haar betekent. De avond werd afgesloten met het tweede deel van het panelgesprek. 

Enkele reacties van de avond:  

“Sinds kort ben ik geïnteresseerd naar mijn achtergrond, mijn Chinese roots, en naar het onmoeten van mensen rondom deze thematiek. Ook zoek ik wegen om mijn emoties te uiten, en diverse kunstvormen spreekt mij aan. Lijkt me leuk om deze avond te bezoeken.” 

“Ik wil mijn vriendin nog beter begrijpen en ik wil er als emotionele steun zijn voor haar optreden” – Beste vriendin van artiest 

“Ik ben momenteel bezig met mijn adoptie en het lijkt mij leuk om te zien hoe andere geadopteerde het laten zien doormiddel van kunst. Ook ben ik benieuwd naar de gastsprekers zodat ik ervan kan leren.” 

“Toen ik het INEA Atelier voorbij zag komen, wist ik meteen al dat ik iets wilde maken.” 

“Ik verzin het niet, ik krijg het cadeau” – Geadopteerde over haar kunst 

Tweede editie 30 november 

Na de succesvolle eerste editie, zien we je graag op de tweede editie op 30 november bij Het Huis Utrecht. Op deze avond staan er weer zeven artiesten en twee panelleden klaar om er een mooie en waardevolle avond van te maken! Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelden kan via de website, maar let op VOL = VOL.  

Sfeerimpressie INEA Atelier

Credits: Melissa Houben voor INEA

Delen:

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

Lees verder

Denk mee over de kennisagenda van INEA 

Lees verder

Tweede Kamer neemt motie aan tot afbouw interlandelijke adoptie  

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe procedures voor adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Op dinsdag 21 mei 2024 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland per direct worden stopgezet. Lopende adoptieprocedures zullen voorlopig doorgaan, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer geaccepteerd. Deze beslissing volgt op een motie van de SP die vorige maand door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen. 

Lees verder

Statement tegen ongewenst gedrag op social media

Naar aanleiding van recente politieke ontwikkelingen rond interlandelijke adoptie ontstaan verschillende perspectieven, vooral zichtbaar op social media. INEA waardeert open discussies, maar tolereert geen onjuiste informatie of respectloosheid jegens anderen.

Lees verder

Rechtszaak Dilani Butink moet opnieuw door ander gerechtshof 

De rechtszaak van Dilani Butink tegen de staat moet over. Dat maakte de Hoge Raad vandaag bekend. De Hoge Raad heeft besloten dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen om te bepalen wie aansprakelijk gehouden kan worden voor het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van Butink. 

Lees verder