Terugblik: Wat kan DNA voor jou betekenen?

Redactie

Op zaterdag 24 februari organiseerde de Bouwsteen Zoektochten en Infrastructuur van INEA een informatieve masterclass over het gebruik van DNA in Rootszoektochten. DNA-expert Els Leijs deelde samen met Jyoti Marleen Smeitink en Ji-Hee de Valk van INEA waardevolle inzichten met de deelnemers.

De zaal was gevuld met geadopteerden uit verschillende landen, enkele adoptieouders en familieleden. De bijeenkomst bood gelegenheid tot het stellen van vragen en interactie.

Driedelig programma

De masterclass was opgedeeld in drie delen, waarbij elk deel verbonden was aan het thema ‘DNA’. Els gaf een theoretische uitleg over DNA en besprak diverse DNA-testen. Daarbij benadrukte ze dat zoeken middels DNA – alhoewel we onszelf dat wel toewensen – geen ‘gestroomlijnde puzzel’ is maar een ‘wirwar’ van puzzelstukjes die op zoek zijn naar hun plek.

Vervolgens deelde Jyoti Marleen haar persoonlijke ervaringen met haar zoektocht in India en de rol van DNA-databanken daarin. In haar zoektocht naar de waarheid over haar biologische familie werd zij met diverse vragen geconfronteerd, waaronder door de uitzending van ‘Oplichters aangepakt’, waarin Kees van der Spek oplichters en fraudeurs confronteert met hun wangedrag. Samen met Els Leijs nam  Jyoti Marleen stapsgewijs haar geüploade DNA resultaten in de DNA-databank door, en lichtte Els een aantal veelvoorkomende DNA-termen toe waaronder etniciteitschattingen en CentiMorgans. Ook beantwoorde Els de vragen die in het publiek ontstonden naar aanleiding van het onderwerp ‘Hoe interpreteer ik het aantal CentiMorgans’.

Ten slotte behandelde Ji-Hee de Valk privacy kwesties rondom DNA-databanken, waarbij ze als voorbeeld de hacking van databank ’23andMe besprak. Ook bracht zij onderwerpen als DNA-dataverzameling en hergebruik van DNA-data ter sprake wat tot aanvullende maar ook nieuwe inzichten heeft geleid onder deelnemers.

INEA blikt terug op een informatieve en inspirerende bijeenkomst waarin vanuit meerdere invalshoeken de rol van DNA in Rootszoektochten belicht en gedeeld is met de deelnemers. Deelnemers gaven aan behoefte te hebben aan een vervolgbijeenkomst waarin het interpreteren van DNA-matches en veelvoorkomende termen binnen DNA-databanken centraal staan.

Informatie over DNA op Gezien Gehoord Geadopteerd

Ben je op zoek naar informatie over het gebruik van DNA bij rootszoektochten en heb je deze bijeenkomst gemist? Dan nodigen we je graag uit voor het INEA-festival “Gezien Gehoord Geadopteerd” op 23 maart 2024 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Daar bieden we opnieuw een interactieve workshop over ‘DNA’ aan. Het festival is speciaal voor en door geadopteerden.

Delen:

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

Lees verder

Bijzondere leerstoel Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie wordt ondergebracht bij de Universiteit voor Humanistiek, Utrecht 

Lees verder

Vanaf 2025 diensten onder noemer ‘nazorg’ vanuit Fiom ondergebracht bij INEA 

Lees verder

De INEA Boekenkast is live

Lees verder

De toekomst van de tegemoetkomingsregeling events: Resultaten en verbeteringen voor 2025  

Lees verder

Meer nieuws

Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

In een brief aan de Tweede Kamer kondigde staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken op maandag 9 december aan dat interlandelijke adoptie in Nederland binnen zes jaar wordt afgebouwd. Met deze afbouwperiode geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) aan interlandelijk adoptie zorgvuldig te willen afbouwen door landen van herkomst, vergunninghouders en aspirant-adoptieouders de tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. 

Lees verder

Bijzondere leerstoel Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie wordt ondergebracht bij de Universiteit voor Humanistiek, Utrecht 

INEA kondigt aan dat de bijzondere leerstoel *Erkenning, Dialoog en Herstel na interlandelijke adoptie* wordt ondergebracht bij de Universiteit van Humanistiek in Utrecht. Dit unieke initiatief richt zich op vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en kennisoverdracht, met een focus op Transformative Justice en het samenbrengen van verschillende perspectieven binnen het adoptieveld.

Lees verder

Vanaf 2025 diensten onder noemer ‘nazorg’ vanuit Fiom ondergebracht bij INEA 

Vanaf januari 2025 worden verschillende diensten die momenteel in het kader van nazorg voor interlandelijk geadopteerden en gezinnen met interlandelijk geadopteerde kinderen vanuit Fiom ...

Lees verder