Terugblik: Wat kan DNA voor jou betekenen?

Redactie

Op zaterdag 24 februari organiseerde de Bouwsteen Zoektochten en Infrastructuur van INEA een informatieve masterclass over het gebruik van DNA in Rootszoektochten. DNA-expert Els Leijs deelde samen met Jyoti Marleen Smeitink en Ji-Hee de Valk van INEA waardevolle inzichten met de deelnemers.

De zaal was gevuld met geadopteerden uit verschillende landen, enkele adoptieouders en familieleden. De bijeenkomst bood gelegenheid tot het stellen van vragen en interactie.

Driedelig programma

De masterclass was opgedeeld in drie delen, waarbij elk deel verbonden was aan het thema ‘DNA’. Els gaf een theoretische uitleg over DNA en besprak diverse DNA-testen. Daarbij benadrukte ze dat zoeken middels DNA – alhoewel we onszelf dat wel toewensen – geen ‘gestroomlijnde puzzel’ is maar een ‘wirwar’ van puzzelstukjes die op zoek zijn naar hun plek.

Vervolgens deelde Jyoti Marleen haar persoonlijke ervaringen met haar zoektocht in India en de rol van DNA-databanken daarin. In haar zoektocht naar de waarheid over haar biologische familie werd zij met diverse vragen geconfronteerd, waaronder door de uitzending van ‘Oplichters aangepakt’, waarin Kees van der Spek oplichters en fraudeurs confronteert met hun wangedrag. Samen met Els Leijs nam  Jyoti Marleen stapsgewijs haar geüploade DNA resultaten in de DNA-databank door, en lichtte Els een aantal veelvoorkomende DNA-termen toe waaronder etniciteitschattingen en CentiMorgans. Ook beantwoorde Els de vragen die in het publiek ontstonden naar aanleiding van het onderwerp ‘Hoe interpreteer ik het aantal CentiMorgans’.

Ten slotte behandelde Ji-Hee de Valk privacy kwesties rondom DNA-databanken, waarbij ze als voorbeeld de hacking van databank ’23andMe besprak. Ook bracht zij onderwerpen als DNA-dataverzameling en hergebruik van DNA-data ter sprake wat tot aanvullende maar ook nieuwe inzichten heeft geleid onder deelnemers.

INEA blikt terug op een informatieve en inspirerende bijeenkomst waarin vanuit meerdere invalshoeken de rol van DNA in Rootszoektochten belicht en gedeeld is met de deelnemers. Deelnemers gaven aan behoefte te hebben aan een vervolgbijeenkomst waarin het interpreteren van DNA-matches en veelvoorkomende termen binnen DNA-databanken centraal staan.

Informatie over DNA op Gezien Gehoord Geadopteerd

Ben je op zoek naar informatie over het gebruik van DNA bij rootszoektochten en heb je deze bijeenkomst gemist? Dan nodigen we je graag uit voor het INEA-festival “Gezien Gehoord Geadopteerd” op 23 maart 2024 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Daar bieden we opnieuw een interactieve workshop over ‘DNA’ aan. Het festival is speciaal voor en door geadopteerden.

Delen:

Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Lees verder

Ministerie nodigt belangenorganisaties uit voor reflectiesessie op thema dossiers, INEA deelt eerder opgehaalde input 

Lees verder

Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar

Lees verder

Belangrijke update over het INEA Festival Gezien, Gehoord, Geadopteerd 23 maart: Vrijkaarten beschikbaar en optie geld terug te vragen

Lees verder

50 vrijkaarten per dag beschikbaar voor INEA Congres 2024

Lees verder

Meer nieuws

Een terugblik op Gezien Gehoord Geadopteerd

Op zaterdag 23 maart kwamen geadopteerden samen voor een bijzondere dag vol verbinding en (h)erkenning tijdens Gezien Gehoord Geadopteerd, het INEA Festival, gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Deze dag, georganiseerd door INEA stond volledig in het teken van de geadopteerde gemeenschap. Onze missie bij INEA is om een centrale plek te zijn waar geadopteerden ondersteuning kunnen vinden bij vragen over interlandelijke adoptie en hun afkomst. 

Lees verder

Ministerie nodigt belangenorganisaties uit voor reflectiesessie op thema dossiers, INEA deelt eerder opgehaalde input 

In het kader van de herziening van het adoptiesysteem en de wijziging van de Wet Opneming Buitenlandse Kinderen ter Adoptie (WOBKA), organiseert het Ministerie van Justitie en Veiligheid diverse ketensessies rondom de thema's toezicht, nazorg en dossiers & privacy. INEA is één van de partijen die uitgenodigd zijn om mee te praten en input te leveren tijdens zogenoemde ketensessies. Deze sessies worden georganiseerd vanuit het Ministerie J&V. Eerder vonden al sessies over nazorg, toezicht en een eerste sessie over dossiers & privacy plaats. Een tweede ketensessie over dossiers & privacy zal naar verwachting in april of mei plaats gaan vinden. 

Lees verder

Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming vanaf half juni opvraagbaar

Het Nationaal Archief maakte op 21 maart 2024 bekend dat zij afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming ontvangen hebben. Het gaat om dossiers van geadopteerden die geboren zijn vóór 1970.

Lees verder