Terugblik: Wat kan DNA voor jou betekenen?

Redactie

Op zaterdag 24 februari organiseerde de Bouwsteen Zoektochten en Infrastructuur van INEA een informatieve masterclass over het gebruik van DNA in Rootszoektochten. DNA-expert Els Leijs deelde samen met Jyoti Marleen Smeitink en Ji-Hee de Valk van INEA waardevolle inzichten met de deelnemers.

De zaal was gevuld met geadopteerden uit verschillende landen, enkele adoptieouders en familieleden. De bijeenkomst bood gelegenheid tot het stellen van vragen en interactie.

Driedelig programma

De masterclass was opgedeeld in drie delen, waarbij elk deel verbonden was aan het thema ‘DNA’. Els gaf een theoretische uitleg over DNA en besprak diverse DNA-testen. Daarbij benadrukte ze dat zoeken middels DNA – alhoewel we onszelf dat wel toewensen – geen ‘gestroomlijnde puzzel’ is maar een ‘wirwar’ van puzzelstukjes die op zoek zijn naar hun plek.

Vervolgens deelde Jyoti Marleen haar persoonlijke ervaringen met haar zoektocht in India en de rol van DNA-databanken daarin. In haar zoektocht naar de waarheid over haar biologische familie werd zij met diverse vragen geconfronteerd, waaronder door de uitzending van ‘Oplichters aangepakt’, waarin Kees van der Spek oplichters en fraudeurs confronteert met hun wangedrag. Samen met Els Leijs nam  Jyoti Marleen stapsgewijs haar geüploade DNA resultaten in de DNA-databank door, en lichtte Els een aantal veelvoorkomende DNA-termen toe waaronder etniciteitschattingen en CentiMorgans. Ook beantwoorde Els de vragen die in het publiek ontstonden naar aanleiding van het onderwerp ‘Hoe interpreteer ik het aantal CentiMorgans’.

Ten slotte behandelde Ji-Hee de Valk privacy kwesties rondom DNA-databanken, waarbij ze als voorbeeld de hacking van databank ’23andMe besprak. Ook bracht zij onderwerpen als DNA-dataverzameling en hergebruik van DNA-data ter sprake wat tot aanvullende maar ook nieuwe inzichten heeft geleid onder deelnemers.

INEA blikt terug op een informatieve en inspirerende bijeenkomst waarin vanuit meerdere invalshoeken de rol van DNA in Rootszoektochten belicht en gedeeld is met de deelnemers. Deelnemers gaven aan behoefte te hebben aan een vervolgbijeenkomst waarin het interpreteren van DNA-matches en veelvoorkomende termen binnen DNA-databanken centraal staan.

Informatie over DNA op Gezien Gehoord Geadopteerd

Ben je op zoek naar informatie over het gebruik van DNA bij rootszoektochten en heb je deze bijeenkomst gemist? Dan nodigen we je graag uit voor het INEA-festival “Gezien Gehoord Geadopteerd” op 23 maart 2024 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Daar bieden we opnieuw een interactieve workshop over ‘DNA’ aan. Het festival is speciaal voor en door geadopteerden.

Delen:

JenV stuurt voortgangsbrief ondersteuning en dossiers van geadopteerden naar Kamer

Lees verder

Inschrijving geopend: 1-op-1 gesprekken voor interlandelijk geadopteerden

Lees verder
Zwitserse vlag met dorp op de achtergrond

Zwitserland wil internationale adopties stoppen 

Lees verder

Inschrijving geopend: Groepsgesprekken voor interlandelijk geadopteerden in 2025

Lees verder

Kamervragen ingediend over Chileense adopties en archivering adoptiedossiers 

Lees verder

Meer nieuws

JenV stuurt voortgangsbrief ondersteuning en dossiers van geadopteerden naar Kamer

In een brief aan de Tweede Kamer reageerde staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J en V) op dinsdag 4 maart op de aangenomen motie van 16 april 2024 waarin de Kamer gevraagd werd om meer ondersteuning voor interlandelijk geadopteerden.  

Lees verder

Inschrijving geopend: 1-op-1 gesprekken voor interlandelijk geadopteerden

Het is vanaf nu mogelijk om je aan te melden voor 1-op-1 gesprekken voor volwassenen met een adoptieachtergrond. De 1-op-1 gesprekken zijn vorig jaar geleidelijk overgekomen vanuit Fiom.  

Lees verder
Zwitserse vlag met dorp op de achtergrond

Zwitserland wil internationale adopties stoppen 

De Zwitserse Bondsraad heeft besloten dat internationale adopties in de toekomst niet meer mogelijk zullen zijn. Dat maakten zij bekend in een nieuwsbericht op 29 januari 2025. Het Federale Departement van Justitie en Politie (FDJP) moet uiterlijk eind 2026 een wetsvoorstel voorbereiden voor een adoptiestop. Een onafhankelijke expertgroep heeft geconcludeerd dat zelfs goed uitgewerkte adoptiewetten misbruik niet volledig kunnen voorkomen en dat een adoptiestop de beste manier is om kinderen en betrokkenen te beschermen. 

Lees verder