Vanaf januari 2025 worden verschillende diensten die momenteel in het kader van nazorg voor interlandelijk geadopteerden en gezinnen met interlandelijk geadopteerde kinderen vanuit Fiom worden uitgevoerd, ondergebracht bij INEA. Het gaat om 1-op-1 gesprekken voor geadopteerden, cursussen voor adoptieoudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord op een andere manier kunnen interpreteren en gebruiken. Ook kunnen verschillende woorden, verschillende emoties oproepen. Dat betekent dat hetzelfde woord voor twee mensen anders kan voelen. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we als expertisecentrum interlandelijke adoptie in wording het beste kunnen gebruiken. De uitkomst hiervan helpt ons om bepaalde woorden te kiezen. We zijn ons ervan bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. We volgen als INEA de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke discussie rondom het gebruik van taal met veel aandacht en blijven ons taalgebruik, in samenspraak met de Redactieraad en de Adviesraad, evalueren en waar nodig aanpassen., video-interactiebegeleiding en trainingen voor professionals in de zorg en het onderwijs. In oktober 2024 zijn de groepsgesprekken voor volwassen geadopteerden al ondergebracht bij INEA.
INEA is opgericht om interlandelijk geadopteerden te ondersteunen bij vraagstukken rondom erkenning en identiteit die kunnen ontstaan naar aanleiding van afstand en interlandelijke adoptie. Om gepaste ondersteuning voor geadopteerden in alle levensfasen te kunnen bieden, is het belangrijk dat ook het steunnetwerk van mensen met een adoptieachtergrond goed geïnformeerd en van de juiste handvatten voorzien wordt. Het onderbrengen van de diensten vanuit Fiom bij INEA brengen de jarenlange expertise in de ondersteuning van adoptiegezinnen vanuit Fiom samen met de expertise en ervaringsdeskundigheid van INEA over de impact die afstand en interlandelijke adoptie kan hebben op het leven van geadopteerden.
Concreet betekent dit dat de ondersteuning van INEA voor volwassenen met een adoptieachtergrond wordt uitgebreid met ondersteuning voor gezinnen met geadopteerde kinderen. Ook worden de adoptiesensitiviteitstrainingen en -trajecten voor professionals in de zorg en het onderwijs uitgebreid met pedagogische consultaties. De financiële middelen die nodig zijn om deze diensten uit te voeren, komen uit een aparte subsidiestroom vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en niet uit de toegekende subsidie aan INEA.
Mirjam Boer, teamcoördinator Psychosociale Ondersteuning bij INEA: “Vanuit onze collega’s bij Fiom begrepen we dat de vragen van adoptieouders de laatste tijd toenamen. Ook bij INEA kregen we steeds vaker vragen van adoptieouders bij het loket. Denk daarbij aan vragen als: hoe vul ik het ouderschap in?; wat kan ik betekenen voor mijn kind in de puberteit wanneer identiteitsvragen een steeds belangrijkere rol gaan spelen?; en: wat voor invloed heeft het maatschappelijke debat over interlandelijke adoptie op mijn opvoeding? Door de overdracht van de diensten kunnen we onze uiteindelijke primaire doelgroep, mensen met een adoptieachtergrond, beter ondersteunen.”
Wat kan je verwachten?
De aankomende weken wordt er hard gewerkt aan de realisatie van deze overgang. In januari 2025 zullen we via een nieuwsbericht op onze website en in de nieuwsbrief hierover een update geven. Heb je vragen of ontvang je graag meer informatie? We staan je graag te woord. Je kunt contact met ons opnemen via info@inea.nl of 085 483 23 23.
Ben je geadopteerd en wil je meer weten over de groepsgesprekken die zijn overgekomen? Lees hier verder.
Ben je adoptieouder en ben je benieuwd welk aanbod overkomt? Lees hier verder over de volgende onderdelen:
Ben je professional in de zorg of het onderwijs en benieuwd naar het huidige aanbod van zowel INEA als Fiom?