Waarheidscommissie bevestigt systematische misstanden bij adopties uit Zuid-Korea

Redactie

Vandaag is het interim-rapport van de waarheidscommissie in Zuid-Korea (TRC) inzake interlandelijke adopties gepubliceerd. Deze waarheidscommissie concludeert dat mensenrechten zijn geschonden bij internationale adoptieprocedures, door het systematisch falen van de Zuid-Koreaanse overheid (250326 (ENG) 해외입양 과정 인권침해 사건 진실규명 결정 보도자료 – Adobe cloud storage) Verschillende organisaties hebben zich jarenlang ingezet om diepgaand onderzoek af te dwingen naar signalen van grootschalige misstanden bij adopties uit Zuid-Korea. Dit rapport is een erkenning voor hun werk.

Bevindingen

De commissie heeft onderzoek gedaan naar 367 dossiers van geadopteerden vanuit Zuid-Korea naar 11 landen, waaronder Nederland. Zij concludeert onder andere dat de identiteit en afstammingsinformatie van veel kinderen is verloren, vervalst of gefabriceerd. 
Op basis van haar bevindingen komt de waarheidscommissie met een aantal aanbevelingen, waaronder: 

  • formele excuses van de staat; 
  • onderzoek naar de status van staatsburgerschap van geadopteerden; 
  • compensatie voor slachtoffers van identiteitsvervalsing; 
  • steunmaatregelen voor herenigingen tussen geadopteerden en hun biologische families; 
  • betere toegang tot adoptiedossiers; 
  • alsmede de oproep aan adoptiebureaus om de rechten van geadopteerden te herstellen.  

Er zijn veel overeenkomsten in de bevindingen van de Zuid-Koreaanse waarheidscommissie en die van commissies in andere landen. Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland hebben in (interim-) rapporten vergelijkbare conclusies getrokken.  
 
Ook is er overlap te vinden in de aanbevelingen van de commissies in de andere landen. Zwitserland en Zweden doen op dit moment onderzoek naar herstelmaatregelen voor interlandelijk geadopteerden. INEA is in 2021 opgericht naar aanleiding van een van de aanbevelingen uit het rapport van Commissie Joustra. Wij zetten ons onder andere door middel van signalering in voor erkenning op de punten zoals ook Zuid-Korea aanbeveelt.  


Zo vragen we aandacht voor betere toegang tot afstammingsinformatie, het kosteloos herstellen van je identiteitsgegevens en betere steun en begeleiding voor geadopteerden die tegen vragen of problemen aanlopen rond hun adoptie. Zie het nieuwsbericht waarin we terugblikken op het commissiedebat voor meer informatie.

INEA werkt op deze punten ook samen met andere commissies en autoriteiten op het gebied van herstel, erkenning en informatieuitwisseling. INEA zal ook contact opnemen met de Zuid-Koreaanse waarheidscommissie. 

Delen:

Vacature Bijzonder Hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (UvH)

Lees verder

Kamer neemt moties aan over inzagerecht en identiteitsherstel geadopteerden 

Lees verder

Dit was Gezien Gehoord Geadopteerd 2025

Lees verder

INEA vraagt subsidie aan voor pilot met DNA-kits 

Lees verder

DNA-testbedrijf 23andMe in problemen: Wat gebeurt er met jouw gegevens? 

Lees verder

Meer nieuws

Vacature Bijzonder Hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (UvH)

INEA is op zoek naar een bijzonder hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (0,2 fte), die vanuit een interdisciplinaire benadering het onderzoek en de dialoog rondom interlandelijke adoptie verder kan ontwikkelen en vormgeven. Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door INEA en wordt gevestigd aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). 

Lees verder

Kamer neemt moties aan over inzagerecht en identiteitsherstel geadopteerden 

Op dinsdag 8 april zijn in de Tweede Kamer moties aangenomen om het inzagerecht voor geadopteerden te verruimen en de procedure voor identiteitsherstel te vereenvoudigen en kosteloos te maken. De moties zijn een belangrijke stap voor mensen die zich al jaren inzetten voor het recht op informatie en herstel. INEA heeft deze signalen en kennis de afgelopen weken gedeeld met Kamerleden.  

Lees verder

Dit was Gezien Gehoord Geadopteerd 2025

Op 14 en 15 maart 2025 vond Gezien Gehoord Geadopteerd plaats: een weekend vol ontmoeting, (h)erkenning en verdieping rondom interlandelijke adoptie. Dit jaar bood ...

Lees verder