De zoektocht naar je eigen identiteit kan een complexe en emotionele reis zijn, vooral als je geadopteerd bent. Het gebrek aan kennis over je achtergrond, cultuur en geschiedenis maakt deze zoektocht bijzonder uitdagend. Deze emotionele reis kan zich voordoen in verschillende aspecten van elke levensfase. In jouw zoektocht naar identiteit kun je ook overwegen om op zoek te gaan naar familie. Dit artikel biedt een overzichtelijk stappenplan om je op weg te helpen. Van het bepalen van je motivatie tot het verzamelen van informatie en het kiezen van de juiste zoekmethoden, we zetten de mogelijkheden voor elke stap van het proces op een rij.
Zoektocht naar eigen identiteit
Als persoon met een adoptieachtergrond kan het zoeken naar je oorspronkelijke culturele achtergrond en wellicht je biologische familie dan ook allerlei gevoelens oproepen die je misschien nog niet eerder hebt ervaren. Onthoud dat het normaal is om deze gevoelens te hebben. Het aangaan van een zoektocht is een persoonlijke proces, en kan van grote invloed zijn op je zelfbeeld. Ieder mens heeft immers het gevoel ergens bij te willen horen. Het is belangrijk om mensen die je vertrouwt hierover te informeren, zodat zij er voor je kunnen zijn als je dat nodig hebt. Vergeet niet dat jij uiteindelijk degene bent die beslist welke stappen je onderneemt in je zoektocht naar jouw eigen identiteit en in welk tempo; timing, tempo, vertrouwen.
Zoeken naar familie
Ben je van plan om te gaan zoeken naar familie? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de stappen die je zou kunnen zetten als je besluit om te gaan zoeken? Het is belangrijk om te onthouden dat alle zoektochten uniek zijn en dat er geen one-size-fits-all benadering is die voor iedereen werkt. Toch kan een stappenplan houvast bieden bij het oriënteren op je zoektocht. INEA begrijpt dat het een emotionele en uitdagende reis kan zijn en wil jou dan ook graag helpen bij het vinden van de juiste informatie en ondersteuning tijdens dit proces. Hieronder vind je een stappenplan dat je kunt gebruiken als startpunt voor je zoektocht.
Het stappenplan voor zoeken naar familie
Je wilt gaan zoeken, maar waar begin je? Een goede eerste stap is om scherp te hebben waarom je wilt gaan zoeken. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend. Je weet toch waarom je iets doet? Maar toch kan het goed zijn om jezelf nog eens af te vragen waarom je dit precies wilt, omdat je motivatie van invloed kan zijn op het verdere proces.
De één wil meer over zijn achtergrond te weten komen om er op die manier achter te komen of er erfelijke aandoeningen bij familie voorkomt. De ander wil weten of er een (half)broer of (half)zus is waar je sprekend op lijkt. Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn van meerdere redenen. Hoe scherper jouw motivatie is, hoe gerichter je kunt zoeken en hoe meer je uit het zoekproces zelf kan halen los van de eventuele uitkomst. Hier volgen enkele vragen die kunnen helpen bij het verkennen van jouw motivatie om te zoeken naar je biologische familie:
- Waarom wil je op zoek gaan naar je biologische familie? Wil je bijvoorbeeld meer te weten komen over je afkomst en/of om emotionele genezing te vinden?
- Zijn er specifieke vragen die je graag beantwoord zou zien? Bijvoorbeeld over je gezondheid, je familiegeschiedenis of eventuele broers en zussen?
- Ben je bereid om eventuele consequenties van je zoektocht te aanvaarden, bijvoorbeeld als blijkt dat je biologische familie geen contact met je wil?
- Hoe denk je dat je gezinsleden op je zoektocht zullen reageren en hoe ga je hiermee om?
- Hoeveel tijd en energie ben je bereid te investeren in je zoektocht?
Hoewel het pijnlijk kan zijn, is het belangrijk om te beseffen dat wet- en regelgeving zowel in Nederland als in je land van herkomst invloed kunnen hebben op je zoektocht naar biologische familie. Het kan voelen alsof je adoptie op zichzelf al onrechtvaardig was, maar het is essentieel om op de hoogte te zijn van eventuele beperkingen of mogelijkheden die de wet biedt.
Per land zijn er verschillende regels omtrent het zoeken naar biologische familie. Dat heeft te maken met de wetgeving die van toepassing is op adoptie en gezinsrelaties. In sommige landen hebben biologische oudersIn het Nederlands gebruiken we veel verschillende woorden voor ouders na afstand en adoptie. Iedereen gebruikt eigen woorden voor deze relaties en geeft een eigen betekenis aan deze woorden. Dat betekent dat twee personen hetzelfde woord op een andere manier kunnen interpreteren en gebruiken. Ook kunnen verschillende woorden, verschillende emoties oproepen. Dat betekent dat hetzelfde woord voor twee mensen anders kan voelen. Via een vragenlijst onderzocht INEA welke woorden we als expertisecentrum interlandelijke adoptie in wording het beste kunnen gebruiken. De uitkomst hiervan helpt ons om bepaalde woorden te kiezen. We zijn ons ervan bewust dat elk woord dat we uiteindelijk kiezen voor iedereen persoonlijk voordelen en nadelen kan hebben. We volgen als INEA de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke discussie rondom het gebruik van taal met veel aandacht en blijven ons taalgebruik, in samenspraak met de Redactieraad en de Adviesraad, evalueren en waar nodig aanpassen. bijvoorbeeld het recht om anoniem te blijven en kunnen adoptiebureaus of autoriteiten niet verplicht worden om informatie over de biologische familie vrij te geven. In andere landen hebben geadopteerden daarentegen het recht om hun biologische familie te vinden en kunnen adoptiebureaus en autoriteiten verplicht worden om informatie te verstrekken.
Daarnaast zijn er ook verschillende internationale verdragen en wetten die van toepassing kunnen zijn op adoptie en het zoeken naar biologische familie, zoals het Haags Adoptieverdrag en het Verdrag van de Rechten van het Kind. De toepassing van deze verdragen kan ook van invloed zijn op de wettelijke voorwaarden voor het zoeken naar biologische familie in verschillende landen. Om die redenen is het belangrijk om de wettelijke voorwaarden en procedures te begrijpen die van toepassing zijn op het zoeken naar biologische familie in het land waar je van geadopteerd bent en om indien nodig juridisch advies in te winnen.
Een ander belangrijk onderdeel is om alle beschikbare informatie over je adoptie te verzamelen. In zowel de Nederlandse samenleving als in het land van herkomst kan je deze informatie op verschillende plekken verzamelen. Denk hierbij aan informatie zoals de naam van het adoptiebureau, informatie over het land van herkomst en de datum van adoptie. Verzamel ook alle documenten die je hebt met betrekking tot je adoptie en medische rapporten. Als je geen toegang hebt tot deze documenten, neem dan contact op met relevante organisaties en betrokkenen om te zien of zij je kunnen helpen bij het verkrijgen van deze documenten.
INEA heeft een artikel geschreven over de vindplaatsen in Nederland waar je mogelijk informatie kan opvragen. Houd hierbij in het achterhoofd dat het mogelijk is dat de informatie in jouw dossiers niet klopt. Toch is het belangrijk om deze informatie in kaart te brengen, omdat het in de toekomst van waarde kan zijn. Voor bijvoorbeeld jouw eigen identiteitsherstel of in het geval van het vinden van biologische familie om te bewijzen dat er fouten zijn gemaakt in het (adoptie)proces. Op die manier is je juridische positie verstevigd.
Het is ook belangrijk om contact op te nemen met het adoptiebureau en de autoriteiten in het land van herkomst van jouw adoptie om te vragen of ze eventuele beschikbare informatie over je biologische ouders kunnen verstrekken.Â
Dankzij het internet, social media en DNA-databanken is het zoeken naar je eigen identiteit en familie voorgoed veranderd. Dit biedt voordelen, zoals lagere kosten, mogelijk snellere resultaten en een grotere kans op succes door het wereldwijde netwerk. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Door middel van social media kun je sneller contact maken met je familie, maar het kan ook een invasieve manier van contact zoeken zijn. Wanneer je een familielid bent kwijtgeraakt, kan dit gevoelens van bijvoorbeeld pijn en schaamte met zich meebrengen. Plotseling contact opnemen via social media kan een belemmering vormen, omdat er mogelijk geen psychologische of emotionele voorbereiding is. Dat kan een negatieve impact hebben op de (weder)opbouw van de relatie die pas begint na de hereniging. Hieronder vind je mogelijkheden om verschillende zoekmethodes in te zetten. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.Â
- Zoekdiensten voor adoptie: Er zijn verschillende organisaties die zoekdiensten aanbieden om geadopteerden te helpen hun biologische familie te vinden. Deze organisaties werken vaak samen met adoptiebureaus en overheden om toegang te krijgen tot informatie die anders niet beschikbaar zou zijn.
- DNA-testen: DNA-testen van bedrijven zoals 23andMe en MyHeritage kunnen helpen bij het vinden van biologische familie door overeenkomsten te vinden tussen jouw DNA en dat van andere mensen die de test hebben gedaan.
- Sociale media: Sociale media zoals Facebook en Instagram, maar ook land specifieke platforms zoals het Chinese WeChat, kunnen worden gebruikt om biologische familie te vinden door berichten te plaatsen en te delen met informatie over jezelf en je zoektocht.
- Media: Via een oproep in via (lokale) televisie of radio kunnen veel mensen worden bereikt. Het is mogelijk dat iemand informatie heeft die kan helpen bij het vinden van je biologische familie. Maar let op, het kan zijn dat de mediaorganisaties niet de capaciteit hebben om je op de juiste manier te ondersteunen op psychosociaal en emotioneel vlak. Daarnaast kunnen de cultuurverschillen een belemmering gaan vormen.
- Online zoekopdrachten: Online zoekopdrachten via zoekmachines als Google kunnen worden gebruikt om te zoeken naar informatie over biologische familie of kindertehuizen, inclusief namen, locaties en andere details.
Nu je alle informatie hebt verzameld en bekend bent met de verschillende zoekmethoden, kun je beginnen met jouw zoektocht naar je biologische familie. Het is een emotionele en soms uitdagende reis, maar vergeet niet dat je er niet alleen voor staat. Indien je daar behoefte aan hebt, kan je steun zoeken bij vrienden, familieleden, professionals en gelijkgestemden. Weet dat deze zoektocht uniek is en dat het kan zijn dat je niet direct de antwoorden vindt die je zoekt. Wees geduldig en houd in gedachten dat elke stap, hoe klein ook, je dichterbij je doel kan brengen.
Wees ook voorbereid op het feit dat je misschien niet alle antwoorden vindt die je zoekt en dat sommige antwoorden mogelijk pijnlijk of verwarrend zijn of nog meer vragen oproepen. Dit proces kan ook invloed hebben op je zelfbeeld. Wees daarom zorgvuldig en overweeg eventueel professionele hulp om je te begeleiden tijdens deze zoektocht. Onthoud dat deze zoektocht ook kan leiden tot waardevolle ontmoetingen en relaties, die op hun beurt kunnen bijdragen aan een diepere verbondenheid. Misschien vind je niet alleen je biologische familie, maar ook een stukje van jezelf dat je niet eerder had ontdekt.
Hulp of ondersteuning bij jouw zoektocht naar biologische familie
Wanneer je er klaar voor bent kan je beginnen met een zoekmethode of combinatie van methodes die voor jou het beste voelt. INEA staat klaar voor ondersteuning en begeleiding, zodat je niet alleen deze reis hoeft te maken. Als je (psychosociale) ondersteuning nodig hebt, kun je contact met ons opnemen. Hoewel we niet direct kunnen helpen bij het zoeken naar familie, kunnen we je wel begeleiden in het zoekproces en helpen met het omgaan met eventuele emoties die daarbij komen kijken.