Aankondiging afbouwplan interlandelijke adoptie in zes jaar 

Redactie

In een brief aan de Tweede Kamer kondigde staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken op maandag 9 december aan dat interlandelijke adoptie in Nederland binnen zes jaar wordt afgebouwd. Met deze afbouwperiode geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) aan interlandelijk adoptie zorgvuldig te willen afbouwen door landen van herkomst, vergunninghouders en aspirant-adoptieouders de tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. 

Het besluit volgt op de motie over een nieuw plan waarmee interlandelijke adoptie op zorgvuldige wijze wordt afgebouwd, die door de Tweede Kamer werd aangenomen op 16 april 2024. In deze motie wees kamerlid Van Nispen (SP) de Kamer op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, zoals het onderzoek van de commissie Joustra, die vaststelde dat de overheid tekort is geschoten bij adoptiemisstanden; de eerdere constatering dat interlandelijke adoptie geen duurzame oplossing is om het belang van het kind te beschermen en het oorspronkelijke plan om interlandelijke adoptie binnen vijf jaar af te bouwen.  

Besluit tot zorgvuldige afbouw 

Het plan tot zorgvuldige afbouw is te lezen in een nieuwsbericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid op de website van Rijksoverheid. Hierin geeft staatssecretaris Struycken aan dat het afbouwplan vooral is opgesteld met oog voor het belang van het kind: “De afgelopen maanden is mij duidelijk geworden dat adoptie een breed pallet van emoties oproept en dat dit onderwerp verschillende invalshoeken kent. In de uitwerking van het afbouwplan zijn de belangen van alle betrokkenen meegewogen, met name het belang van het kind. Met het afbouwplan komt er duidelijkheid voor alle betrokkenen en wordt interlandelijke adoptie op een zorgvuldige wijze afgebouwd.”  

In de Q&A van het ministerie van Justitie en Veiligheid over het afbouwplan van interlandelijke adoptie in Nederland worden vragen beantwoord over wat de gevolgen van dit plan zijn voor de verschillende betrokkenen. Een aantal punten uit de Q&A uitgelicht:  

  • Gevolgen voor dossiers (volwassen) geadopteerden: Na de sluiting van de vergunninghouders in 2030 wordt gestreefd naar het onderbrengen van adoptiedossiers bij het Nationaal Archief. Dit vereist een wettelijke grondslag en zorgt voor veilig beheer, betere vindbaarheid en eenduidig inzagebeleid.  
  • Afbouwtermijn: Vergunninghouders kunnen hun vergunning nog vijf jaar verlengen, tot 1 mei 2030. De Centrale Autoriteit neemt eind 2030 de laatste taken over. 
  • Gevolgen voor aspirant-adoptieouders: Huidige adoptieprocedures mogen worden afgerond. Fiom neemt geen nieuwe aanvragen meer in behandeling, maar stuurt deze door naar de Centrale Autoriteit. De Centrale autoriteit zal met de aspirant-adoptieouders in gesprek gaan over het zeer beperkte realiteitsgehalte. Als er desondanks toch een aanvraag voor een beginseltoestemming wordt ingediend, zullen de aspirant-adoptieouders, nu de huidige wet nog geldt, een BKA-nummer toegekend krijgen en daarmee de procedure starten.   
  • Toezicht en nazorg: De Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (Wobka) zal vervangen worden door aangepaste wet- en regelgeving. Tijdens de afbouw blijft er toezicht op de adoptieprocedures. Ook na 2030 is er aandacht voor ondersteuning en nazorg voor geadopteerden en adoptieouders

Meer informatie over voortgang motie 93 volgt in februari 2025 

Naast de motie tot het zorgvuldig afbouwen van interlandelijke adoptie in Nederland, is er een tweede motie op 16 april aangenomen (motie 93). Deze motie betrof het verzoek tot meer hulp en ondersteuning voor geadopteerden die dat wensen, met een specifieke focus op identiteitsherstel en psychologische hulp voor interlandelijk geadopteerden. Ook betrof deze motie het verzoek tot laagdrempelige en onbeperkte toegang tot het eigen dossier en het verzoek te stoppen met het doorprocederen tegen geadopteerden die in het gelijk zijn gesteld door een rechter.   

Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft in de Q&A aan dat zij met expertisecentrum INEA in gesprek gaat om te kijken wat er nodig is om de komende periode de kennis die nu nog aanwezig is bij de vergunninghouders, bij INEA op te bouwen. Dit moet ervoor zorgen dat vragen over adoptieprocedures en geboortelanden ook na 2030 kunnen worden beantwoord. 

Daarnaast wordt gewerkt aan aanvullende maatregelen voor interlandelijk geadopteerden. Dit omvat het versterken van het ondersteuningsaanbod en de subsidieregeling voor belangenorganisaties. Het ministerie geeft in de Q&A aan dat het streven is dat de voortgang van deze motie uiterlijk februari 2025 aan de Tweede Kamer wordt gerapporteerd. 

Neem contact met ons op 

We kunnen ons voorstellen dat dit besluit impact kan hebben op mensen met een adoptieachtergrond, adoptieouders, of andere naasten. We kunnen mogelijk nog niet al je vragen beantwoorden, maar we kunnen en willen wel graag naar je luisteren. Heb je behoefte hierover te praten? Onze loketmedewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op 085 483 23 23 van 10u tot 17u. Of mail ons op: info@inea.nl

Meer lezen 

Informatie vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid: 

Nieuwsberichten INEA:  

Berichten uit de media:  

Delen:

Vacature Bijzonder Hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (UvH)

Lees verder

Kamer neemt moties aan over inzagerecht en identiteitsherstel geadopteerden 

Lees verder

Dit was Gezien Gehoord Geadopteerd 2025

Lees verder

INEA vraagt subsidie aan voor pilot met DNA-kits 

Lees verder

DNA-testbedrijf 23andMe in problemen: Wat gebeurt er met jouw gegevens? 

Lees verder

Meer nieuws

Vacature Bijzonder Hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (UvH)

INEA is op zoek naar een bijzonder hoogleraar Erkenning, Dialoog en Herstel na Interlandelijke Adoptie (0,2 fte), die vanuit een interdisciplinaire benadering het onderzoek en de dialoog rondom interlandelijke adoptie verder kan ontwikkelen en vormgeven. Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door INEA en wordt gevestigd aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). 

Lees verder

Kamer neemt moties aan over inzagerecht en identiteitsherstel geadopteerden 

Op dinsdag 8 april zijn in de Tweede Kamer moties aangenomen om het inzagerecht voor geadopteerden te verruimen en de procedure voor identiteitsherstel te vereenvoudigen en kosteloos te maken. De moties zijn een belangrijke stap voor mensen die zich al jaren inzetten voor het recht op informatie en herstel. INEA heeft deze signalen en kennis de afgelopen weken gedeeld met Kamerleden.  

Lees verder

Dit was Gezien Gehoord Geadopteerd 2025

Op 14 en 15 maart 2025 vond Gezien Gehoord Geadopteerd plaats: een weekend vol ontmoeting, (h)erkenning en verdieping rondom interlandelijke adoptie. Dit jaar bood ...

Lees verder