Een theatervoorstelling die gesprekken aanwakkert 

Redactie

In samenwerking met acteur, theatermaker en geadopteerde Marcos da Costa Ferreira heeft INEA zijn theatervoorstelling “Grijs Gebied” vier keer aangeboden en hiermee een diepe indruk achtergelaten op publiek verspreid door Nederland. De voorstelling werd op vier verschillende plekken aangeboden: bij de Ilse Wouters Academy in Eindhoven, Studio de Bakkerij in Rotterdam, op het eerste INEA Festival “Gezien Gehoord Geadopteerd” in Amersfoort en op de allereerste editie van de Impact Fair in de Jaarbeurs in Utrecht. Elk optreden kende zijn eigen dynamiek en interactie met het lokale publiek. 

“Grijs Gebied” is een persoonlijke en muzikale voorstelling over de zoektocht naar hoe je huidskleur je identiteit bepaalt. Acteur en theatermaker Marcos da Costa Ferreira, die zelf ook geadopteerd is, speelt en schreef deze voorstelling vanuit zijn eigen ervaring. Hij nam je op een muzikale wijze mee in zijn ervaringen die op de lachspieren werken, maar tegelijkertijd ook confronterend kunnen zijn. Met de voorstelling vragen Marcos en INEA aandacht voor de impact van adoptie en de ervaringen van geadopteerden. 

In Eindhoven werd de aftrap gegeven, waarbij “Grijs Gebied” direct het publiek bereikte. In het publiek bevonden zich geadopteerden, adoptieouders maar ook geïnteresseerden in het onderwerp. Tijdens de voorstelling heeft het publiek geboeid geluisterd en tijdens het nagesprek spraken velen uit het publiek mee. Het gesprek ging over de uitdagingen voor geadopteerden en wanneer je je als niet-geadopteerde wel of niet uitspreekt over de situaties die in Marcos’ voorstelling terugkwamen. 

De voorstelling in Rotterdam kenmerkte zich door de dynamische meningen die reflecteerden op de uitspraken van de voorstelling. De voorstelling diende niet alleen voor entertainment, maar stelde ook belangrijke sociale vraagstukken aan de orde, wat leidde tot boeiende discussies na afloop van de voorstelling. De zaal was wat kleiner maar goed gevuld. Ook hier was het publiek divers. Marcos sprak nog lang na met mensen uit het publiek na de voorstelling. 

Ook op “Gezien Gehoord Geadopteerd” (het INEA Festival) werd de voorstelling één keer opgevoerd. Een bijzonder moment voor Marcos, om zijn ervaring te delen met zoveel gelijkgestemden. Er zijn nieuwe verbindingen gemaakt en ook hier werd er achteraf een mooi gesprek gevoerd. 

De laatste uitvoering op de Impact Fair liet een blijvende indruk achter door de manier waarop het de dag afsloot. Vlak voor het einde van de allereerste Impact Fair, een beurs waarop verschillende initiatieven en organisaties die impact maken samenkwamen, mocht Marcos zijn voorstelling nog één keer spelen. Het publiek was door deze setting ontzettend anders dan tijdens de vorige voorstellingen, maar ook hier zijn er na afloop interessante gesprekken gevoerd waarin herkenning terug te vinden was en bijzondere vragen gesteld werden. 

“Grijs Gebied” heeft in elke stad bewezen dat theater een machtig medium is om ingewikkelde thema’s toegankelijk te maken en een breed publiek te betrekken bij het onderwerp adoptie. De samenwerking tussen INEA en Marcos 4x heeft een voorstelling geleverd die niet alleen vermaakt, maar ook inspireert en uitnodigt tot gesprek. We kijken uit naar toekomstige projecten die even krachtig en betekenisvol zullen zijn. 

Ben je geraakt of wil je napraten over de voorstelling? Dan kun je zowel Marcos als INEA hier altijd voor bereiken. Marcos is bereikbaar via Instagram @grijsgebiedtheater en INEA via het loket

Delen:

Adoptie in de media: week 27

Lees verder

Geadopteerden bijeen voor reculturatie en verbinding tijdens INEA informeert 

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Lees verder

Toegang tot adoptiedossiers en nazorg besproken tijdens informatieavond Nationaal Archief

Lees verder

Maak kennis met de Adviesraad van INEA

Lees verder

Meer nieuws

Adoptie in de media: week 27

In een wekelijks overzicht lees je de laatste actualiteiten rondom interlandelijke adoptie. In dit bericht wordt teruggeblikt op adoptie in de media van zondag ...

Lees verder

Geadopteerden bijeen voor reculturatie en verbinding tijdens INEA informeert 

Op vrijdag 7 juni vond het evenement 'INEA informeert: Reculturatie en Roots' plaats bij KOCO Rotterdam. Dit evenement, georganiseerd door INEA in samenwerking met journaliste en correspondente Nina Jurna, bood geadopteerden de kans om in een veilige en begripvolle omgeving samen te komen en te discussiëren over hun ervaringen en roots. 

Lees verder

Het open podium van het INEA Atelier keert eind 2024 terug 

Het open podium van het INEA Atelier komt dit jaar nog twee keer terug! Dit is jouw kans om als geadopteerde of betrokkene bij adoptie jouw verhaal te delen via kunst. Muziek, dans, fotografie, spoken word - alles kan. Meld je aan voor de avonden op 6 september in Amsterdam of 8 november in Utrecht. Of wil je liever presenteren? We zoeken ook nieuwe presentatietalenten. Interesse? Bezoek onze website voor meer informatie en om je aan te melden!

Lees verder