Kan ik mijn adoptiedossier zomaar inzien?

Een adoptiedossier kan voor jou, als geadopteerde, van groot belang zijn. Als bron van informatie over jouw herkomst, als vindplaats van relevante documenten en als onderdeel van jouw geschiedenis. De inhoud van een adoptiedossier kan jou helpen jouw biologische afkomst te achterhalen en meer te weten te komen over jouw achtergrond en familiegeschiedenis. Dit kan cruciaal zijn voor het verder vormen van je identiteit en het begrijpen van jouw plaats in de wereld. Maar, kun je je adoptiedossier zomaar inzien?

Geadopteerden hebben wettelijk het recht op inzage in hun eigen dossier vanaf de leeftijd van 12 jaar. Mocht een instantie dus informatie hebben opgeslagen over jouw adoptie, dan mag jij die inzien. Jouw recht op toegang tot jouw dossier is onder meer gebaseerd op jouw recht op ‘family life’ en dus jouw recht op het kennen van jouw afstammingsgegevens. Er zijn soms beperkingen in wat je wel en niet mag inzien. Dit heeft te maken met de privacy van alle in het dossier genoemde personen. Omdat de regelgeving in elk land weer ander is en de privacyregels een ingewikkeld onderwerp kunnen zijn, zal hier een ander artikel op de website over verschijnen. Mocht je hier meer over willen weten, houd dan de website in de gaten. 

Wanneer de vindplaats van jouw dossier bekend is, zijn er verschillende organisaties die jou kunnen ondersteunen bij het inzien van jouw adoptiedossier. Zij kijken samen met jou naar de inhoud van de stukken. Het kan fijn zijn als er iemand met je mee kijkt, omdat het dossier veel informatie kan bevatten. Deze informatie kan ongestructureerd en onduidelijk zijn, maar kan ook op emotioneel vlak iets bij jou losmaken. Fiom verzorgt begeleiding bij inzage van dossiers. Je kunt een aanvraag doen voor begeleiding bij de inzage in jouw dossier op de website van Fiom. Ook kun je bellen naar 088-126 49 00 of een mail sturen naar helpdeskadoptie@fiom.nl.  

Wil jij meer informatie over de procedure van het inzien van je adoptiedossier? Stuur dan een mail naar INEA of maak een afspraak op het inloopspreekuur. Wij kunnen je uitleg geven over de procedure en regels en met je meekijken naar de door jou te nemen stappen. 

Wat kan INEA voor jou betekenen?

Met alle verschillende vindplaatsen van informatie is het begrijpelijk als je niet weet waar je moet beginnen of dat het zetten van een eerste stap moeilijk kan zijn. INEA kan je op weg helpen in de zoektocht naar meer informatie over jouw adoptie. Dit doen wij door bijvoorbeeld het maken van een stappenplan en door voorbeeldbrieven op te stellen om informatie op te vragen. We nemen je mee in het proces en willen naast je staan bij elke stap. Zou je graag begeleiding willen tijdens het opvragen van stukken uit je dossier of zou je hier gewoon eens over willen praten? Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken tijdens het inloopspreekuur van ‘Dossiers & inzage’ op woensdag van 13:00 uur tot 15:00 uur. We zijn telefonisch bereikbaar op 085 483 23 23 en per mail via info@inea.nl.  


INEA schrijft haar artikelen zelf, tenzij anders vermeld. Ben je onjuiste informatie tegengekomen of is het artikel onvolledig? Laat het ons weten door te mailen naar pr@inea.nl.  

Redactie

Thema

Dossiers

Doelgroep

Geadopteerden

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Gerelateerde artikelen