Steeds meer stichtingen streven naar de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Zo blijkt uit een eerder georganiseerde kennissessie door INEA. Deze speciale status, toegekend door de Belastingdienst, biedt financiële voordelen voor zowel de stichting als haar donateurs. Wat houdt deze status precies in, welke voorwaarden moeten stichtingen voldoen om hiervoor in aanmerking te komen, en waarom is het zo aantrekkelijk? In dit artikel verkennen we de ins en outs van de ANBI-status en geven we praktische tips voor de aanvraag.
Een ANBI-status is een soort goedkeuringssticker van de Belastingdienst voor stichtingen die goede dingen doen voor de samenleving. Als een stichting deze sticker heeft, hoeft ze geen belasting te betalen over erfenissen of giften die ze krijgt. En mensen die geld aan deze stichting geven, kunnen dat geld aftrekken van de belasting die ze moeten betalen. Veel stichtingen willen deze ANBI-status omdat het voor hen en hun donateurs fiscale voordelen heeft.
Voorwaarden Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)
Om in aanmerking te komen voor de ANBI-status moet een stichting aan bepaalde voorwaarden van de Belastingdienst voldoen:
- Volledig gericht zijn op het algemeen nut;
- Het bestuur bestaat uit minimaal 3 bestuursleden;
- 90%-eis dat activiteiten het algemeen belang dienen;
- Geen winstoogmerk;
- Voldoen aan de integriteitseisen;
- Bestuurders en beleidsbepalers mogen geen meerderheid hebben in de zeggenschap over het vermogen van de instelling;
- Het eigen vermogen moet beperkt blijven;
- Alleen een onkostenvergoeding;
- Een actueel beleidsplan;
- Een redelijke verhouding tussen beheerkosten en bestedingen;
- Voldoen aan de administratieve verplichtingen;
- Publiceert specifieke gegevens op een eigen of gemeenschappelijke website;
Als een stichting niet meer voldoet aan de regels van de Belastingdienst, kan ze haar ANBI-status verliezen. Ook kan een stichting er zelf voor kiezen om de status te beëindigen.
ANBI-status aanvragen
Om de ANBI-status aan te vragen, moet een organisatie voldoen aan specifieke voorwaarden en statuten en een beleidsplan indienen bij de Belastingdienst via een online formulier. Na goedkeuring, moeten transparantievereisten zoals contactgegevens, doelstelling, en financiële verantwoording openbaar worden gemaakt op de website van de organisatie.
Fiscale voordelen ANBI status
Het verkrijgen van een ANBI-status heeft een aantal fiscale voordelen. Een groot voordeel van deze status is dat een stichting met deze status geen schenk- en erfbelasting hoeft te betalen. Schenkbelasting is de belasting die wordt geheven over giften die tijdens het leven worden gedaan, en erfbelasting is de belasting die wordt geheven over de waarde van de nalatenschap van een overledene. Daarnaast mogen donateurs hun giften aftrekken voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dit betekent dat de waarde van de gift in mindering wordt gebracht op het inkomen waarover belasting moet worden betaald, waardoor de donateur minder belasting verschuldigd is.
Bovendien kunnen stichtingen met een ANBI-status in aanmerking komen voor teruggave van (een deel van) de energiebelasting. Energiebelasting is een heffing die door de overheid wordt opgelegd op het verbruik van energie, zoals elektriciteit en gas. Het doel van deze belasting is om energiebesparing te stimuleren, milieuvriendelijke energiebronnen te bevorderen en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.
Culturele ANBI status
Zodra een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) wordt aangemerkt als een culturele instelling, kan deze de status van ‘culturele ANBI’ verkrijgen. Dit is het geval als de instelling voor minstens 90% actief is op cultureel gebied. Bovendien hebben donateurs van culturele ANBI’s een extra belastingvoordeel, aangezien zij in aanmerking komen voor een verhoogde giftenaftrek. Culturele instellingen kunnen bijvoorbeeld actief zijn in de beeldende kunst, bouwkunst, erfgoed, dans, film, letteren, muziek, theater of vormgeving. Donateurs van culturele ANBI’s kunnen profiteren van een extra giftenaftrek bij hun aangifte inkomstenbelasting, wat betekent dat mensen die doneren aan culturele ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen) een groter belastingvoordeel krijgen bij hun inkomstenbelastingaangifte. Naast de standaard giftenaftrek, mogen ze een extra percentage van hun donatiebedrag aftrekken van hun belastbaar inkomen. Hierdoor wordt het fiscale voordeel groter, waardoor donateurs minder belasting hoeven te betalen. Dit extra belastingvoordeel is bedoeld om giften aan culturele instellingen te stimuleren.
Algemeen nut
De wet geeft een lijst van verschillende soorten goede doelen, zoals welzijn, jeugdzorg en ontwikkelingssamenwerking. Organisaties die alleen de belangen van een kleine groep behartigen, komen niet in aanmerking voor de ANBI-status.
De Belastingdienst heeft een speciaal ANBI-team. Dit team zal de ANBI-aanvraag controleren en vervolgens toe- of afwijzen. Bij het indienen van de aanvraag is het verstandig om voorbeelden te geven van andere stichtingen die zich ook bezighouden met adoptie en al een ANBI-status hebben ontvangen. De Belastingdienst heeft nog niet veel ervaring met deze stichtingen. Dit kan helpen om het algemeen nut te onderbouwen. Als je overweegt een stichting op te richten of gewoon meer wil weten over hoe het allemaal werkt kun je het artikel ‘Een stichting oprichten: Waar moet ik opletten?‘ lezen.