Wat is een ANBI-status?

Steeds meer stichtingen streven naar de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Zo blijkt uit een eerder georganiseerde kennissessie door INEA. Deze speciale status, toegekend door de Belastingdienst, biedt financiële voordelen voor zowel de stichting als haar donateurs. Wat houdt deze status precies in, welke voorwaarden moeten stichtingen voldoen om hiervoor in aanmerking te komen, en waarom is het zo aantrekkelijk? In dit artikel verkennen we de ins en outs van de ANBI-status en geven we praktische tips voor de aanvraag.

Een ANBI-status is een soort goedkeuringssticker van de Belastingdienst voor stichtingen die goede dingen doen voor de samenleving. Als een stichting deze sticker heeft, hoeft ze geen belasting te betalen over erfenissen of giften die ze krijgt. En mensen die geld aan deze stichting geven, kunnen dat geld aftrekken van de belasting die ze moeten betalen. Veel stichtingen willen deze ANBI-status omdat het voor hen en hun donateurs financiële voordelen heeft.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de ANBI-status moet een stichting aan bepaalde voorwaarden van de Belastingdienst voldoen: 

Als een stichting niet meer voldoet aan de regels van de Belastingdienst, kan ze haar ANBI-status verliezen. Ook kan een stichting er zelf voor kiezen om de status te beëindigen.

Algemeen nut

De wet geeft een lijst van verschillende soorten goede doelen, zoals welzijn, jeugdzorg en ontwikkelingssamenwerking. Organisaties die alleen de belangen van een kleine groep behartigen, komen niet in aanmerking voor de ANBI-status.

De Belastingdienst heeft een speciaal ANBI-team. Dit team zal de ANBI-aanvraag controleren en vervolgens toe- of afwijzen. Bij het indienen van de aanvraag is het verstandig om voorbeelden te geven van andere stichtingen die zich ook bezighouden met adoptie en al een ANBI-status hebben ontvangen. De Belastingdienst heeft nog niet veel ervaring met deze stichtingen. Dit kan helpen om het algemeen nut te onderbouwen.  

Als je overweegt een stichting op te richten of gewoon meer wil weten over hoe het allemaal werkt kun je het artikel Een stichting oprichten: Waar moet ik opletten? lezen.

Redactie

Thema

Doelgroep

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Gerelateerde artikelen